Revenirea la imaginea initiala a stemei orasului Piatra Neamt

Simbolurile nationale sunt cele care ne definesc identitatea ca popor.

Astfel, prin aceasta petiție, ne exprimam dorința ca stema orașului Piatra Neamt sa revină la forma ei initiala, in care este înfățișat ca persoană și simbol central, Sfântul Ioan Botezatorul, ocrotitorul orașului. Actuala stema a orașului,  are ca simboluri principale trei spice de grâu și o capră neagră, simboluri impuse în timpul dictaturii comuniste, care au rămas însă până astăzi.

Mai jos, puteți citi un articol despre istoria stemei orașului Piatra Neamț,  publicat în ziarul Ceahlăul,  în data de 20.07.2015:

"Încă de la începutul însemnelor heraldice, oraşul de la poalele Pietricicăi l-a avut, ca patron, pe Sfântul Ioan Botezătorul, aşa cum reiese şi din documentele păstrate în arhivele nemţene.

Astfel, într-un document din 16 martie 1596, referitor la conflictul de hotar între satele vecine Tătăraşii şi Vânătorii, din apropierea urbei Piatra, una dintre cele două peceţi ale actului reprezintă biserica lui Ştefan cel Mare, cu inscripţia “Naşterea Sf. Ioan”, având la mijloc capul acestui sfânt.

“Aşa cum rezultă din matricele sigilare, stema oraşului, în evoluţia ei de-a lungul timpului, a păstrat acelaşi patron, ajungându-se la o reprezentare definitivă şi modernă în veacul nostru, mai bine spus după Marea Unire din 1918. Astfel, forma definitivă a stemei oraşului aşezat pe malul stâng al Bistriţei era un scut de culoare roşie în care era reprezentat Sfântul Ioan Botezătorul, din aur, stând în picioare, spre stânga, nimbat şi înaripat, ţinând în mâna stângă o foaie de pergament aurit. Faţa mâinile şi picioarele acestuia erau de culoare naturală, iar scutul era timbrat cu o coroană murală de argint şi terminată pe cinci turnuri. Stema, aşa cum a rămas în documentele vremii şi în conştiinţa pietrenilor, a reprezentat hramul bisericii catedrale şi patronul oraşului”, explică prof. Gheorghe Radu, de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ, fost director al Arhivelor Naţionale Neamţ, în lucrarea sa recent apărută, “Pagini alese din istoria judeţului Neamţ”.

Sfântul Ioan Botezătorul, dat jos de pe stemă

Sfântul Ioan Botezătorul s-a regăsit pe stema oraşului Piatra-Neamţ până în anii dictaturii comuniste, când a fost înlocuit cu o capră neagră, alături de care apăreau trei spice de grâu. În locul simbolurilor religioase, comuniştii au amplasat pe stemă imaginea barajului de la Bicaz, simbol al dezvoltării industriale nemţene, din acele vremuri.

După revoluţie, Sfântul Ioan Botezătorul a revenit pe stema municipiului Piatra-Neamţ, prin hotărârea Consiliului Local, însă imaginea sfântului nu a fost agreată de comisia regională de heraldică de la Iaşi. Aceeaşi comisie a respins şi o altă variantă a stemei, fără imaginea sfântului, dar pe care apăreau o capră neagră şi Turnul lui Ştefan cel Mare. Mai exact, stema aprobată de Consiliul Local prin Hotărârea nr. 321/05.12.2005 reprezenta un turn de argint crenelat, cu partea superioară uşor retrasă, cu acoperiş ascuţit, purtând în vârf o cruce. Pe stemă apărea şi o capră neagră în picioare şi orientată spre dreapta. Talpa sau vârful scutului, de zidărie aurită, sugera curţile domneşti, pietrele zidului trimiteau la numele orasului Piatra, iar ridicătura întreagă putea fi privită ca evocând muntele Pietrica. Turnul de argint îl sugera destul de evident pe acela al bisericii Sf. Ioan Botezătorul, dar într-o manieră suficient de stilizată pentru a nu fi socotit drept o reproducere fotografică şi pentru a îngădui o descriere în stil heraldic.

“Stema orasului, care includea chipul Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al oraşului, a fost aprobată de Consiliul Local, dar nu a fost agreată de comisia regională de heraldic (…) Potrivit Rompres, atunci când Consiliul Local a aprobat o nouă stemă, fără imaginea sfântului, dar pe care apăreau o capră neagră şi Turnul lui Ştefan cel Mare, s-a schimbat componenţa comisiei de heraldică şi s-a respins şi această variantă.” (potrivit crestinortodox.ro – “Sf. Ioan Botezătorul, înlocuit cu o capră pe stema municipiului Piatra-Neamţ”).

Înapoi, la capra neagră şi la spicele de grâu

Stema actuală a judeţului Neamţ a fost aprobată la 28 noiembrie 2007, prin hotărâre de Guvern, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial pe data de 11 decembrie 2007. „Stema judeţului Neamţ se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, antic, de culoare roşie, având pe mijloc un pal vertical îngustat, din aur. În partea dreaptă se află o capră neagră, sărind peste o stâncă de argint umbrită. În partea stângă se află trei spice de grâu în fascie, de aur“, se arată în actul oficial al Guvernului. Mai departe, sunt explicate semnificaţiile elementelor de pe stemă: „Elementele din partea dreaptă (capra şi stânca) reprezintă simbolic şi heraldic vechea stemă a judeţului Neamţ, cu bogăţia cinegetică şi a subsolului din zonă. Elementele din partea stângă (spicele) reprezintă simbolic şi heraldic vechea stemă a judeţului Roman, cu bogăţia pământului şi una dintre ocupaţiile de bază ale locuitorilor din această zonă“.

Imnul, drapelul sau stema sunt simboluri care ne reflectă identitatea. Sunt însemne prin care ne recunoaştem apartenenţa la oraşul şi ţara în care ne-am născut. De asemenea, imaginile care compun stema unei localităţi sau a unei ţări evocă istoricul locului respectiv, iar semnificaţia lor trezeşte sentimentul naţional.

Secole de-a rândul, nemţenii au decis ca Sfântul Ioan Botezătorul, patronul spiritual al oraşului Piatra-Neamţ, să se regăsească şi pe stema lor. Dar astăzi, după 50 de ani de dictatură, în locul simbolurilor religioase le regăsim tot pe cele comuniste. Oare caprele ne inspiră, ne reprezintă şi ne protejează mai mult decât sfinţii?

Irina NASTASIU"


Tapaloaga Cristiana    Contactați autorul petiției