Respectati drepturile copiilor -- Scrisoare deschisa catre directorii scolilor publice din Romania

                               Scrisoare deschisă către direcoarele/directorii

                               unităților publice de învățământ din România          

                         Stimate Doamne Directoare/Stimați Domni Directori,  

Oficierea serviciilor religioase în unitățile publice de învățământ este interzisă explicit prin prevederile Legii nr. 1/2011 a educației (art. 7) și ale Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților din Învățământul Preuniversitar (art. 4) și este sancționată cu închisoarea de până la 3 ani prin prevederile Codului Penal (art. 381).

De asemenea, oficierea de servicii religioase în unitățile publice de învățământ constituie faptă de discriminare -- împotriva copiilor care sunt crescuți acasă în altă confesiune, în familii agnostice, sau non teiste a  celor crescuți în aceeași religie precum cea oficiată în școli dar care nu au ales pentru studiu Religia și împotriva cadrelor didactice care nu împărtășesc valorile transmise prin serviciile religioase respective --sancționată priin prevederile legislației privind combaterea discriminării.

Fiind un drept fundamental consacrat prin acte internaționale, prin Constituție și prin legislația națională, dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie este strict reglementat cu referire la educația în școlile publice.

Singura posibilitate legală, reglementată ca atare, de a transmite copiilor valori religioase în școlile publice este ora de Religie, disciplină confesională care este predată doar copiilor ai căror părinți au ales explicit, prin cerere anuală, studiul acesteia, sau elevilor majori la cererea acestora.

În urma audienței din 01.11.2016 ministrul Educației a dispus, în aplicarea legislației privind educația, ca în școli să nu se mai oficieze slujbe religioase. La emisiunea din 10.09.2017 (B1 Tv) în care s-a discutat problematica oficierii nelegale a slujbelor religioase în unitățile publice de învățământ cu ocazia deschiderii anului școlar, deși au fost invitați, noul ministru al Educației și inspectorul școlar general al Inspectoratulșui Școlar București au refuzat să ofere un răspuns.

Directorii care aprobă oficierea serviciilor religioase în școlile publice (printre care slujba religioasă oficiată la începutul anului școlar) vor trebui să răspundă pentru acest abuz comis împotriva copiilor. Aceștia încalcă legea și nu au nicio justificare legală în favoarea aprobării oficierii de slujbe religioase. Nu există nicio adresă din partea Ministerului Educației sau a inspectoratelor școlare care să poată fi invocată în apărarea domniilor lor în cazul unor plângeri.

Vă rugăm să respectați drepturile copiilor așa cum au fost consacrate prin prevederi legale și să nu permiteți oficierea de servicii religioase  în unitățile publce de învățământ pe care le conduceți!

La linkul de mai jos puteți citi (și semna) petiția pe care am adresat-o tuturor inspectoratelor școlare din țară. Inspectorii școlari generali au avut suficient timp să vă transmită o adresă prin care să vă comunice acordul pentru oficierea de servicii religioase. Dacă nu au făcut-o până acum vă asumați riscurile implicate de comiterea acestui abuz.

 

Aici gasiti linkul cu petitia catre inspectoratele scolare pe care va rog sa o semnati! Multumesc!

 https://www.petitieonline.com/respectarea_drepturilor_copiilor_--_fr_slujbe_religioase_in_colil


Emil Moise, presedinte Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, tel 0747 034431    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Facebook