"Procedură democratică de numire a directorilor şi inspectorilor

Excelenţele Voastre, Domnule Preşedinte al României, Domnule Prim-Ministru al Guvernului României şi Domnule Ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice,

De ani buni învăţământul românesc se confruntă cu probleme numeroase care par că nu-şi mai găsesc rezolvarea. Nu vom face, în cele ce urmează, o prezentare a lor, ci vom semnala un neajuns foarte supărător, de a cărui rezolvare depind multe din situaţiile penibile cu care ne confruntăm: politizarea şcolilor prin modul în care se face recrutarea/promovarea/numirea cadrelor didactice în funcţiile de conducere de director sau de inspector de specialitate. Numirea cu delegaţie sau numirea în urma simulacrului de concurs în funcţiile sus-numite au la bază în primul rând, dacă nu cumva exclusiv, considerente de apartenenţă sau obedienţă politice. În aceste condiţii nu ne mai mirăm de calităţile profesionale şi/sau morale îndoielnice ori chiar de unele dezechilibre psihice ale celor care ajung să reprezinte instituţii importante ale sistemului educaţional românesc. Având în vedere faptul că tocmai a circulat prin şcoli proiectul de Metodologie privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică, care conservă acest mecanism dăunător de recrutare/promovare a directorilor şi ţinând cont de faptul că personalul didactic angajat al fiecărei şcoli, prin nivelul de studii relativ omogen, are suficient discernământ pentru a reprezenta un prim filtru în vederea numirii directorilor, vă rugăm să solicitaţi includerea în textul metodologiei mai sus invocate, la art.4(1), text normativ care cuprinde condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru înscrierea la concurs, şi condiţia acordului consiliului profesoral (în majoritate simplă) pentru participarea la concursul de numire în funcţia de director. În mod analog, în ceea ce priveşte numirea inspectorilor de specialitate, participarea la concurs să treacă prin filtrul profesorilor care aparţin specialităţii respective. Un asemenea acord se poate obţine în mod lesnicios în cadrul consfătuirilor cadrelor didactice. Respectând principiul unei simetrii juridice, am dori ca prevederile art.24(1) care vizează condiţiile eliberării din funcţie a unui director să fie reformulate de aşa manieră încât să dea mai mare greutate deciziei luate în acest sens de consiliul de administraţie sau de consiliul profesoral, aşa încât la solicitarea motivată a uneia din aceste instituţii, inspectoratele şcolare să ia act de voinţa colectivă a unităţilor şcolare. Prin introducerea unor asemenea amendamente la metodologia invocată mai sus s-ar face dovada unui veritabil spirit democratic, a bunei credinţe a autorităţilor şi, în mod sigur, s-ar asigura în şcoli un climat adecvat unei bune desfăşurări a activităţii didactice.

Doina Adetu şi Elena Hruşcovschi    Contactați autorul petiției