RON contra CHF / Clienti contra Banci

In calitate de Client Raiifesen Bank , va solicit un raspuns si o solutionare a problemei ce urmeaza a fi expusa :

In momentul de fata ma aflu intr-o relatie contractuala cu Raiffesen Bank , prin derularea unor contracte de credit , de natura Ipotecara,pentru achizitia unui apartament , in moneda CHF.Contractarea Creditelor a avut loc in anul 2007-2008 , initial in moneda Euro , dupa care am primit o oferta de reconversie a creditelor in moneda CHF, la o dobanda aparent mai buna si cu convingerea din partea bancii al unei  monede “sigure “. Mentionez ca la acea data rata de schimb RON-CHF se situa in jurul valorii de 2,2-2,3.

Cunoscand evolutia ratei de schimb a CHF, in decursul acestor ani , pana in prezent, m-am vazut nevoit de mai multe ori sa apelez la solutii de Re-esalonare, refinantare a acestor credite pentru a putea plati ratele care devin din ce in ce mai greu de rambursat , atat datorita , evoultiei cursului CHF-Ron , cat si conditiilor economice nefavorabile. Astfel rata lunara , obligatia de plata s-a dublat . Cursul RON-CHF este aprox 3,7-3,8.

In acest sens, ma vad nevoit sa fac afirmatia ca am impresia ca am fost oarecum “pacalit”, fiind determinat cu buna stiinta de catre angajatii Raiffeisen Bank , sa accesez reconversia creditelor in CHF ,prin afirmatii de genul :”o dobanda mult mai buna, o moneda sigura” Mentionez ca in momentul reconversiei nu exista un istoric al evolutiei CHF pe piata bancara Romaneasca,nici in datele Raiffeisen nici in datele BNR.

Intrebarea legitima vine in acest moment cu privire la marirea inacceptabila a ratelor lunare : De ce clienul este  cel ce preia , exclusiv riscul valutar in cazul acestei monede ? Aceasta clauza contractuala nu este oare abuziva? De ce nu exista solutii din partea Bancii,pentru a echilibra rambursarea in conditii decente ? De ce trebuie sa se ajunga la actiuni in instanta pentru a castiga dreptul si beneficiul de client si cetatean European .

Sunt convins ca aceasta problema a clientilor imprmutati in acesta moneda , CHF, este cunoscuta de catre Raiffeisen Bank , si nu numai , atat la nivel executiv cat si la nivelul conducerii.

Trebuie de asemenea de luat in calcul ca , din ce in ce mai multe procese cu privire la contractele de imprumt in CHFsi clauzele abuzive din aceste contracte , incep sa fie castigate de catre clienti atat in Romania cat si la nivelul Uniunii Europene . Probabil ca un asemenea val de procese deschise de catre clienti , impotriva bancilior creditoare ar bloca atat activitata justitiei si ar putea afecta de asemenea cuantumul rambursarii si achitarii de obligatii al clientiolor . Cu privire la acest aspect as face referire la cazuri din Ungaria, Croatia , Franta ,etc. Avand in vedere ca Romania este membru cu drepturi depline al Comunitatii Europene , este important de amintit ca si cetatenii, clientii bancilor vor bebeficia de Jurisprudenta favorabila lor , aplicabila prin intermediul Curtii Europene de Justitie .

Prezentand aceste aspect , deja cunoscute de catre Dvs, va solicit pe acesta cale , o solutionare a acestei probleme , care afecteaza calitatea vietii si induce un nivel crescut de stres in viata de zi cu zi a clientilor dvs.

Va cer pe acesta cale in nume personal ,dezvoltarea unei proceduri, de rambursare , adaptate la nevoile,nivelul de trai si nivelul veniturilor , prin solutii viabile si /sau re/negociere directa a conditiilor contractuale .