SOLICITĂM retragerea proiectului de OUG privind suspendarea facilității de până la 1500 lei pentru creșă sau grădiniță

Având în vedere Proiectul de OUG anunțat prin comunicatul Ministerului Finanțelor, privind retragerea facilităților pentru educația timpurie (decontarea costurilor cu grădinița/creșa de până la 1500 lei), considerăm că măsura este o bătaie de joc la adresa părinților. Legea 239/2020 prin care era introdusă posibilitatea decontării costurilor cu creșa/grădinița a apărut în MO în luna noiembrie, 2020, cu aplicare de la 1 ianuarie 2021. Dacă existau unele probleme în aplicare, ele puteau fi corectate până acum, iar legea trebuia luată în calcul la construirea bugetului. Bugetul se construiește pe legile în vigoare!!!

Faptul că Ministerul Finanțelor justifică proiectul de OUG privind retragerea facilităților pentru educația timpurie cum că acestea ar fi discriminatorii este absolut strigător la cer, având în vedere că în marile orașe (București, Cluj, Iași, Timișoara etc.) nu există suficiente locuri pentru copii, în instituțiile de stat. Acest fapt, oare nu e discriminatoriu? De ce unii părinți sunt nevoiți să plătească din propriile buzunare sume considerabile pentru educația timpurie, în unități private, iar alții nu? Aceasta în condițiile în care toți plătim taxe...

Considerăm că legea 239/2020 putea fi corectată și luată în considerare la construirea bugetului/2021, iar Guvernul ar fi trebuit să își asume legea adoptată în noiembrie 2020.

Chiar dacă pot fi considerate subvenții, a ceste facilități încurajau munca!!! Ele erau obținute prin decontarea din TVA, impozit pe profit, taxe salariale - deci în urma muncii! Pe de altă parte erau încurajați operatorii privați din acest domeniu și, de asemenea, era reparată o nedreptate față de părinții care se vedeau nevoiți să plătească din propriul buzunar pentru educația copiilor lor. Dacă statul își asumă aceste servicii de educație, să și le asume pentru toți copiii. Dacă nu, să privatizeze întregul sistem de învățământ preșcolar!

În concluzie, ne opunem proiectului de OUG privind suspendarea facilității de până la 1500 lei pentru creșă sau grădiniță și solicităm retragerea acestuia.

Neamțu Tudor Valentin    Contactați autorul petiției

Prin semnare, autorizez pe Neamțu Tudor Valentin să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.