Scrisoare deschisă către Președintele României, domnul Klaus Iohannis și către Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban. Stop abuzului de putere din sistemul de învățământ și cercetare!

Având în vedere că s-a schimbat guvernul, iar la putere se află în sfârșit un guvern liberal, doresc soluționarea urgentă a cazului expus mai jos. Încă nu e prea târziu, nici pentru cadrele didactice și nici pentru studenți.

Acest lucru este legat de niște fapte grave de corupție, petrecute într-o universitate din București. Este cazul mamei mele pe care îl voi reprezenta și susține, de acum înainte eu, cu toată tăria. Și susțin acest caz, nu numai pentru că este vorba de mama mea, dar dacă se va soluționa problema ei, atunci se va soluționa și cea a studenților, a cadrelor didactice și a cercetătorilor de bună credință.

În anul 2016, mama mea a fost nevoită să-și dea demisia, după 25 de ani de activitate neîntreruptă în Facultatea de Medicină Veterinară, București (FMVB), unde era cadru didactic la Disciplina de Microbiologie.

În anul 2014, mama mea, în dublă calitate de cadru didactic și cercetător, și-a depus Dosarul de Abilitare pentru a putea deveni conducător de doctorat/ profesor universitar. Nu se pune problema îndeplinirii punctajului, pe care-l depășea cu vârf și îndesat. Cu toate acestea Decanul Facultății de Medicină Veterinară, Predoi Gabriel și-a folosit funcțiile abuziv, fără frica consecințelor legale, împiedicând evoluția profesională a mamei mele. A folosit toate formele de hărțuire posibile!!!

De ce?

Nu numai pentru că avea și are putere, ci și pentru că este lăsat să facă ce dorește în ”facultatea dumnealui”! În anul 2015, domnul Sorin Mihai Cîmpeanu (Prim-vicepreședinte PRO România) a ajuns Ministru al Educației (care era și este și Rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, București - USAMV B).

Împreună cu prietenul său, domnul Predoi Gabriel, i-au blocat dreptul de a se abilita mamei mele. Astfel, s-au gândit împreună cum să facă pentru a nu se mai depune direct la Minister dosarele cadrelor universitare și a cercetătorilor, pentru a trece direct prin filtrul lor, adică prin Școala Doctorală. Domnul Sorin Mihai Cîmpeanu, proaspăt Ministru al Educației,  ales în anul 2015, dă imediat o lege în acest sens. Astfel, mama mea, nici până în ziua de astăzi nu reușește să obțină acest titlu de care a fost faultată grosolan, în văzul lumii. Nimeni, deși toată lumea știe, nu a spus nimic!

Să nu uităm însă că în anul 2002, domnul decan era deja conducător de doctorat și profesor universitar. Avea h-index 0 în anul 2016 !!! În timp, ce mama mea, pe care acesta nu a dorit să o vadă conducător de doctorat, avea în anul 2016 h-index – 5 (vezi Google Academic).

Cum explicați că domnul decan FMVB (la al treilea mandat) și profesor universitar, avea h-index 0 în 2016, iar după numai 3 ani, în anul 2019 are deja 6?! Oare toți subalternii dânsului să-l fi trecut în articole?! Poate, altfel nu se pot justifica articole din toate domeniile, numai din Anatomie nu!

Sau referitor la domnul Rector al USAMV B, Sorin Cîmpeanu, care a devenit conducător de doctorat și profesor universitar, în anul 2006! La doar 38 de ani!

Numai așa pe înțelesul omului, numai vârsta, adică de exemplu eu, Ioana Irinel Popescu: peste 4 ani să devin Profesor universitar, în timp ce mama mea după o experiență și o muncă asiduă de 25 de ani, NU, la onorabila vârstă de 60 de ani !!! Fiți siguri că dacă mi s-ar fi propus așa ceva aș fi refuzat categoric !!!

Până în prezent, nu s-a luat nici un fel de măsură, oricâte memorii a făcut mama mea la minister și parlament. Solicit verificarea acestor memorii, sau să fie chemată pentru a aduce încă o dată dovezile necesare și altele noi. În continuare domnul decan FMVB, Predoi Gabriel este membru în CNATDCU, Comisia Medicină Veterinară și susținut îndeaproape de către domnul rector Cîmpeanu, Șef al Rectorilor pe țară și de asemenea Președinte CNATDCU.

Astfel, ajungem în vara anului 2017, când mama a participat la Competiția PCCDI 2017, cu proiectul: PN-III-P1-1.2-PCCDI2017-0139/ Educația eficientă în biomedicină pentru înțelegerea proceselor până la nivel molecular/ Patrimoniu și identitate culturală.

Tot în această competiție a participat și domnul decan Predoi Gabriel cu proiectul: PN-III-P1-1.2-PCCDI2017-0134/ Îmbunătățirea calității vieții prin dezvoltarea de noi tehnologii pe bază de nanoparticule eficiente în decontaminarea apelor și solurilor/ Gabriel Predoi/ Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, București, pe Domeniul: Energie, mediu si schimbări climatice”.

Deși proiectul domnului Predoi Gabriel a fost contestat de către mama mea în Etapa I a procesului de evaluare, aceasta nu a primit nici un răspuns la contestație din partea UEFISCDI și nu numai că a fost admis la finanțare, ci a primit chiar Premiul I cu coroniță: Locul I (126,67 puncte).

Parcă ar fi fost o răsturnare a valorilor în oglindă: O batjocora la adresa mamei mele, pe banii publici și nicidecum o evaluare.

Deci nu e numai cazul ei. E vorba de bani publici!

Vă dați seama cum s-a simțit un cercetător performant, cu experiență care toată viața lui a muncit pentru a îmbunătăți procesul educativ prin diferite metode (brevete și lucrări științifice în domeniul microbiologiei), când visul i-a fost spulberat și cum s-o fi simțit domnul Predoi Gabriel, când a câștigat un proiect complex, neavând nici un fel de expertiză în domeniul ”nanoparticulelor eficiente în decontaminarea apelor și solurilor”?! Cum s-o fi simțit dânsul, nu numai în calitate de anatomist (dar și de ”bărbat” să fure de la o femeie), ideea brevetului și să câștige un astfel de proiect, fără să aibă nici un fel de legătură cu acest domeniu (neavând nici un brevet, nici o lucrare științifică, nimic-nimic).

În Pachetul de Informații, se specifică faptul că directorul de proiect trebuie să fie doctor în științe, cu expertiză și experiență relevantă în tematica proiectului complex.

Oare dânsul era interesat să decontamineze apele și solurile din zona agricolă Fundulea, sau a fost impresionat de suma alocată pe acest proiect de către UEFISCDI?

De fapt, dacă sunteți curioși, puteți să-l aflați ușor din diseminarea rezultatelor. Și cum și pe ce au fost cheltuiți banii publici? (http://icvdta.proiectecercetaredezvoltare.ro/index.php/ro/ !!!

Valoarea totală a Contractului domnului Decan FMVB Gabriel Predoi este în valoare de: 5.287.500 LEI !!!

Dacă vom distruge în continuare cercetarea științifică, dacă vom distruge știința, nu vom mai avea ce să încorporăm în produsele tehnologice și vom distruge astfel și afacerile și economia. Cercetarea științifică constituie sursa economiei tehnice, se auto-produce, se multiplică din ea însăși. Ar fi bine să nu tratăm cercetarea științifică ca pe o afacere. Ar fi bine ca managerii de știință să nu fie niște instrumente ale unei politici de distrugere sistematică a cercetării românești.

Spre deosebire de valorile materiale, cele științifice nu se consumă, nu se pierd. România duce o politică de distrugere sistematică a propriei ei cercetări științifice, politică venită din trecut și dusă astăzi la forme monstruoase.

Cercetarea științifică este falsificată, subdimensionată, media în lume fiind de circa 1 cercetător la 1000/locuitori. Fondurile alocate cercetării în lume sunt în medie de circa 2% din buget, adică de 10 ori mai mari decât în România.

În acest caz ar trebui ca managerii cercetării să aibă foarte mare grijă în distribuirea corectă a banilor alocați cercetării și anume către adevărații cercetători, cei care fac această meserie din pasiune (în majoritatea cazurilor din bani proprii) și nu celor care tratează cercetarea ca pe o afacere.

Proces în curs (Nr. 40521/3/2017, veche - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, Contencios administrativ şi fiscal, anulare act administrativ dec. cu privire la evaluarea propunerii proiect PN-III-PI-1.2-PCCDI-2017-0139, recurs câștigat, dar din păcate proces blocat de un an de zile).

Și ca și când n-ar fi fost de ajuns că i-a distrus cariera și munca de-o viață, colac peste pupăză, în anul 2019, descoperă în procesul pe litigii de muncă pe care l-a intentat (29790/3/2018, Secţia a-VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Litigii de muncă), contra pârâtei USAMV B, că aceștia au săvârșit asupra ei, nu numai daune morale, dar și materiale de neimaginat!!! De acest lucru sunt sigură că se vor ocupa organele competente! Un singur lucru vă spun: când am văzut acele documente, părul mi-a albit. Și nu am decât 34 de ani!

Acestea sunt problemele reale cu care se confruntă cetățenii acestei țări. Aceste probleme trebuie rezolvate urgent.

Sunt sigură că nu sunt eu singura care luptă și sper să mi se alăture și alți tineri ca mine! Împreună, vom putea schimba în bine soarta din învățământ și cercetare. Părinții voștri fac economii pentru a vă susține în școli și în facultăți. Nu le folosiți banii pentru a umfla buzunarele mafiei universitare, folosiți-i pentru educația voastră sănătoasă și eficientă.

Faceți-vă părinții mândri, iar pe voi nu vă batjocoriți. Încercați să nu faceți compromisuri, pe care cu siguranță în scurt timp le veți regreta. Mergeți drept și cu pași siguri. Treceți peste gunoaie fără milă și ajutați natura să-și recâștige locul.

Aduceți-vă la catedre profesorii pe care vi-i doriți cu adevărat și care merită acel loc, amendați profesorii corupți sau incapabili și ajutați la rândul vostru viitorii studenți să se așeze în bănci curate. Nimeni nu poate face asta în locul vostru !!!

Altfel, așa cum spuneați și voi: ”O să deveniți asemenea lor”!!!

Singurul meu mesaj către voi, este acela de a lupta fără frică pentru drepturile voastre, orice și oricâte piedici vi s-ar pune în față. Cu curaj și credință în Dumnezeu!

Pentru că dacă se continuă pe aceeași linie, libertatea, evoluția voastră, spiritul antreprenorial, creativitatea, inventivitatea, vor fi înăbușite din fașă, iar ideile vor fi furate de un neavenit, așa cum s-a practicat în cazul mamei mele.

Vă rog domnule Președinte al României, Klaus Iohannis și domnule Prim-ministru, Ludovic Orban, să luați legătura cât se poate de repede cu mine și cu mama mea pentru a vă expune în detaliu acest caz! Acestea sunt problemele care trebuiesc rezolvate URGENT!

Să nu uităm că USAMV B nu este o universitate moștenită de către domnul Sorin Cîmpeanu de la tatăl său, și nici FMVB nu este o facultate moștenită de la părinții din zona Teleormanului ai domnului Gabriel Predoi, ci sunt instituții ale statului ROMÂN și implicit ale noastre, ale CETĂȚENILOR ACESTEI ȚĂRI.

LEGI PENALE ÎNCĂLCATE: Abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal, respectiv , art. 13 din Legea nr. 78/2000, în conformitate cu care fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește conform legii.

Cu respect,

Ioana Irinel Popescu

Popescu Ioana Irinel    Contactați autorul petiției

Prin semnare, autorizez pe Popescu Ioana Irinel să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.