Protest Organizatia Oamenilor de Afaceri

SCRISOARE DESCHISA

adresata Ministerului de Finante

Ca urmare a avalansei de noi taxe si impozite impuse de catre Guvernul Romaniei si lipsa unui suport si a unui dialog real cu mediul de afaceri din Romania, Organizatia Oamenilor de Afaceri a Partidului Forta Civica se simte nevoita sa atraga inca o data atentia asupra situatiei extrem de ingrijoratoare datorata presiunii exercitate asupra mediului de afaceri si a economiei in general.

Noile masuri fiscale prevazute în Scrisoarea de Angajament a Guvernului României catre Fondul Monetar International nu fac altceva decat sa ne confirme lipsa unei strategii si viziuni de ansamblu asupra implicatiilor imediate ce decurg prin aplicarea acestor masuri.

Astfel, va solicitam sprijinul in sustinerea unei reforme reale in domeniul impozitelor pe cladiri, reforma care sa asigure atat un cadru echitabil si stimulativ pentru antreprenori cat si stabilitatea veniturilor la bugetele autoritatilor locale.

Trebuie mai intai sa intelegem care sunt tarele actualului sistem:

- In primul rand, este discriminatoriu. Persoanele juridice platesc pentru aceeasi cladire de cateva zeci de ori mai mult decat daca aceeasi cladire ar fi detinuta de o persoana fizica. Aceasta diferenta uriasa distorsioneaza piata;

- In al doilea rand, este un impozit care descurajeaza investitiile de calitate. Investitorii care dezvolta cladiri eficiente energetic, cu material de calitate superioara, cu elemente arhitectonice deosebite sunt clar dezavantajati fata de cei care construiesc ieftin, deoarece pentru persoane juridice baza impozabila este valoarea contabila;

- In al treilea rand, baza impozabila variabila creeaza impredictibilitate a veniturilor la bugetele locale, acestea depinzand in mare masura de fluctuatiile pietii.

- In ultimul rand, dar nu cel mai putin important, impozitul este foarte mare pentru persoane juridice – el fiind echivalentul a 2 sau chiar 4 luni de chirie.

In acest context, reformarea impozitului pe cladiri intr-un mod care sa duca inclusiv la reducerea sarcinii fiscale exagerate in special pentru cladirile de calitate, este imperios necesara.

Reducerea impozitului local pe cladiri si simplificarea mecanismului de stabilire, administrare si plata a impozitului în cazul persoanelor juridice constituie o prioritate strategica pentru mediul de afaceri din Romania.

Organizatia Oamenilor de Afaceri a Partidului Forta Civica este nemultumita sa constate ca cel mai recent proiect de modificare a Codului Fiscal nu numai ca deviaza foarte mult de la propunerile mediului de afaceri în ceea ce priveste taxele locale, dar genereaza majorari de taxe locale si sarcini administrative corelative foarte mari. Astfel, ȋn timp ce propunerile sosite din partea mediului de afaceri vizau mecanisme care sa conduca la eliminarea distorsiunilor (diferentiere in functie de destinatia cladirii si nu de proprietar), largirea bazei impozabile in cazul cladirilor cu destinatie comerciala/industriala, dar si reducerea sarcinii fiscale – in special pentru cladirile de calitate superioara,  constatam ca proiectul actual de modificare a Codului Fiscal creeaza conditiile dublarii cotelor de impozitare la persoane fizice pentru apartamentele proprietate personala ȋn care locuiesc (de la 0,1% la 0,2%), în timp ce la persoane juridice ce detin cladiri care nu sunt folosite ca locuinta, cota de impozitare creste de la 0,25%-1,5% la 1%-3,5% in conditiile in care valoarea impozabila creste pentru o mare parte din cladiri.

Este evident impactul negativ al unei astfel de modificari asupra mediului de afaceri, în sensul ca toate companiile detinatoare de portofolii semnificative de imobile vor ȋnregistra cresteri de costuri importante cu noile impozite care fie le vor afecta pozitiile financiare deja afectate pe perioada prelungita de criza, fie aceste sarcini suplimentare vor fi transferate asupra clientilor si ȋn final asupra populatiei prin preturile produselor/serviciilor acestora. Vor fi afectati major marii furnizori de utilitati care nu beneficiaza de scutiri specifice, societați bancare, societati specializate în servicii de logistica si depozitare, proprietari ai spatiilor comerciale de închiriat.

Va solicitam deci sa cantariti cu responsabilitate optiunile pe care le aveti pentru a nu afecta in continuare un mediu de afaceri dus de criza si de decizii politice gresite pe marginea prapastiei. Aveti posibilitatea sa implementati solutii care sa fie in beneficiul tuturor. O astfel de solutie ar putea fi construita pe urmatoarele directii:

- eliminarea diferentierii impozitului in functie de proprietar si inlocuirea cu diferentierea in functie de destinatie (locuinte vs spatii comerciale);

- pastrarea bazei de calcul actuale de la impozitul pe cladiri datorat de persoane fizice, eventual ajustarea acesteia pentru a reflecta un cost mediu de constructie;

- Diferentierea impozitului sa fie facuta exclusiv prin cote (0,1% la locuinte, intre 0,25% - 1,5% pentru spatii comerciale);

- Eliminarea impozitelor majorate pentru persoanele care detin mai multe cladiri, atat pentru a evita un alt tip de distorsiuni concurentiale, dar si pentru a stimula investitiile in zona imobiliara, de catre persoane fizice.

O astfel de solutie ar fi simplu de inteles (pastreaza multe din elementele actuale), relativ usor de implementat, ar reduce costurile de administrare ulterioara, ar elimina riscurile actuale (cote majorate).

Consideram de asemenea ca este apreciata drept absolut necesara si stabilirea unei perioade de tranzitie pentru implementarea noii metodologii, astfel ȋncat contribuabilul sa nu fie pus ȋn imposibilitatea de a-si ȋndeplini obligatiile fiscale ȋn termenele legale.

Organizatia Oamenilor de Afaceri a Partidului Forta Civica                      7.11.2013

Presedinte

Adelina Cirstea