Retragerea licenţei de transport auto în comun firmei ZMK în VJ

PETIŢIE

Către

Prefectul judeţului Hunedoara,

Preşedintele Consiliului judeţean Hunedoara,

Consiliul judeţean Hunedoara,

Consiliul concurenţei,

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor,

Subsemnaţii, locuitori ai Văii Jiului, date fiind următoatele:

1.    Firma de transport public de persoane ZMK a practicat, timp de peste un an şi jumătate (începând cu Februarie 2015), tarife la biletele de transport prin care a jefuit călătorii pe ruta Uricani-Lupeni-Uricani după cum urmează:

-       Uricani-Lupeni – cost bilet 3 lei, distanţă 1km;

-       Lupeni-Vulcan – cost bilet 2 lei, distanţă 8 km;

-       Vulcan-Petroşani – cost bilet 2 lei, distanţă 12 km.

2.    Firma de transport public de persoane ZMK, începând cu 01.08.2016, a mărit preţul biletelor (în unele cazuri cu 50% şi, chiar, 100%) deşi această majorare de preţuri nu se justifică prin nimic în afară de faptul că deţine monopolul transportului auto în comun în Valea Jiului (mai ales dacă luăm în considerare ca pe ruta Lupeni-Uricani, firma care face transport auto pe ruta Lupeni-Câmpul lui Neag-Buta nu are voie să ia şi călători pentru Uricani, astfel că aceştia, fie vară, iarna, toamnă, ploi torenţiale, viscol, ger, ninsori trebuie să stea în staţiile de autobuz şi să aştepte mijloacele auto de transport în comun ale firmei ZMK) şi face ce vrea, mai ales că majorările de tarife anterioare le-a făcut înainte de anul 2012, când euro era la peste 4,5 lei, combustibilii la peste 6 lei/litru şi TVA la 24%. Acum combustibilii sunt sub 5 lei/litru, TVA este la 20%, euro sub 4,5 lei,

SOLICITĂM:

1.    Retragerea licenţei de transport public de persoane firmei ZMK în Valea Jiului şi acordarea licenţei de transport public de persoane, prin licitaţie deschisă, altor firme decât ZMK, respectând prevederile Legii concurenţei (LEGEA nr. 21/1996) şi Legii serviciilor de transport public local (LEGEA Nr. 92 din 10 aprilie 2007), legi care au fost încălcate atunci când s-a acordat licenţa de transport public de persoane doar firmei ZMK, cu mijloace de transport care să asigure siguranţa călătorilor, aer condiţionat şi toate facilităţile pentru un transport public de persoane la standarde europene;

2.    În cazul în care nu se poate retrage licenţa de transport auto în comun firmei ZMK, atunci solicităm următoarele:

-       Acordarea licenţei de transport public de persoane în Valea Jiului şi altor firme în vederea respectării Legii concurenţei (LEGEA nr. 21/1996) şi Legea serviciilor de transport public local (LEGEA Nr. 92 din 10 aprilie 2007), cu mijloace de transport care să asigure siguranţa călătorilor, aer condiţionat şi toate facilităţile pentru un transport public de persoane la standarde europene;

-       Obligarea firmei ZMK să-şi reducă tarifele cu 50%;

-      Obligarea firmei ZMK să despăgubească călătorii pe ruta Uricani-Lupeni și retur prin transportarea acestora GRATUIT timp de un an sau cu bilet la preț de 1 leu timp de 2 ani;

-       Mijloacele auto de transport public de persoane pe ruta Lupeni-Buta să poată lua şi călătorii de pe ruta Lupeni-Uricani;

-       Dat fiind faptul că microbuzele ZMK iau şi călători pentru transport local, costul acestor bilete să fie de 1 leu, identic cu tariful perceput pe mijloacele de transport public de persoane local;

-     Elevii şi studenţii să aibă reducere 50% inclusiv pe perioada vacanţelor, eventual sa aibă posibilitatea să facă abonamente cu 50% reducere.

Pentru ca instituţiile şi organele competente să rezolve problema, prezentăm următorul fapt concret:

Pe ruta gara CFR Constanţa - Staţiunea Mamaia, 22,7 km, 41 de staţii, durata 75 minute (cam aceeaşi distanţă cu cea dintre Uricani şi Petroşani), preţul biletului este 1,50 lei, în timp ce ZMK, pentru ruta Uricani-Petrosani, 23,3 km, cere 7 lei... Să înţelegem că 0,6 km costă 5,50 lei? De aceea considerăm că un bilet Uricani - Petroşani / Petroşani - Uricani nu trebuie să depăşescă 3,50 - 4,00 lei (care şi aşa este un preţ mare).

A se studia şi conţinutul următoarelor link-uri:

Date fiind aceste solicitări ale noastre, semnăm această petiţie după cum urmează:

Prin semnare, autorizez pe Valter Cojman să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.