Vrem un sistem CORECT și IMPARȚIAL de evaluare pentru calificarea la Olimpiada Natională de Matematică

De anul acesta există o metodologie nouă de calificare la etapa națională a Olimpiadelor școlare, pe baza clasamentului la nivel național. Clasamentul la nivel național se realizează prin evaluarea lucrărilor în același județ cu cel de proveniență. Acest lucru a generat un conflict de interese având în vedere motivația fiecărui județ de a califica cât mai mulți elevi la faza finală a olimpiadei școlare.

Din analiza rezultatelor elevilor la etapa județeană și a sectoarelor municipiului București a Olimpiadei de Matematică se pot observa anomalii majore ale rezultatelor în anumite județe. Județul Iași se remarcă în mod evident, având 24.44% din totalul elevilor calificați din toată țara la clasa a V-a și 10% din totalul elevilor calificați la clasa a VI-a. O distribuție anormală din punct de vedere statistic se poate constata și în județele Constanța, Galați, Maramureș, Olt și Prahova la clasa a V-a, Constanța , Galați,  Maramureș si Neamț la clasa a VI-a.

Conform Art. 2 din Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare, “Competițiile școlare au ca obiectiv general stimularea elevilor cu performanțe școlare înalte sau care au interes și aptitudini deosebite în domeniul științific, tehnicoaplicativ, cultural-artistic, civic și în cel sportiv. Totodată, competițiile școlare promovează valorile culturale și etice fundamentale, spiritul de fair-play, competitivitatea și comunicarea interpersonală.

Rezultatele finale publicate pentru elevii din clasa a-V-a si a VI-a, participanți la olimpiada națională de matematică, faza județeană și a sectoarelor municipiului București, ne îndreptățesc să afirmăm că în anumite județe (ex: județul Iași si altele) spiritul de fair-play și valorile etice fundamentale pot fi puse sub semnul îndoielii, cu suspiciunea că lucrările elevilor au fost supraevaluate pentru foarte mulţi participanţi.

Este foarte important pentru copiii noștri să crească într-un mediu al corectitudinii si imparțialității. Aceste valori se dobândesc din copilărie și nedreptățile le amputează spiritul și încrederea. Competițiile, în mod special, reprezintă mediul în care copiii nostri iși pot valorifica talentul, pasiunea și munca asiduă. Un sistem incorect de punctare într-o competiție de tradiție cum este Olimpiada de matematică distruge încrederea copiilor noștri că valoarea și munca sunt respectate. Olimpiada de matematică, în care elevii din România se remarcă pe plan internațional aducând acasă zeci de medalii în fiecare an, nu trebuie distrusă printr-o evaluare îndoielnică și trebuie să existe un sistem corect de evaluare, în care copiii noștri să aibă încredere.

Petiția are drept scop corectarea situației anormale a rezultatelor de la Olimpiada națională de matematică din anul acesta și atragerea atenției asupra metodologiei introduse în acest an, care pune în pericol valorile etice si fair-play-ul acestei competiții.

Sesizarea care va fi depusă la Ministerul Educației Nationale o găsiți aici.


Un grup de părinți al unor participanți la Olimpiada națională de matematică    Contactați autorul petiției