Retragerea din senat a propunerii legislative privind exercitarea profesiei de psiholog, reorganizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România

Comentarii

#211

Am votat împotriva examenelor naționale, pentru că nu am fost consultată ca membru al Convenției Naționale înainte de a se trimite forma ei către casa de avocatură Fenechiu, pentru că încalcă dreptul muncii pentru psihologii ce lucreaza in spitale, pentru că psihologul de pe transporturi trebuie sa isi acrediteze cabinetul pentru categoriile A,B,C; pentru ca nu e neapărat nevoie de master ca sa fii un psiholog ( deja ai licenta pe asa ceva), pe cei care te angajează nu ii intereseaza de master; pentru ca nu sunt reprezentate interesele reale ale Psihologilor ( nu sunt constienti ca o facem mastere,formări supervizare pe buzunarul nostru si in alte state poti lucra ca psiholog debutant într-o clinică ce iti plătește formarea si faci profesie adevarata), pentru că nu le pasa decât să încaseze bani pe teste si formulări, pe acreditari!
Pentru ca sunt discriminări vus-a-vis de cine are dreptul să voteze .
Pentru ca nu sunt transparenti cu ce se întâmplă în CPR ( informări, procese verbale de ședințe,filmări,etc).
Pentru ca nu merg la ministere ( Muncii, Sănătății, Transporturi, Educatiei) sau Parlament cand sunt invitați să ne reprezinte interesele.
Pentru ca nu le pasa de noi psihologii sau viitorii psihologi sau viitorul profesiei noastre!
Pentru ca nu isi respecta promisiunile ( alta zic si alta fac, alta am votat si altceva a apărut în lege).
Pentru ca v-am ales să fiți demni, obiectivi, profesioniști adevărați si nu pot accepta drumul pe care mergeți si directia in care ne conduceți!
Pentru ca , tocmai noi care înțelegem si ne specializam in a înțelege comportamente umane prin școlarizări, formări, practica , munca ..profesioniști la care apelează clienti, tocmai noi sa ne facem de ras in fata intregii tarica nu stim cum sa ne facem " legea Psihologului " .Cum sa mai apeleze un client la serviciile noastre??
Cand nici COR pe toate specializările nu avem??
Unde sunteti domnilor ce ne reprezentați?
Aveti" suflet" ?- asta cu sufletul vis-a-vis de noua definitie a ce inseamna psihologul ca definitie în noua lege propusă.
Refuz sa cred ca v-am fi adoptată!
CU stima,
Laura-Angela Deac

(Fagaras, 2019-04-09)

#227

Consider ca propunerea legislativa este abuziva si ne incalca multe drepturi.

(Roman, 2019-04-09)

#236

Retragerea proiectului de lege propus de CPR pe data 20.03 2018

(Iași , 2019-04-09)

#241

Nu sunt de acord cu modul in care se ingreuneaza accesul la aceasta profesie, cu nepasarea demonstrata ca urmare a acestor decizii la adresa costurilor costisitoare care ni se impun prin acest conflict de interese, vizibil existent. Investesc de ani de zile intr o formare care vreau sa imi fie recunoscuta si vreau sa am posibilitatea de a invata fara sa imi depaseasca intr un mod frustrant puterea financiara de care dispun. Multumesc!

(Brasov, 2019-04-09)

#249

Proiectul nu a trecut prin Convenția națională si nu respectă art.11 si 13 din ROFI in acest sens

(Constanta , 2019-04-09)

#259

Proiectul de lege este incompatibil cu profesia de psiholog, atat ca forma cat si ca fond. Nu serveste nici intereselor psihologilor, ale caror drepturi ar trebui sa le apere, nici intereselor beneficiarilor.

(Brasov, 2019-04-09)

#282

Am absolvit psihologie

(Oltenița, 2019-04-09)

#290

semnez pentru ca nu sunt de acord cu aceasta lege care a fost introdusa pe furis in parlament fara acordul meu.

(Brasov, 2019-04-09)

#292

Semnez pentru a se retrage aceasta propunere

(Adunatii copaceni , 2019-04-09)

#296

Pentru retragerea din senat a legii

(Constanta, 2019-04-09)

#298

Nu mi se pare corecta aceasta decizie.

(Bucuresti, 2019-04-09)

#300

Este o mare mizerie si nu sunt deacord cu toate schimbarile

(Miercurea Ciuc, 2019-04-09)

#304

Semnez pentru că prin această lege ni se îngrădește dreptul la muncă.

(Medgidia , 2019-04-09)

#310

Retragerea din senat a propunerii legislative privind exercitarea profesiei de psiholog, reorganizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România

(Brasov, 2019-04-09)

#320

Acest proiect de lege nu reprezinta deloc comunitatea celor 23.000de psihologi. Proiectul a fost demarat de conducerea CPR fara consultarea comunitatii si mai ales fara aprobarea Conventiei Nationale, incalcand art 10 ali 1 si art 11 ali 4 din ROFI

(Bucuresti, 2019-04-09)

#351

Semnez pentru ca acest proiect este o minciuna grosolana cu privire la nevoile psihologilor! Nu am fost consultati si nu suntem de acord cu nimic din ceea ce este mentionat in acest proiect. Proiectul a fost trimis catre senat, fara acordul sau stirea vreunui membru, ba chiar sunt marturii ale unor presedinti de filiale ca nici ei nu au stiut ce se intmpla. Este un proiect care incalca legile statului roman intr-un mod flagrant si vrem (vorbesc in numele meu si al colegilor care ne-am manifestat dorinta aceasta in mod public, inclusiv ieri, la conventia filialei Bucuresti) in mod cert si cat mai urgent, retragerea de la Senat, a proiectului de modificare a legii 213/2004 si a modului de functionare al CPR.
Argumente in plus: consider ca odata cu modificarea acestei legi si a normelor de functionare a Colegiului Psihologilor din Romania, mi se incalca dreptul la munca: examene fara sens, care nu pot dovedi experienta practica si nu pot genera noi competente la schimbarea unei trepte profesionale, impunerea unei forme de functionare total aberanta, in locul actualei PFA (singura forma in care un psiholog poate profesa daca nu e angajat la stat), obligativitatea de a urma cursuri de master pentru fiecare specializare in parte, desi formarile profesionale oferite de asociatii, sunt perfect legale si in plus, chiar ofera competente, fiind cursuri cu rol aplicativ (se face in paralel, rezidentiat in spitale), nu doar teoretic, cum se intampla in mastere. Este umilitor si fara sens, ca dupa cativa ani de practica, sa fii supus unor examene teoretice, ca sa iti demonstrezi experienta si cunostintele. In acelasi timp, rezidentiatul psihologilor este unul platit de noi, nu se ofera nimic din partea statului, sau a cuiva, cum se intampla la medici, care pot profesa din momentul in care au intrat la rezidentiat. Si acesta este un abuz si incalcarea dreptului la munca, deoarece, conform noilor norme, devii psiholog cu drept se libera practica abia dupa 5 ani de studii (3 licenta, 2 de master): in toti anii astia, din ce sa traiasca un psiholog? In plus, proiectul propus, incalca legea educatiei, prin faptul ca in loc sa se ia act de catre colegiul psihologilor din România, de diplomele si acreditarile Ministerului educatiei, el, colegiul, se erijeaza in o instanta suprema, care acrediteaza, sau nu, ceea ce era acreditat deja de o institutie a statului roman (min Educatiei)! Da, total aberant! Dar deja se intampla. Sunt cativa colegi psihologi, care au urmat un curs de master, acreditat de min Educatiei, dar nerecunoscut de COPSI. Exemplele de abuz pot continua.
Mai consider ca pana in prezent, colegiul psihologilor nu m-a ajutat cu nimic, doar mi-a pus piedici. Mai ales cu acest proiect, care reprezinta un real pericol pentru intreaga comunitate a psihologilor, prin modul in care noile norme isi vor face efectul: nu scrie nicaieri cum va putea fi revocat din functie presedintele colegiului si in plus, se creaza un abuz de putere, prin eliminarea Conventiei nationale, care era singura forma de manifestare realista a majoritatii membrilor.
Alte argumente in favoarea retragerii acestei propuneri: nu exista nicio justificare clara si realista pentru modificarea legii 213 in acest moment. De ce acum si cine si-a dorit asta, dar mai ales, de ce? Noua psihologilor, ni s-a spus dupa revolta noastra (dupa ce am aflat ca proiectul a ajuns in senat, fara sa fim consultati!), de catre conducerea colegiului psihologilor, ca "legea 213 este una invechita, care nu s-a mai schimbat de 15 ani ai ca trebuie aliniata la normele europene". Acest argent, este unul nereal, sa nu mai zic si nerealist, deoarece normele europene chiar au fost respectate, in ce priveste sistemul Bologna, pe care conducerea il tot aduce in discutie. Ba chiar sunt o multime de tari in Europa, unde esti psiholog cu acte in regula si poti profesa imediat dupa licenta. O alta problema pe care o ridica intreaga comunitate a psihologilor este aceea ca ne-am trezit divizati in "practicieni" si "universitari" adica actuala conducere a colegiului psihologilor, cei din urma dorind in mod cert, prin noile norme, sa ne tina studenti pana la moarte. Ca pana la pensie, nu au mentionat nimic, dar au avut grija ca odata cu implinirea varstei pensionarii, daca noi membrii colegiului alegem sa mai continuam sa lucram, va trebui conform noilor norme, sa aducem un certificat medico-legal, care sa ateste sanatatea noastra mintala! Ori asta e un abuz in mod cert si chiar o discriminare! In favoarea celor mentionate mai sus, ma voi alatura acelor colegi care au intocmit o adresa/notificare catre institutiile statului, responsabile cu abuzul si discriminarea.

(Bucuresti, 2019-04-09)

#355

Sunt împotriva proiectului de lege

(Bucuresti, 2019-04-09)

#358

In prezent, exista la Senat, in procedura de urgenta, inregistrat cu numarul B113/2019   PROPUNEREA LEGISLATIVA PRIVIND EXERCITAREA PROFESIEI DE PSIHOLOG, REORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA COLEGIULUI PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA.  Activitatea a 23000 de psihologi, dar si perspectivele profesionale ale actualilor studenti  sunt bulversate de acest proiect.
Din pacate, acesta  noua lege a psihologului NU REPREZINTA DELOC COMUNITATEA CELOR 23000 DE PSIHOLOGI.
Proiectul a fost creat de actuala conducere a Colegiului Psihologilor fara consultarea comunitatii si mai ales fara aprobarea CONVENTIEI NATIONALE, forul superior care trebuie sa aprobe orice schimbare in legatura cu profesia ( cu incalcarea urmatoarelor  articole din ROFI: art 10 ali. 1 ” Conventia Nationala este forul decizional suprem ” si art 11, alin. 4 ” orice decizie majora cu privire la organizarea exercitarii profesiei de psiholog in Romania este confirmata sau adoptata de catre Conventia Nationala”).

Efectele acestui Proiect de lege a psihologului sunt dezastruoase:
- Studentii  au aflat acum ca TREBUIE SA FACA OBLIGATORIU SI MASTERUL la o facultate agreata si acreditata de Colegiul Psihologilor, ceea ce le schimba complet perspectiva. In legea 213/2004 , legea psihologului aflata inca in vigoare, se specifica clar la art 2 alin 2 ca nivelul minim necesar pentru intrarea in profesie este ” facultate cu licenta” . Astfel, li se INTERZICE DREPTUL LA MUNCA
- Psihologii cu facultate de 3 ani care au parcurs POSTUNIVERSITAR un ciclu de 2 ani de  formare profesionala intr-o asociatie acreditata,  nu mai au dreptul la munca.   Conform legii 213/2004 dupa specializarea de 2 ani intr-o asociatie formatoare, isi puteau deschide cabinet., acum trebuie sa faca si masterul  inainte de a se angaja sau a-si deschide cabinet , chiar daca au finalizat formarea profesionala
- Conform legii 213/2004, psihologii se puteau angaja imediat dupa terminarea facultatii, acum sunt obligati sa faca masterul  
- Colegiul Psihologilor se transforma intr-o INSTITUTIE CARE ORGANIZEAZA EXAMENE NATIONALE in conditiile in care la Conventia Nationala din 24.11.2018 s-a respins aceasta propunere
- Colegiul Psihologilor se transforma intr-o institutie de DREPT PUBLIC, iar noi vrem sa ramanem o profesie LIBERALA
- CONVENTIA NATIONALA organismul de decizii democratice dispare, iar deciziile vor fi luate de un birou executiv format din 5 oameni

(Slobozia, 2019-04-09)

#365

Nu am fost consultata referitor la scyimbari

(Brasov, 2019-04-09)

#373

Îngrădește dreptul la muma, încalcă Constituția și Codul Muncii.

(Bucuresti, 2019-04-09)

#383

In prezent, exista la Senat, in procedura de urgenta, inregistrat cu numarul B113/2019   PROPUNEREA LEGISLATIVA PRIVIND EXERCITAREA PROFESIEI DE PSIHOLOG, REORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA COLEGIULUI PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA.  Activitatea a 23000 de psihologi, dar si perspectivele profesionale ale actualilor studenti  sunt bulversate de acest proiect.
Din pacate, acesta  noua lege a psihologului NU REPREZINTA DELOC COMUNITATEA CELOR 23000 DE PSIHOLOGI.
Proiectul a fost creat de actuala conducere a Colegiului Psihologilor fara consultarea comunitatii si mai ales fara aprobarea CONVENTIEI NATIONALE, forul superior care trebuie sa aprobe orice schimbare in legatura cu profesia ( cu incalcarea urmatoarelor  articole din ROFI: art 10 ali. 1 ” Conventia Nationala este forul decizional suprem ” si art 11, alin. 4 ” orice decizie majora cu privire la organizarea exercitarii profesiei de psiholog in Romania este confirmata sau adoptata de catre Conventia Nationala”).

Efectele acestui Proiect de lege a psihologului sunt dezastruoase:
- Studentii  au aflat acum ca TREBUIE SA FACA OBLIGATORIU SI MASTERUL la o facultate agreata si acreditata de Colegiul Psihologilor, ceea ce le schimba complet perspectiva. In legea 213/2004 , legea psihologului aflata inca in vigoare, se specifica clar la art 2 alin 2 ca nivelul minim necesar pentru intrarea in profesie este ” facultate cu licenta” . Astfel, li se INTERZICE DREPTUL LA MUNCA
- Psihologii cu facultate de 3 ani care au parcurs POSTUNIVERSITAR un ciclu de 2 ani de  formare profesionala intr-o asociatie acreditata,  nu mai au dreptul la munca.   Conform legii 213/2004 dupa specializarea de 2 ani intr-o asociatie formatoare, isi puteau deschide cabinet., acum trebuie sa faca si masterul  inainte de a se angaja sau a-si deschide cabinet , chiar daca au finalizat formarea profesionala
- Conform legii 213/2004, psihologii se puteau angaja imediat dupa terminarea facultatii, acum sunt obligati sa faca masterul  
- Colegiul Psihologilor se transforma intr-o INSTITUTIE CARE ORGANIZEAZA EXAMENE NATIONALE in conditiile in care la Conventia Nationala din 24.11.2018 s-a respins aceasta propunere
- Colegiul Psihologilor se transforma intr-o institutie de DREPT PUBLIC, iar noi vrem sa ramanem o profesie LIBERALA
- CONVENTIA NATIONALA organismul de decizii democratice dispare, iar deciziile vor fi luate de un birou executiv format din 5 oameni

(Botoșani, 2019-04-09)

#386

este abuziv ceea ce se intampla

(Bucuresti, 2019-04-09)

#388

Semnez pentru ca mi se pare un abuz.

(Bucuresti, 2019-04-09)

#398

Nu este deontologic ceea ce se intampla. Sustin retragerea legii din senat.

(Constanta, 2019-04-09)