Salveaza singurul liceu de balet din Bucuresti! Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”

Salvează singurul liceu de balet din Bucuresti! 

Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”

40493201_m.jpg

Dragi parinti,

Stimati profesori,

     Va invitam sa sustineti demersul unui grup de parinti al copiilor din Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”!

     Ajuta Liceul Floria Capsali sa obtina cladirea si statutul pe care-l merita ca institutie pilon pentru invatamantul coregrafic si pentru baletul romanesc.

     Acesta este un demers prin care ne propunem sa cerem sprijinul autoritatilor publice locale si centrale, in vederea identificarii si alocarii unui spatiu adecvat pentru Liceul in care, in prezent, copiii nostri invata, iar corpul profesoral lucreaza!

     Demersul nostru porneste de la dorinta simpla de a oferi copiilor nostri conditiile necesare pentru studierea artei baletului, pregatirea scolara obligatorie si totodata din nevoia corpului profesoral de a dispune de cele mai bune conditii pentru derularea activitatii pedagogice.

     Apreciem efortul si dedicarea profesorilor in procesul de pregatire a copiilor nostri, mai ales ca se deruleaza intr-un cadru care, in ciuda eforturilor realizate de conducere in ultimii ani inca are multe lipsuri iar cele mai multe dintre acestea nu pot fi remediate in actualul spatiu.

     Nu putem insa sa nu ne dorim pentru copii si profesori o baza de lucru adecvata!  

     Iar pentru a obține ceea ce ne dorim trebuie să știm să cerem.

     Astfel solicităm autorităților publice responsabile mutarea celui mai vechi liceu de balet din Bucuresti într-o clădire care să ofere copiilor și profesorilor condiții civilizate după cum urmează:

     Sali de curs si sali de studiu al baletului de dimensiuni normale. In acest moment, cele mai multe clase sunt foarte mici in raport cu numarul de elevi. Aceeasi situatie este valabila si pentru salile in care copiii fac pregatirea de specialitate (balet). De cele mai multe ori numarul de copii prezenti fiind disproportionat in raport cu spatiul disponibil in actuala cladire.

     Fiecare sala de balet sa aiba vestiare filtru imparțite pe sexe ( vestiare fete și vestiare băieți) astfel încât aceștia sa se poata schimba separat, dotate cu dulapuri in care sa-si poata depozita hainele, dotate cu dușuri.  

     Salile de pregatire de profil sa fie dotate cu tot ce este necesar pentru o buna derulare a orelor de balet. Un pian si un corepetitor pentru fiecare sala, aparatura tehnica moderna si adecvata pentru redarea cadrului sonor necesar. Podea speciala, oglinzi, bare fixe si mobile pentru balet, spalier.

     Salile de curs sa fie dotate cu infrastructura necesara unei bune desfasurari a invatamantului online. Conexiune la internet, table inteligente, tablete, proiectoare, etc.   

     În incinta Liceului sa functioneze un cabinet medical si un medic specializat in recuperare fizica. Știm foarte bine ca acest aspect este esential pentru buna dezvoltare si recuperarea dupa efort a unui dansator profesionist.

     În incinta Liceului sa existe o sala de spectacole/auditii, in cadrul careia copiii sa poata derula si alte tipuri de activitati fizice. O sala dotata cu aparatura de profil in care si profesorii de specialitate sa-si poata derula activitatea in conditii de normalitate.

     În incinta Liceului sa existe o “mini-sala de spectacole”, in care copiii sa poata invata si sa se poata acomoda cu tot ceea ce presupune pregatirea si organizarea tehnica “din spatele scenei” a unui spectacol adevărat. O sala de spectacole in care sa poata fi organizate mici “gale” sau workshop-uri de pregatire cu invitati romani sau straini. O astfel de sala o consideram a fi esentiala avand in vedere profilul liceului.

     În cadrul liceului sa existe un laborator pentru activitati IT astfel incat la materia numita TIC (Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor) copiii sa poata invata practic tehnici de inregistrare, editare si montaj foto-audio-video.  Cu tot respectul si aprecierea pentru efortul facut pana acum de profesorii de profil, dar a invata despre utilizarea calculatorului doar “pe caiet” este doar un non-sens, ci si un stadiu de lucru depasit demult de realitatea din alte licee. Dobândirea unor cunoștințe temeinice de IT de către copiii noștri este esențială pentru epoca modernă în care trăim iar autoritățile publice sunt obligate să asigure cadrul material care să permit acest lucru. Vorbim de o materie ce poate parea fara legatura cu dansul. Dar in conditiile in care fiecare dintre noi am fost pusi in situatia de a pregati (monta/edita) teme muzicale pentru concursuri (online sau offline), iar “imaginea” este un element esential in viata unui balerin, probabil ca nu este deloc nepotrivit ca oricare dintre copiii nostri sa stie sa faca astfel de lucruri.     

     Pentru copiii veniti la Liceu din alte orase, caminul si cantina sa ofere conditii mai bune de cazare si masa.

     În curtea interioara a Liceului sa existe un spatiu verde, in care copiii sa se poata relaxa în pauzele dintre ore. Putin probabil ca un spatiu dominat de beton, asa cum este acum, să fie cel mai bun mediu pentru psihicul unui copil – cu atat mai putin pentru cel al unui copil cu inclinatii artistice (deci cu sensibilitati sporite la influenta mediului in care traieste si invata).

     Într-o țară civilizată, astfel cum este România, toate aceste cerinte sunt nu numai necesare dar chiar obligatorii a fi îndeplinite de orice instituție de învățământ ce are ca profil de pregătire vocațională baletul.  

     Mai este important de sesizat și următoarele 2 aspecte:                                         - In primul rand acela dat de faptul ca actuala cladire a Liceului apartine de fapt Liceului Dinu Lipatti. Consideram ca este o rusine pentru autoritatile publice (locale si centrale) ca o institutie cu vechimea, prestigiul si istoria Liceului de Coregrafie Floria Capsali – sa nu aiba un spatiu propriu! Vorbim pana la urma de cea mai importanta institutie de invatamant de profil din Romania! Institutia in care s-au pregatit si au lucrat majoritatea celor mai importante si reprezentative nume ale baletului romanesc! Este inacceptabil ca aceasta istorie si legatura a generatiilor trecute cu cele actuale si cele viitoare, sa nu fie pastrata si consolidata prin existenta unei “galerii – muzeu”, care sa expuna simboluri ale acestei arte.                                                             - In al doilea rand chiar mai important, este aspectul sigurantei fizice efective a copiilor si profesorilor, in conditiile in care cladirea actualului liceu este situata intr-o zona de risc seismic major. Caile de evacuare nu sunt bine dimensionate pentru specificul activitatii de educatie.

     Clădirea actuală este inconjurata de alte cladiri incadrate in diverse clase de risc seismic și care prezinta  semne vizibile ale unei situatii precare din punct de vedere structural indicând un risc seismic ridicat.

     Nici din perspectiva riscului de incendiu cladirea actuala nu prezinta cele mai bune garantii, nefiind avizata ISU.

     Va rugăm sa sprijiniti acest demers întrucât micii balerini ai Romaniei merita din plin un spatiu sigur si conditii mai bune de pregatire!

     Sunteți oameni ce apreciază arta?

     Sunteti parinti care au acum copii inscrisi la Liceul Floria Capsali?

     Sunteti profesori in aceasta institutie? Sunteti parinti ce va ganditi la inscrierea copiilor in acest Liceu sau poate sunteti pur si simplu oameni interesati si dornici ca in Romania, copiii sa beneficieze de conditii adecvate de pregatire si educatie?

     Va invitam pe toți sa va alaturati demersului nostru prin semnarea acestei petitii!

     Lista semnaturilor acordate de dumneavoastra si de familiile sau prietenii dumneavoastra, va sta la baza memoriului ce urmeaza a fi transmis conducerii Liceului si actualei Asociatii de parinti, in vedere obtinerii sprijinului acestora pentru a continua acest demers. Ulterior va sta la baza solicitarii noastre indreptate  catre autoritatile publice responsabile.

     Solicitarea noastră va cuprinde inclusiv un dosar tehnic de specialitate privind conditiile si riscurile prezentate de actuala cladire din punct de vedere al riscului seismic si al riscului de incendiu, ce va fi adresata tuturor autoritatilor publice responsabile, de la Primaria de Sector si Primaria Generala, pana la Ministerul Invatamantului si/sau Ministerul Culturii, si de ce nu, chiar Presedintie!

     Semneaza si da mai departe aceasta petitie spre a fi semnata de cat mai multi dintre cei pe care-i cunosti!

     Ajută și tu la evolutia educatiei din Romania!

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Faur Gabriel să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...