Redeschiderea universităților

Către Ministerul Educației și Cercetării

-În atenția Domnului Ministru Sorin Cîmpeanu

Stimate Domnule Ministru,

Prezenta petiție este consecința îngrădirii dreptului la educație al studenților. Pe această cale, vă adresez următoarele:

Încă din luna martie a anului 2020, studenții fac cursurile online. Motivul îl știm cu toții: pandemia provocată de COVID-19. Este primul virus care îngrădește dreptul la educație. Chiar dacă, teoretic, se desfășoară online această educație, practic nu toți au acces la ea. Așa cum ne-am obișnuit de-a lungul vremii, sunt ignorate aspectele cu privire la nivelul de trai din România. Pe nimeni nu interesează dacă studenții/elevii pot face cursuri online. Articolul 14, alineatul (1) din Carta drepturilor fundamenale a UE spune că orice persoană are dreptul la educație, precum și la accesul la formare profesională și formare continuă. Acest aspect nu mai este vizibil în zilele noastre. Mulți vor să-și dezvolte cunoștințele, să participe la cursuri dar nu dispun de mijloacele necesare. Acum trebuie PC-uri, tablete pentru a învăța, iar ei  nu au această posibilitate, deci nu le este permisă educația. Desigur, nu a putut anticipa nimeni această pandemie, dar puteau fi luate măsuri fără ca cineva să se simtă discriminat sau în arest la domiciliu(chiar dacă n-a comis vreo infracțiune). Cam așa arată toată această perioadă de ,,facultate online,, . Un arest la domiciliu. Nu poți ieși cu prietenii căci timpul este alocat în cea mai mare parte proiectelor pentru că sunt mai multe decât în mod obișnuit. Deși stăm acasă, nu petrecem timpul cu familia, ci în fața unui computer care ne obosește foarte tare. În această situație ne aflăm noi, studenții. Suntem mai nefericiți ca niciodată. Dacă înainte credeam că e obositor să mergem fizic la facultate, acum este lucrul pe care ni-l dorim cel mai mult. Ne e dor de tot ce aveam înainte și acum ne este interzis. Ce cuvânt!...INTERZIS! Parcă avem INTERZIS la a ne trăi cei mai frumoși ani ai vieții, ani care nu se vor mai întoarce. Și acesta nu-i deloc un lucru mărunt. Una dintre consecințele negative pe care această pandemie o are asupra noastră este depresia. Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu ea, dar și acest aspect este ignorat. Să nu credeți că înainte nu erau boli periculoase sau contagioase. Poate că erau mult mai rele decât acest virus dar oamenii erau învățați să lupte și să câștige luptele. Acum suntem obligați să ne închidem în case, să închidem tot: educația, fericirea, dreptul la o viață normală, TOT. De ce nu ne învață și acum cum să luptăm, cum să facem față fără a fi blocați între 4 pereți, unde trebuie să facem toate activitățile pe care le desfășuram afară, în trecut?! Păi e simplu. Așa e mai comod. De ce să ne batem capul cu măsuri eficiente pentru reluarea tuturor activităților, când e mai simplu să ne închidem în case? Se gândește cineva vreodată la ceilalți? La nevoile lor? NU. Și ne mai mirăm de relele care se întâmplă...Le merităm cu vârf și îndesat. Un singur lucru îmi doresc atât eu, cât și ceilalți studenți: DAȚI-NE DREPTURILE ÎNAPOI! DAȚI-NE DREPTUL LA EDUCAȚIE! E CEL MAI IMPORTANT PENTRU A CÂȘTIGA ORICE LUPTĂ! SĂ FIM ÎNȚELEPȚI SAU...MĂCAR SĂ NE STRĂDUIM!

Chiriță Georgiana-Sabina    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Chiriță Georgiana-Sabina să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.