Petitie pentru plangere comuna catre CNA impotriva formatului abuziv al emisiunii 'Bravo ai stil' (Kanal D)

Aceasta petitie urmareste sa stranga sprijin public din partea persoanelor care urmaresc emisiunea 'Bravo ai stil', difuzata de Kanal D, cu scopul de a aduce la atentia Consiliului National al Audiovizualului natura abuziva a continutului respectivei emisiuni.

'Bravo ai stil' este o emisiune de divertisment care a fost introdusa pe piata romaneasca de media in baza unui format original turcesc, intitulat 'My Style Rocks'. Acest format combina o emisiune de fashion cu elemente de reality tv. Drept urmare, concurentele sunt incurajate sa dezvolte un dialog in contradictoriu, atat cu cei trei jurati care ofera comentarii dure si de natura sa impinga confortul psihologic al concurentelor, cat si intre ele. Pentru a stimula elementele de reality tv show care ofera o tenta intriganta emisiunii in scopul antrenarii atentiei telespectatorilor, gazda emisiunii pune intrebari dificile care pun si mai multa presiune psihologica asupra concurentelor.

Trasaturile aceste emisiuni duc la cel putin 4 aspecte extrem de ingrijoratoare:

1. In formatul curent, concurentele sunt maltratate psihologic, in mai mica sau mai mare masura, in numele divertismentului. Sub argumentul ca parte a premiului este o pozitie in televiziune (cu toate ca din punct de vedere al carierei dezvoltate de cele doua castigatoare ale primelor doua sezoane acest anunt poate constitui o practica inselatoare a postului de televiziune), concurentele sunt impinse sa isi paraseasca zona de confort. Cu toate acestea, deoarece concurentele sunt impinse catre a dezvolta conflicte interpersonale taxante din punct de vedere psihologic, doar pentru a contribui la formatul emisiunii, aceasta trasatura este imorala si nu trebuie incurajata comercial. Diverse participante la preselectia pentru actualul sezon au relatat in mod public accentul pus de catre producatori pe capacitatea concurentelor de a isi aduce reciproc atacuri la persoana, un exemplu de relatare fiind acesta: https://www.youtube.com/watch?v=0fURrlsmyUQ

2. Formatul actual al emisiunii afecteaza dezvoltarea morala a minorilor. Avand in vedere faptul ca emisiunea este difuzata de la ora 16:30 in timpul saptamanii, dar si in baza fanilor amasati de concurente pe retelele de socializare (Instagram, Facebook), dintre care multi sunt minori, este important sa se tina cont de acest public in realizarea emisiunii. Conflictele, momentele uneori triviale si chiar obscene editate de catre realizatorii emisiunii, cat si natura formatului in sine (vezi pct. 1), constituie incalcari grave ale multora dintre obligatiile reflectate de Capitolul II (Titlul II) din cadrul DECIZIEI Nr. 220/2011 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu privire la protectia minorilor.

3. Emisiunea, in formatul sau curent, incalca obligatia furnizorului de servicii media audiovizuale (Kanal D) de a respecta demnitatea umana si dreptul la propria imagine. Art. 30 din cadrul DECIZIEI Nr. 220/2011 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prevede ca 'Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine'. Aceasta regula reflecta imposibilitatea de a limita, pe cale contractuala (prin contractul semnat de catre concurente), dreptul acestora la viata privata, precum si dreptul de a isi proteja onoarea si reputatia. In urma emisiunilor din saptamanile 4 si 11 septembrie, concurentele au fost incurajate in a isi aduce acuzatii privind aspecte ale vietii private, care incalca drepturile fundamentale ale acestora.

4. Emisiunea are ca efect social incurajeaza exprimarii rasismului, si a altor stereotipuri sociale cel putin la fel de grave. Pagina de Facebook a emisiunii, cat si contul paralel de Instagram sunt pline de comentarii de natura rasista, care pot fi vazute atat in cel de-al doilea sezon, cat si in sezonul actual. Provenienta etnica mixta a unora dintre concurente, impreuna cu presiunea psihologica conflictuala preluata de telespectatori prin vizionarea emisiunii, duc la refulari emotionale pe retelele de socializare, unde concurentele sunt insultate si agresate verbal de catre telespectatori (lucru care este legat de pct. 1 de mai sus). Acest efect social este facilitat de utilizarea platformelor precum Facebook si Instagram, unde se poate observa empiric faptul ca gravitatea si tonul discutiilor fanilor este corelat cu nivelul de agresivitate din emisiune (cand un episod este incarcat emotional, fanii vor deveni foarte duri).

Aceasta petitie va fi trimisa, pe data de 25 septembrie, catre Consiliul National al Audiovizualului, in forma unei plangeri bazate pe argumentele expuse mai sus, si va atasa semnaturile obtinute in urma acestui exercitiu de consultare publica, in orice numar ar fi acestea exprimate.

Data fiind natura agresiva a comentariilor atat in cadrul emisiunii, cat si in retelele de socializare, aceasta petitie nu este facuta nominal, ci in numele societatii civile facilitate de internet, a carei datorie este de a interveni si de a trage la raspundere abaterile grave ale participantilor din industria mass-media.

 


Observator Social Media    Contactați autorul petiției