Prof. Mircea Victor Rusu - Ordinul National Serviciul Credincios

Către, MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE ȘI CERCETĂRII ȘTIINȚIFICE

Domnului Ministru MIRCEA DUMITRU  

Stimate Domnule Ministru,   

Subsemnatul, Nicolae Micescu, în numele Fundației Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii - GIIF, al unor personalități din domeniul educației, științei și culturii, al unor instituții și organizații nonguvernamentale, semnatare ale acestei petiții, în baza Legii 29/2000 republicată în 2014              

propunem acordarea ORDINUL NAȚIONAL ”SEVICIUL CREDINCIOS”

domnului Mircea Victor RUSU fizician,  fost cadru didactic timp de 46 de ani la Facultatea de Fizică a Universității din București, catedra de Fizică atomică și nucleară, actualmente pensionar, cercetător științific, inițiator a numeroase proiecte științifice  la nivel de facultate și proiecte didactice la nivel național, deschizător de drumuri în cercetarea științifică românească, inventator și deținător de brevete în domeniul fizicii și al noilor tehnologii, mentor al multor generații de fizicieni.  

Argument Domnul profesor Mircea Victor Rusu, om de știință și cadru didactic universitar, mentor a numeroase generații de fizicieni, cercetători și profesori de fizică  și-a pus întreaga energie și toate cunoștințele în slujba învățământului și cercetării științifice din România, în ideea sprijinirii și încurajării tinerilor în studiul fizicii și al științelor.

Profesorul Mircea Victor Rusu – deschizator de domenii de studiu în Facultatea de Fizică:

·        Rezonanţa magnetică (1961) şi spectroscopia de microunde (1963) - realizarea unei instalaţii RMN de tip autodină care a funcţionat peste 10 ani ca lucrare de laborator la studenţi (anul III, fizică atomică) - realizarea unei instalaţii de studiu a constantei dielectrice în banda X (lucrare de laborator la studenţi, an III fizica moleculei şi an IV Fizica şi tehnologia materialelor nucleare) 1963 - prima încercare de observare a spectrului REP a germaniului amorf, strat subţire

·        Spectroscopia Mössbauer a solidelor (in colaborare cu conf. dr. C. Nistor) 1964 - Prima instalaţie Mössbauer funcţională în ţară; - Primele spectre Mössbauer pe ferite în ţară; descifrarea unor subreţele magnetice în structuri spinelice, - Primele studii privind acumularea de spectre, ca metodă de micşorare a zgomotului spectrelor

·        Fenomene fractale, haos determinist şi complexitatea sistemelor dinamice neliniare, 1978 - introducerea noţiunii de "zgomot de sistem" şi a utilizării principiului al 2-lea al termodinamicii în analiza "cantităţii" de informaţie care poate fi recuperată dintr-un experiment dat; - Recunoaşterea caracterului principial nereproductibil al unora din măsurătorile efectuate pe sisteme neliniare (ne ergodice), găsirea condiţiilor optime,  - Demonstrarea experimentală şi teoretică că fazele segregate în solide sau pe suprafaţa lor trebuie să ia formă fractală, în anumite condiţii date, (ca unică geometrie staţionară, cu toate că sistemul se află departe de echilibru), - Iniţierea unor studii de morfogeneza.

·        Astrofizică atomică şi moleculară, 1980 - Primul radiotelescop solar din ţară; - Primul program de studiu şi observare a unei eclipse de Soare (august 1999) şi a observaţiilor de lungă durată a Soarelui la Facultatea de Fizică din Bucureşti; - Fizica Soarelui, de la aspecte nucleare la cele de dinamică şi de stabilitate: modelare, - Jeturi şi galaxii, - Accelerarea particulelor, radiaţii cosmice.  

Profesorul Mircea Victor Rusu - inițiative în domeniul predării fizicii în învățământul preuniversitar - primele programe didactice de fizică pe calculator din țară -  prima prezentare a lucrărilor de diplomă pe calculator personal, -  primele lucrări privind aspectele neliniare în procesul de învăţământ etc. - co-organizator a două Olimpiade Internationale de Fizică derulate în România, - inițiator și co-organizator al Olimpiadei Naționale de Astrofizică - autor al unor manuale de fizică într-o abordare nouă  

Profesorul Mircea Victor Rusu – recunoaștere internațională Susține lecții invitate și seminarii la Universități renumite din Europa, după cum urmează: - seminarii la Universitatea Twente, Enschede, Olanda, 1997, 1998, 1999;  - lecţii la Universitatea din Torino, Italia, 1998, 1999;  - lecţii la Universitatea Aristotelis din Salonic, Grecia, 2000, 2001;  - seminarii la Universitatea Max Planck din Bonn, Germania, 2001, 2002, 2003;  - seminarii invitate la Universitatea din Viena, Austria, iunie 2004;  - seminar în cadrul contractului NORDITE, Oslo, Norvegia, sept. 2008; - seminarii în cadrul programului Socrates/Erasmus – Universitatea din Wuppertal,    Germania, mai, 2009; -  Lecții la "Pedagogical Institute Carinthia", Klagenfurt, Austria, iunie 2003.  Este membru al Societății Europene de Fizică, al Societății Europene de Astronomie.     

Profesorul Mircea Victor Rusu - cercetător de excepție în domeniul fizicii experimentale   În 1967 realizează "Primul spectroscop Mössbauer din ţară şi lucrările de spectroscopie Mössbauer" obținând premiul pentru fizică al Ministerului învățământului; În 1974 obține premiul Academiei Române pentru fizică ”Constantin Miculescu” pentru grupul de lucrări experimentale din domeniul ”Straturilor subțiri amorfe”;    

Profesorul Mircea Victor Rusu – inventator

Brevete de invenție:

1. Detector de radiaţie laser (Iradierea cuarţului, detectarea de flux in vizibil si UV ); 1982  

2. Patent 01P09679, “Antenne mit einer fraktalen Struktur”, die auf der Erfindungsmeldung 01M-4890 “Fractal Antenna for Automotive Applications” basiert, Patent international acordat impreuna cu Adam Opel AG, Germania , 18 Okt. 2001  

Profesorul Mircea Victor Rusu – OMUL  

Dar mai presus de toate este OMUL Mircea Victor Rusu! Multe generații de studenți, profesori și cercetători au beneficiat de extraordinara dăruire și entuziasmul de neoprit al omului Mircea Victor Rusu al cărui principiu este:

”Am primit enorm de mult de la profesorii mei, sunt dator să fac tot ce-mi stă în putință să dau mai departe”.

Tânărul Mircea Victor Rusu, asistent al marelului fizician Horia Hulubei,  obține în 1974 o bursă de doctorat IAEA (International Atomic Energy Agency) în SUA cu tema “Efect Mössbauer la Ge-amorf prin excitaţie coulombiană”, în urma publicării rezultatelor cercetărilor efectuate în țară.

Omul Mircea Victor Rusu refuză această bursă în urma condițiilor impuse de regimul vremii, deoarece nu poate să-și abandoneze principiile.

Chiar dacă a primit o lovitură nedrepată de la regimul comunist, profesorul Mircea Victor Rusu se dedică cu aceeași ardoare studiului fizicii, cercetării științifice, introducerii ultimelor descoperiri științifice în facultatea de fizică, sprijinirii tinerilor studenți în realizarea carierelor de cercetători sau profesori.

În regim de voluntariat domnul profesor Mircea Victor Rusu a susținut sute de lecții de fizică la invitația Caselor Corpului Didactic din București, Sibiu, Călărași, Oradea, Cluj, Brașov etc deschizând drumuri în didactica predării fizicii. A fost și mai este mentorul a zeci de generații de fizicieni. La 79 de ani, profesorul Mircea Victor Rusu, cu spiritul la fel de tânăr, este oricând gata să se pună în slujba celor care au nevoie de imensa bogăție științifică pe care a acumulat-o de-a lungul anilor.

La 25 decembrie 2016, profesorul nostru, Mircea Victor Rusu, împlinește 80 de ani, din care 57 de ani i-a dedicat cu multă credință națiunii române prin modelarea tinerelor caractere și insuflarea dragostei pentru știință.

Argumentele prezentate mai sus susțin propunerea noastră de a i se conferi domnului prof. dr. Mircea Victor Rusu ORDINUL NAȚIONAL ”SERVICIUL CREDINCIOS”  

Călărași, 24.10.2016 Semnatari:   Nicolae Micescu, președinte executiv al Fundației GIIF


Nicolae Klaus Micescu    Contactați autorul petiției