Reciclează și mergi gratis cu metroul

Campania “Reciclează și mergi gratis cu metroul” se adrează celor aproximativ 600.000 de locuitori ai Bucureștiului care circulă zilnic cu metroul și are ca scop stimularea reciclării de PET-uri. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește reciclarea deșeurilor, fiind ţara cu cel mai scăzut nivel al reciclării: numai 5% din deşeuri ajung să fie supuse proceselor de reciclare. Cauzele sunt multiple. Între acestea: proasta gestionare a deşeurilor, taxele mici la gropile de gunoi şi sistemul de plată pentru deşeurile menajere diferit faţă de al celorlalte ţări din UE, spun specialiştii din piaţă.

Sticlele de băuturi fabricate din PET sunt omniprezente. În lume, în fiecare zi, sunt produse (și ulterior aruncate) circa 100 de milioane de astfel de sticle. Majoritatea ajung fie în gropile de gunoi, fie în ape curgătoare, de unde sunt purtate în apele oceanelor. Programul de Mediu al Națiunilor Unite estimează că, în medie, în fiecare km pătrat al tuturor oceanelor lumii plutesc aproape 18.000 de asemenea bucăți de plastic – majoritatea fabricate din PET.

Această campanie propune călătorilor să recicleze PET-urile și să călătorească gratuit cu metroul. Astfel, urmând exemplul unor importante capitale, precum Beijing, creștem gradul de reciclare.

Dacă și dumneavoastră susțineți această cauză, vă rugăm să semnați petiția și să ajutați la răspândirea acesteia. România verde!

Dragoș Trifănescu    Contactați autorul petiției