Spune NU Ansamblului Rezidential din Strada Jepilor, Brasov !

Stimaţi cetăţeni ai minunatului oraş Braşov şi ai intregii ţări,
Prin intermediul acestei petiţii, doresc să vă aduc la cunoştinţă un proiect pe cale de a fi demarat, şi care presupune tăierea unei porţiuni semnificative – ca suprafaţă şi importanţă – de pădure din cartierul Răcădău şi înlocuirea ei cu un ansamblu rezidenţial.

Despre acest proiect s-a scris de curând în presa locală, iar în cartier, până nu demult, acest lucru nici nu a fost cunoscut de către locuitorii săi, dat fiind faptul că panoul ce descrie proiectul nu poate fi observat cu uşurinţă, din simplul motiv că se află amplasat într-o zonă ferită de ochii trecătorilor – agăţat pe un gard, pe lângă care trec doar locatarii din Răcădău ce îşi plimbă patrupedele.

În acest cartier recunoscut pentru pădurile bogate pe care ÎNCĂ le are, se doresc a fi ridicate şapte blocuri noi, cu înălţimi ce variază între 4 şi 10 niveluri, care împreună cu cele existente, fac obiectul unui proiect urbanistic în zona Strada Jepilor.

Conform planului pe care îl vedeţi în fotografiile ataşate, o bună bucată din dealul de aici va dispărea. Astfel, pădurea îşi va schimba complet înfăţişarea: vor fi raşi copacii, iar în locul zonei verzi “scobite” de utilaje, se vor “aşterne” construcţii de beton (locuinţe, parcări subterane şi de suprafaţă).

Acest proiect modern ar putea aduce un plus oraşului, dacă nu ar presupune defrişarea pădurii!!! Pe acest deal, copiii fac iarna derdeluş, iar vara locuitorii au oportunitatea de a respira aer curat şi de a se bucura de linişte; este un loc plin de viaţă !

Cum este posibil ca autorităţile să aprobe defrişarea acestui colţ de natură ? De ce se acceptă cu atâta usurinţă transformarea acestui cartier verde într-unul gri, de betoane ? De ce în loc să se protejeze natura, prin înfrumuseţarea acestui loc, se acţionează cu atâta brutalitate asupra ei ?

Nu pot să cred că vom rămâne fără copaci de dragul unor blocuri ! Există destule terenuri virane în preajma Braşovului şi chiar în Braşov; de ce ar trebui să sacrificăm acest deal verde? Unde ne e mintea, unde ne e grija pentru mediu?

S-A ACȚIONAT ÎN TĂCERE: începând cu plasarea într-un loc nepotrivit a panoului ce prezintă proiectul şi terminând cu aprobarea revoltătoare din partea municipalităţii.

Am rugămintea ca noi, cetăţeni ai Braşovului şi nu numai, să intervenim în soluţionarea acestei probleme de interes civic, prin participarea la dezbaterea publică ce va avea loc pe 16 decembrie în sala de consiliu a Primăriei Braşov.

Haideţi să facem ceva, să acţionăm ! NU trebuie să acceptăm distrugerea oraşului şi nu avem voie să îl lăsăm la cheremul investitorilor cărora puţin le pasă de frumusetea naturală a Braşovului.

Andreea Iorga (Răcădău)