Scrisoare deschisă adresată Agenţiei Naţionale a Romilor

Stimate Daniel Rădulescu,

Echipa de iniţiativă: "Grupul Rromii de Pretutindeni" - un grup care însumează 38.000 de membri, și care constituie un segment însemnat al societăţii civile rome din România - vă inaintează urmatoarea scrisoare deschisă:

În cadrul secţiunii: „Cuvânt înainte”, din "Raportul de activitate pentru anul 2017", am întâlnit următoarele probleme identificate, ce ar fi trebuit abordate începând din primul trimestru al anului 2018 - „Lipsa unui sistem de monitorizare și evaluare a măsurilor regăsite în strategie, lipsa unei metodologii de coordonare tehnică a experților din cadrul BJR, lipsa unor instrumente de cercetare sociologică în vederea identificării problemelor cu care se confruntă comunitățile cu romi de la nivel local, lipsa unei comunicări eficiente cu factorii decidenți de la nivel județean și național în procesul de planificare a măsurilor în domeniul incluziunii romilor, lipsa unor protocoale și metodologii de intervenție în cazuri de evacuare a romilor și cazuri de discriminare sau conflicte bazate pe ura rasială, lipsa unor mecanisme de monitorizare permanentă a proiectelor/programelor implementate în beneficiul romilor cu resurse financiare nerambursabile, lipsa unui mecanism de culegere de date care să ne sprijine în procesul de analiză a dimensiunii problematicii romilor și care să fie baza în procesul de fundamentare a recomandărilor de politică publică, sunt câteva probleme identificate pe care ne propunem să le abordăm începând cu primul trimestru din anul 2018.” - Dr. Daniel Rădulescu, Președinte ANR

Rugăminte: puteţi nominaliza care dintre lipsurile prezentate mai sus şi-au găsit rezolvarea în cele 7 (şapte) luni scurse din 2018?

În scopul îndeplinirii misiunii, Agenția Națională pentru Romi îndeplineşte următoarele atribuţii principale:
3 - iniţiază şi desfăşoară acţiuni privind combaterea şi prevenirea discriminării romilor;

Întrebări: aţi avut vreo intervenţie publică legată de recrudescenţa derapajelor rasiste din mass-media (şi nu numai)? Sau despre discriminarea din şcolile româneşti?

12 - elaborează şi supune spre aprobare Guvernului, cu avizul Secretariatului General al Guvernului, documente, strategii şi programe în domeniul incluziunii romilor în conformitate cu principiile şi normele interne şi internaţionale;
16 - participă la crearea şi dezvoltarea unei baze de date referitoare la minoritatea romilor;

Pentru realizarea obiectivelor în domeniul protecţiei minorităţii romilor, Agenția Naţională pentru Romi are următoarele funcţii:
3 - funcţia de reprezentare, prin care se asigură, în numele statului român, reprezentarea pe plan intern şi extern la evenimente legate de domeniul de activitate;

Întrebare: cum v-aţi poziţionat şi care au fost măsurile pe care le-aţi adoptat în legătură cu situaţia cetăţenilor români de etnie romă, aflaţi sub incidenţa abuzurilor oficialităţilor din Italia?

Descrierea activităților implementate de ANR în anul 2017

1.3 - Realizarea unei recomandări de politică publică în domeniul educației care să contribuie la reducerea decalajului educațional între copii romi și neromi și reducerea abandonului școlar în rândul tinerilor romi
Ca urmare a implementării acestor subactivități au fost obținute următoarele rezultate: 
• Realizarea unei baze de date cu studiile și cercetările în domeniul educației copiilor romi necesare realizării notei de fundamentare a recomandării de politică publică în domeniul educației; 
• Realizarea unei note de fundamentare în vederea organizării unui grup de experți în domeniul educației care să sprijine echipa ANR în procesul de realizare a recomandării de politică publică în domeniul educației; 
• Dezvoltarea notei de fundamentare necesară organizării unei conferinței în domeniul educației în parteneriat cu PNCR, activitate planificată pentru anul 2018.

Întrebări: despre situaţia mediatorilor şcolari aţi produs vreo informare/recomandare către forurile superioare? Care sunt rezultatele?

1.4—Realizarea unei recomandări de politică publică în domeniul sănătății care să contribuie la îmbunătățirea accesului romilor la serviciile de sănătate publică și reducerea riscurilor îmbolnăvirilor cauzate de lipsa educației pentru sănătate.

Ca urmare a implementării acestor subactivități au fost obținute următoarele rezultate: 
• Realizarea unei baze de date cu studiile și cercetările în domeniul sănătății romilor necesare realizării notei de fundamentare a recomandării de politică publică în domeniul sănătații; 
• Realizarea și transmiterea către Ministerul Sănătății a propunerilor ANR în domeniul asistenței medicale comunitare - norme metodologice de aplicare a programului la nivel comunitar; 
• Realizarea și transmiterea către Ministerul Sănătății a recomandării de politică publică în domeniul sănătățiii romilor.

Întrebări: recomandarea de politică publică în domeniul sănătăţii romilor (pe care aţi realizat-o), a fost analizată şi adoptată de Ministerul Sănătăţii?
Există şi un capitol distinct alocat mediatorilor sanitari?
În baza de date pe care spuneţi că o aveţi, se regăsesc cifre exacte legate de numărul de persoane care nu au acces sau care au acces restrâns la Sistemul medical? Câte persoane de etnie romă nu sunt arondate la un medic de familie? Câţi copii de etnie romă nu au acces la Programul Naţional de Imunizare?
Aveţi în arhivă un studiu realizat în 2006, care poartă denumirea: Cercetare-Evaluare a programului mediatorilor sanitari în comunităţile de romi din România. Aţi reactualizat datele cuprinse în acest studiu? Câte dintre concluziile studiului respectiv au fost adoptate în propunerile de politici publice emanate de instituţia pe care o conduceţi?
Împreună cu echipa de experţi din subordine aţi reuşit să fundamentaţi o strategie de contracarare a practicilor cinice ale autorităţilor centrale care aruncă întreaga responsabilitate în spatele autorităţilor/bugetelor locale?

1.6— Realizarea unei recomandări de politică publică în domeniul locuirii care să contribuie la creșterea calității locuirii (inclusiv domeniul actelor de proprietate) în randul romilor și reducerea riscurilor asociate procesului de evacuare.

În perioada martie- decembrie 2017, în vederea îndeplinirii acestei activități, echipa ANR a realizat următoarele subactvități:
2- Analiza programului de locuințe sociale realizat de MDRAP (300 de locuințe propuse pentru a fi realizate și date în folosință cetățenilor români aparținand etniei romilor și delegarea unui expert ANR ca membru în comisia de evaluare a programului implementat;

Întrebări: au fost realizate cele 300 de locuinţe? Cum au fost ele alocate şi care este sistemul integrat de care beneficiază familiile cărora le-au fost repartizate respectivele locuinţe?

5 - Identificarea cazurilor de evacuare a romilor și comunicare cu autoritățile locale în vederea implementării măsurilor legale ce se impun în aceste situații (cazul Focșani, cazul Mangalia, cazul Palas, cazul Alba lulia);

Întrebări: mai concret? Care au fost rezultatele palpabile ale acestei subactivităţi?

2.3— Alte activități derulate în colaborare cu societatea civilă
1- Dezvoltarea de parteneriate cu societatea civilă care să contribuie la eficientizarea procesului de implementare a măsurilor regăsite în HG 18/2015. În anul 2017, ANR a încheiat un număr de 10 protocoale de colaborare cu organizații neguvernamentale are romilor și neromilor care lucrează în beneficiul comunităților cu romi ( ex. Asociația Carusel, Asociația Necuvinte, Asociația Centrul de studii Juridice și Drepturile Omului, Asociația Centru de Advocacy și Drepturile Omului, Asociația Partida Romilor Galați, Asociația Partida Romilor Dâmbovița, Asociația pentru Integrare Teritorială și Dezvoltare -ITD, Asociația Salvați Copiii, Centrul de Dialog Interetnic – AMLIPE Bulgaria, Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”);

Întrebare: având în vedere strânsa colaborare pe care o aveţi cu Partida Romilor „Pro Europa”, nu era mai simplu să semnaţi un protocol la sediul central – targetând astfel toate filialele teritoriale ale organizaţiei? Galaţi si Dâmboviţa sunt doar două filiale judeţene, nicidecum entităţi de sine-stătătoare.

3. Activități de cooperare interinstituțională
3.2. Organizare vizite de lucru la nivel local/rural

Întrebări: aveţi o hartă a comunităţilor de romi din România? Dacă da, cum este ea structurată? Care au fost criteriile după care a fost întocmită?
Poate fi pusă la dispoziţia publicului? Pe site-ul instituţiei nu am găsit nimic legat de acest aspect.

3.3. Organizare vizite de lucru la nivelul consiliilor județene în scopul de a analiza posibilitatea adoptării de planuri județene de acțiune care să contribuie la eficientizarea măsurilor regăsite în HG 18/2015

Întrebare: câte planuri judeţene de acţiune au fost implementate după vizitele echipei ANR şi în ce zone?

3.5. Participare la întâlniri de lucru ale secretariatului tehnic al Comitetului Interministerial de Monitorizare și evaluare a strategiei HG 18/2015

Întrebări: a existat o evaluare a stadiului implementării strategiei? Care au fost concluziile şi măsurile de acţiune pentru viitor?

3.6. Organizare întâlniri în domeniul prevenirii și combaterii conflictelor motivate de ura rasială (parteneriat cu CNCD, DRI, MAI/Prefecturi).

Întrebări: la acest moment este operativ acel Task Force alcătuit din experţi delegaţi de DRI, ANR şi CNCD? Care sunt instrumentele de lucru?

Erată: ajungând la finalul Raportului de activitate 2017, în dreptul capitolului Planul de acțiuni pentru anul 2018, respectiv subcapitolul,
3. Acțiuni cooperare interinstituțională - am găsit următoarea formulare:
- Semnarea unui memoramdum de cooperare cu CNCR și DRI în vederea înfiinţării unui grup de lucru (Task Force) responsabil de prevenirea conflictelor motivate pe ura rasială și intervenție în cazuri de conflict.
Cu alte cuvinte, în 2017 v-a venit ideea, în 2018 semnaţi memorandumul şi în ce secol va fi operaţional acest Task Force?

4. Conferințe/evenimente/întâlniri de lucru
4.1— Organizare conferință “Consolidarea dialogului dintre societatea civilă romă și Guvernul României în scopul eficientizării activității ANR și PNCR în procesul de implementare a politicilor publice destinate incluziunii sociale a cetățenilor români aparținând minorității romilor”.

Întrebare: pe ce criterii aţi selectat reprezentanţii societăţii civile rome?

Activități în domeniul administrativ
1. Activități întreprinse în vederea recuperării prejudiciilor înregistrate de ANR În luna martie 2017, la nivelul ANR era înregistrat un prejudiciu în valoare de 43.931.945,59 lei (făra dobânzi aferente) și 910.951 lei datorii ANAF. Acest prejudiciu era constituit din cheltuieli neeligibile aferente implementării proiectelor cu finanțare FSE (6 proiecte), accesorii aferente taxelor și impozitelor neplătite la timp și înregistrate la ANAF, cheltuieli neeconomicoase provenite de la bugetul de stat menționate în rapoartele de control ale Curții de Conturi.

Întrebări: puteţi nominaliza persoanele responsabile de aceste prejudicii (echipele de management)?
Care şi câte din aceste prejudicii au fost prescrise? Câte din aceste prejudicii au fost recuperate?

În vederea soluționării situației debitelor existente la nivel de ANAF, în luna iunie 2017 am dispus înregistrarea debitului înscris în fișa fiscală în contabilitatea ANR. De menționat este faptul că până la data de 30 Aprilie 2017, acestă sumă nu era înregistrată în contabilitatea ANR.

Întrebare: ce demersuri aţi făcut pentru a descoperi persoanele vinovate de faptul că suma debitelor nu a fost înregistrată în contabilitatea instituţiei (îndeplinirea defectoasă a sarcinilor de serviciu) şi ce măsuri reparatorii aţi aplicat?

În data de 06 decembrie 2017, membrii comisiei de inventariere au depus raportul de inventariere faptică a bunurilor ANR, urmând ca până în data de 30 ianuarie 2018, să se realizeze raportul cu privire la patrimoniul ANR.

Întrebări: puteţi preciza care este stadiul patrimoniului instituţiei pe care o conduceţi? Care sunt concluziile raportului?

4. Controale/audit/misiuni de follow up situația ANR
În perioada martie – octombrie 2017, la nivelul ANR au fost efectuate controale de către următoarele instituții de control: 
• Corpul de control al Primului Ministru – misiunea de control s-a desfășurat în perioada mai – august 2017 și a urmărit activitatea ANR în perioada ianuarie 2015 – 31 mai 2017. Raportul final a fost transmis spre informare Primului Ministru, Sectretariatului General al Guvernului, Agenției Naționale pentru Romi, Curții de Conturi a României, Ministerului de Finanțe cu solicitare de audit financiar și Direcției Naționale Anticorupție în vederea analizării faptelor de natură penală.

Rugăminte: puteţi preciza despre ce fapte de natură penală a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție?

Intervenția ANR în cazul Gheorghieni-Haghita
Am înţeles demersurile instituţionale pe care le-aţi făcut. 
Întrebare: aveţi informaţii dacă autorii incendierilor au fost identificaţi şi deferiţi justiţiei?

Consultare şi asistenţă tehnică
Recomandare de politică publică judeţeană în beneficiul membrilor comunităților vulnerabile cu romi din Județul Harghita 2017-2027
Direcţiile strategice de acțiune propuse sunt: 
• Îmbunătăţirea stării de sănătate a membrilor comunităților vulnerabile cu romi din jud. Harghita 
• Reducerea abandonului școlar și a decalajului educațional între elevii romi și neromi. 
• Furnizarea de servicii de sprijinire a spiritului antreprenorial și inițierea de măsuri de creștere a ocupării în rândul membrilor comunităților vulnerabile cu romi din Harghita . 
• Dezvoltarea infrastructurii în comunitățile vulnerabile cu romi din Harghita . 
• Îmbunătăţirea condițiilor de locuit a membrilor comunităților vulnerabile cu romi din Harghita 
• Combaterea prejudecăților și a oricăror forme de excluziune a romilor, promovarea interculturalității și prevenirea conflictelor bazate pe ura rasială. 
• Dezvoltarea și promovarea identității culturale a membrilor comunităților cu romi. 
• Crearea unor unităţi de incluziune socială în interiorul structurilor administraţiei publice locale şi/sau judeţene, cu atribuţii de coordonare şi execuţie, capabile să aplice pentru şi să implementeze programe complexe de dezvoltare locală incluzivă.

Întrebări: Pe lângă formularea lipsită de substanţă, aţi avut în vedere şi mijloacele de implementare a acestor direcţii strategice? Care este orizontul de timp în care recomandarea de mai sus va prinde viaţă?

Cu respect,
Grupul Rromii de Pretutindeni


Viorel Zaharia    Contactați autorul petiției