Produse BIO cu TVA Zero

LEGE pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Parlamentul României adoptă prezenta lege

Articol unic – La articolul 140 se adaugă alineatul  (2.2) – Cota redusă de 0% se aplică asupra bazei de impozitare bio certificate ca atare și produselor tradiționale românești cerificate ca atare

EXPUNERE DE MOTIVE

Devenit o temă globală din ce în ce mai importantă în societatea actuală, cancerul constituie o problemă majoră de sănătate publică și în România. Tumorile maligne sunt răspunzătoare pentru 2 din 10 cazuri de deces înregistrate în ţară noastră, situându-se pe a doua poziţie în rândul principalelor cauze de deces, după bolile cardiovasculare.

Datele extrase la sfârșitul anului 2015 din registrele GLOBOCAN sunt mai mult decât îngrijorătoare pentru România, indicând un număr total estimat 81.306 de cazuri noi de cancer, dintre care mai mult de jumătate chiar la persoanele sub 65 de ani.

Mai mult decât atât, cancerul începe să facă tot mai multe victime si printre copii și adolescenți, cele mai recente date arătând că între anii 2010 și 2013 au fost înregistrate în rândul acestora peste 1.000 de cazuri de cancer.

Profesorul Mircea Beuran arăta, în deschiderea Conferinţei Naţionale de Chiurgie 2015, că numărul cazurilor de cancer digestiv a crescut îngrijorător şi în România,  acest tip de cancer situându-se pe poziția a doua atât la bărbați, cât și la femei, după cel pulmonar, respectiv cel din sfera genitală. Potrivit profesorului Beuran, acest tip de cancer a luat amploare odată cu adoptarea unui stil alimentar cu care genetic nu suntem acomodaţi.

Organismul nu mai face faţă excesului industrializării alimentare, astfel că hrana cu foarte mulţi conservanţi și aditivi alimentari pe care o consumăm nu mai poate fi metabolizată complet. În astfel de condiții, apare cât se poate de clar necesitatea unei reveniri la o alimentație sănătoasă, bazată de produse bio și tradiționale, cu care românii au fost obișnuiți de-a lungul secolelor și la care au renunțat din ce în ce mai mult în ultimii douăzeci de ani, sub presiunea comercializării agresive de produse alimentare cât mai ieftine, dar în același timp superprocesate industrial.

De aceea Guvernul are obligația de a lua măsuri urgente pentru încurajarea producătorilor autohtoni de alimente bio și tradiționale. Iar o primă măsură ar fi eliminarea TVA pentru produsele bio și tradiționale, pentru a le aduce la un preț competitiv, dând posibilitatea consumatorilor români să își protejeze sănătatea și dreptul la viață printr-o alimentație sănătoasă.

www.per.ro

Partidul Ecologist Roman    Contactați autorul petiției