ROMANIA NEACCESIBILA - SANATATE SI RECUPERARE PERSOANE CU DIZABILITATI

Asociatia IHTIS, subsemnatii, alaturi de toti semnatarii petitiei de fata, in temeiul Ordonantei nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, va aducem la cunostinta urmatoarele:

Au trecut 8 ani, de cand a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei (Partea I, nr 792 din 26 noiembrie 2010) si a intrat in vigoare Conventia Natiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, care obliga partile sa se asigure ca: persoanele cu handicap isi pot exercita drepturile pe deplin, in conditii de egalitate cu toti ceilalti cetateni.

NU SE INTAMPLA NICIODATA ASA!

11-01-2019_17-29-05.jpg

Asa arata accesul catre baza de tratament administrata de S.C. INTUS din Vatra Dornei, Judetul Suceava.

TOATE DIFICULTATILE INTAMPINATE, m-au tinut 16 zile captiva intr-un hotel care prin Contractul incheiat cu Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) ISI ASUMASE URMATOAREA OBLIGATIE:

ART. 8.1 alin.(21) Sa asigure accesul persoanelor cu handicap in spatiile de cazare, restaurant si baze de tratament balnear, potrivit prevederilor legale.

CUM ARATA REALITATEA? Baza de tratament 100% NEACCESIBILA, toate facilitatile legislative (LEGI SPECIALE) rezumandu-se la: FORTA BRATELOR PERSONALULUI ANGAJAT.

1. Aleea de acces din strada principala, pana la hotel – 90% deteriorata, plina de gropi, printre niste resturi de asfalt – este un real pericol pentru persoana dependenta de fotoliul rulant, in orice moment putand fi aruncata din scaun.

2. Rampa nr.1 – exterioara – abrupta, peste standardele medii, acoperita cu gresie alunecoasa si fara nicio bara de sprijin.

3. Rampa nr.2 – interioara – exagerat de abrupta, mult peste standardele medii, complet imposibil de a o urca fara ajutorul a minim 2-3 persoane, din pricina careia timp de 16 zile am luat masa in camera si am iesit din hotel de maxim 5 ori.

4. Cabina si usile ascensorului – mult sub dimensiunile legale.

5. Nicio camera – amenajata si echipata corespunzator, FARA GRUP SANITAR ADAPTAT!!! M-am spalat intr-un vas de plastic – la marginea patului si am folosit o olita de noapte!!!

6. Baza de tratament (motivul principal pentru care am ajuns in locatia respectiva) – este pozitionata intre etajele 1 si 2, prezentand 2 randuri de trepte (cu precizarea ca: liftul NU se poate opri intre etaje!!!):

- Primul grup de 10 – 12 trepte este normal, cu bara pe peretele din dreapta (foto de mai sus);

- Al doilea grup de trepte este in spirala – IMPOSIBIL de escaladat nici chiar cu ajutorul si bunavointa unui numar de N persoane.

CADRE LEGISLATIVE:

Legea 263/2010 – CAPITOLUL V Alte drepturi de asigurari sociale

ART.122 (1) Acordarea prestatiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament solicitantilor indreptatiti, in limita numarului de locuri asigurate in unitati de tratament din proprietatea CNPP, precum si a numarului de locuri CONTRACTE CU ALTE UNITATI DE PROFIL si a sumelor alocate pentru aceasta prestatie prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Legea 448/2006 – CAPITOLUL II / SECTIUNEA 1 - Sanatate si recuperare

ART. 9 (1) Pentru protectia sanatatii fizice si mentale a persoanelor cu handicap, autoritatile publice AU OBLIGATIA sa ia urmatoarele masuri specifice:

a) sa includa nevoile persoanelor cu handicap si ale familiilor acestora in toate politicile, strategiile si programele de dezvoltare regionala, judeteana sau locala, precum si in programele guvernamentale de ocrotire a sanatatii;

b) sa creeze conditii de disponibilitate, respectiv de transport, infrastructura, retele de comunicare, a serviciilor medicale si sociomedicale;

c) sa infiinteze si sa sustina centre de reabilitare specializate pe tipuri de handicap;

d) sa creeze conditii pentru asigurarea tehnologiei asistive si de acces;

e) sa dezvolte programe de prevenire a aparitiei handicapului;

f) sa sprijine accesul la tratamentul balnear si de recuperare;

 

CARE SUNT NEVOILE REALE SI CE FEL DE SPRIJIN ESTE NECESAR - pct. a) si f)?

ACORDAREA ANUALA DE VOUCHERE DE TRATAMENT SI RECUPERARE, ASTFEL INCAT PERSOANA CU DIZABILITATI, INDRUMATA DE MEDICUL DE FAMILIE SAU MEDICUL SPECIALIST, SA AIBA LIBERTATEA DE A STABILI DIRECT CU PRESTATORII DE SERVICII de tratament balnear, cazare si masa, PERIOADA si LOCATIA (adaptata corespunzator nevoilor personale), in functie de ofertele existente.

Consider ca: aceasta PROPUNERE se pliaza 100% pe...

Legea 448/2006, CAPITOLUL II / SECTIUNEA 1 - Sanatate si recuperare...

ART.11 (1) c) un bilet gratuit de tratament balnear, in cursul unui an, pe baza programului individual de reabilitare si integrare sociala si a recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.

CA SĂ PUTEM ACCESIBILIZA ROMÂNIA. ESTE NEVOIE DE:

= 100.000 de semnături ale romanilor care au domiciliul din cel puţin un sfert din judeţele ţării, adică:
= minim 14 judeţe 
= 5000 de semnaturi din fiecare judet, plus din Bucureşti

SEMNATI ACUM! 

Va multumesc pentru completarea formularului Petitiei ROMANIA NEACCESIBLA.  

VA ROG, finalizati sprijinul oferit, accesand linkul pe care iș veti primi pe e-mail de la petitiionline.  Altfel, numele dv NU va aparea in lista SEMNATURILOR.  

Pretuire sincera.       


Mihaela Mihaescu - Asociatia IHTIS    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Mihaela Mihaescu - Asociatia IHTIS să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...