Schimbare cod civil-succesiune

''La data decesului, soţul supravietuitor are drept la moştenirea averii lăsate de defunct. Acest drept există chiar dacă soţii erau în procedură de divorţ, dacă la data decesului încă nu exista o hotărare de divort definitiva.

Dacă după defunct au rămas atât moştenitori legali (părinţi, copii, fraţi, nepoţi etc), cât şi soţ supravietuitor, acesta din urmă este chemat la mostenire alături de oricare dintre ei, dar partea care îi revine din avere este următoare:

a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului (copii, nepoţi etc);
b) o treime din mostenire, daca vine in concurs atat cu ascendenti privilegiati (părinţii), cat si cu colaterali privilegiati ai defunctului (fraţii şi surorile);
c) o jumatate din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctului;
d) trei sferturi din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari (bunici etc), fie cu colaterali ordinari ai defunctului (nepoţi de la frate/soră etc).

Toate aceste reglementări există şi în vechiul Cod Civil.

In absenta acestor persoane sau daca niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate sa vina la mostenire, sotul supravietuitor culege intreaga mostenire.

Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor
De asemenea, Noul Cod păstrează pentru soţul supravieţuitor dreptul de abitaţie (de a locui) în casa în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă nu are un alt drept real de a folosi o locuinţă corespunzătoare şi dacă respectiva casă face parte din bunurile moştenirii.

Ca şi în Legea 319/1944, care reglementa drepturile soţului supravieţuitor în vechea reglementare, şi Noul Cod prevede că oricare dintre moştenitori poate cere restrângerea dreptului de abitaţie dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor sau îi poate oferi o altă locuinţă corespunzătoare (spaţiul corespunzător se apreciază conform Legii locuinţei nr. 114/1996).

Dreptul de abitatie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii. Acest drept inceteaza, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recasatorire a sotului supravietuitor.

Toate litigiile cu privire la dreptul de abitatie reglementat prin prezentul articol se solutioneaza de catre instanta competenta sa judece partajul mostenirii, care va hotari de urgenta, in camera de consiliu.

Dreptul special de mostenire al sotului supravietuitor
Cand nu vine in concurs cu descendentii defunctului, sotul supravietuitor mosteneste, pe langa cota arătată mai sus, mobilierul si obiectele de uz casnic care au fost afectate folosintei comune a sotilor.

Noul cod nu mai prevede vreun drept special al soţului supravieţuitor asupra darurilor de nuntă, aşa cum era în Legea 319/1994.'' citat din Codul Civil

Vi se pare corect ca dupa,sa presupunem 15 ani casatorie,sotul/sotia decedeaza,sotul supravietuitor sa fie dat afara de copii,sau sa fie mutat din casa conjugala?In lege ar trebui stipulat astfel''Daca la momentul deschiderii succesiuni,cei doi soti au o casnicie de 10 ani minim impreuna(cu forme legale)si poate dovedi contributia adusa casei sau a ceea ce mostenesc,sotul supravietuitor sa preia intreaga mostenire........iar dupa moartea lui/ei copii sa se faca impartirea intre copii'' plus minus alte conditii.Inteleg ca nu dupa 1-2-3 ani de casatorie ca poate fi o casatorie din interes dar dupa 10 ani nu cred ca mai e din interes.............trebuie schimbat codul civil din punctul asta de vedere.Asa incurajati ura intre soti si familie............