Petitie pentru standardizarea si prelungirea programului de funcționare in toate gradinitele de stat cu program prelungit Bucuresti si Ilfov

Petiție pentru prelungirea si standardizarea programului de activitate al grădinițelor de stat cu program prelungit,  la un program standard de lucru pana la orele 18:30 in Bucuresti si Ilfov.

Mai multe detalii:

1. Prin aceasta petiție dorim sa venim in întâmpinarea nevoii părinților de a solicita prelungirea programului de funcționare a tututor grădinițelor de stat cu program prelungit din Bucuresti si Ilfov intr-un mod colectiv, uniform, de grup.

2. Nevoia de a solicita o astfel de schimbare vine de la faptul ca sfarsitul programului de funcționare a grădinițelor de stat cu program prelungit se suprapune cu programul de munca al parintilor.
Exista suficient de multi parinti care au program de lucru in capitala si Ilfov 9:00-18:00.
Asadar, tocmai pentru acești parinti, in prezent a devenit tot mai dificila preluarea copiilor de la grădinițele de stat - unități care isi încheie programul de regula la ore ca 17:00 sau 17:30 si nu numai.

3. Exista, de altfel, suficient de multi parinti care incep programul de munca la 08:00, iar pentru aceștia ar deveni dificila prima parte a zilei daca programul de munca al grădinițelor s-ar decala si daca grădinițele si-ar deschide porțile mai tarziu de 07:30.
Astfel o schimbare a programului de funcționare cu start la 08:00 si închiderea la 18:00 (10 ore) ar rezolva problema pentru o categorie de parinti, dar cealaltă categorie ar ramane dezavantajată - cum se intampla astăzi cu parintii care au program de munca personal pana la de exemplu 17:30-18:00.

Asadar, solicitam Ministerului Educației sa găsească o soluție in acest sens, mulțumitoare pentru toti parintii. Fie prin încurajarea managementului grădinițelor sa gestioneze cele aprox. 60 min adiționale prin schimbul turelor intre cadrele didactice si/sau personalul din subordine (ingrijitoarele), sau prin suplimentarea de personal.

In formularea acestei petiții se iau in considerare cateva argumente ca:

- parintii aleg deseori gradinita din proximitatea locuintei

- parcursul parintilor de acasa la locul de munca de regula depășește 30 min la nivel de capitala si chiar  60-90 min la nivel de Ilfov

- Părintii au constant dificultăți in a organiza preluarea copiilor inainte de închiderea programului grădinițelor care de regula este inainte de 17:30 si ei fie apelează la bunici, rude, bone sau se învoiesc de la locul de munca pentru a ajunge in timp util la copii.

- Preluarea copilului este însoțită de stresul cotidian aferent programului personal de munca si a traficului aglomerat din capitala.

- Modificarea programelor de activitate din cadrul fiecare unități (gradinita cu program prelungit, gestionata de Ministerul educatiei) se realizează in prezent la solicitarea parintilor, dar aceasta metoda se poate dovedi anevoioasă si dificil de realizat, întrucât dupa exprimarea dorințelor tuturor parintilor din gradinita orice schimbare a programului de activitate in definitiv este dezbătuta cu personalul unitatii (asa cum este prevazut dupa cum vedem in ART 58 din Regulamentul de funcționare si organizare a învățământului preșcolar) si se aproba de consiliul de administrație, lăsând loc interpretării si deciziei directorului si întregii unitatii.

Asadar, aceasta petiție isi dorește sa ajute parintii si sa simplifice procedura de a solicita o astfel de modificare la nivel de unitate,  generalizând la nivel de capitala si Ilfov printr-o singura decizie susținută si  încurajată de Ministerul Educației Naționale in regulamentul de organizare si funcționare a învățământului preșcolar anual.

Decizia dorita din partea Ministerului educatiei este de a încuraja si a sustine prin resurse diverse ca toate grădinițele din subordine sa isi încheie programul de lucru la orele 18:30 in zona Bucuresti, Ilfov si de ce nu la nivel Național daca  acest lucru vine in întâmpinarea nevoilor parintilor - si ar sustine aceste persoane care fac parte din forța de munca din România.

Semnăturile aferente acestei petiții vor fi predate la sfarsit de an preșcolar 2018-2019 către Ministerului Educației, care are in subordine aceasta forma de învățământ preșcolar.

Semnarea petiției poate fi realizată pe parcursul perioadei: 3 Aprilie- 30 Iunie 2019.

Datele personale furnizate de dumneavoastra prin semnarea acestei petiții vor fi furnizate doar Ministerului Educației si vor servi doar scopului acestei petiții.

Pentru o cat mai mare transparentă rugam sa menționați numele sau numărul gradinitei frecventata de copil/copii si orașul/Sectorul.

De ce se solicita date personale in semnarea petiției? Pentru ca altfel petiția nu poate fi validată daca semnăturile nu sunt oferite cu date complete.

Conform Articolul 2 din Legea 233/2002 Prin petiţie se înţelege cererea, reclamaţia, sesizarea sau propunerea formulată în scris, ori prin poştă electronică, pe care un cetăţean sau o organizaţie legal constituită o poate adresa autorităţilor şi instutuţiilor publice centrale şi locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiilor şi societăţilor naţionale, societăţilor comerciale de interes judeţean şi local, precum şi regiilor autonome.

Condiţie de validitate a unei petiții: orice petiţie trebuie să fie semnată şi să conţină datele complete de identificare a petentului. Petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiţionarului nu se iau in considerare şi se clasează.

Va multumim!

Marinela Vasile    Contactați autorul petiției