Protest al jurnaliștilor împotriva violenței din R. Moldova

Noi, jurnaliștii și blogherii care activăm în Republica Moldova și România, protestăm și cerem pedepsirea tuturor celor care se fac vinovați de violențele provocate n timpul Marșului Unirii de la Bălți, din 5 august 2012, în urma cărora mai mulți dintre colegii noștri au fost agresați, atât fizic cât și verbal, de către bandele organizate de contramanifestanți aduși de organizațiile așa-zis „patriotice”. Cazul Victoriei Ocară, de la Jurnal TV, care a fost grav rănită de o piatră aruncată dinspre mulțimea mobilizată cu promisiuni de alcool și bani în schimbul participării la miting, nu este unul singular, mai mulți jurnaliști prezenți alegându-se cu leziuni mai mult sau mai puțin grave din partea atacatorilor.

Constatând că în Republica Moldova libertatea de exprimare și profesia de jurnalist nu mai sunt garantate de autorități și că orice grup de persoane înarmat cu pietre poate să calce în picioare normele legale, fără teamă de răspunderea penală cerem:

-reinstituirea autorității statului de drept, prin scoaterea în afara legii a organizațiilor semi-teroriste, care incită la ură etnică cu scopul evident de a deturna țara de pe drumul integrării europene

-condamnarea penală a liderilor acestor grupări care au dus confruntarea de idei din societatea moldovenească în planul violențelor de stradă și a răfuielilor fizice, subminând autoritatea statului și aruncând R.M. în categoria statelor subdezvoltate politic, incapabile să acționeze în spirit democratic.

- asigurarea securității jurnaliștilor, dar și a participanților la mitinguri autorizate, de către forțele de ordine, prin intervenție promptă și fără echivoc, atunci când securitatea lor este pusă în pericol de indivizi care disprețuiesc legile și autoritatea din R.M.