Petitie pentru pastrarea vechilor uniforme

Articolul 9, Paragraful 3 precizează următoarele: „Învăţământul de stat este gratuit. Pentru unele activităţi, niveluri, cicluri şi programe de studii se pot percepe taxe, în condiţiile stabilite de prezenta lege. ” Mi se pare mie sau nu prea se mai respectă?

Noua ştire care circulă printre elevii Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” este că se iau măsurătorile pentru noile uniforme. Directorul colegiului a decis că vechile uniforme trebuie înlocuite.

Vestea a fost dată de dirigintele claselor, iar primele întrebări ale elevilor au fost: „Cum o să arate uniforma?” şi „Cât o să coste uniforma?”. Răspunsul la prima întrebare a fost că uniforma va fi un costum cu sacou şi pantaloni/fustă, cămasă şi cravată- provocând o agitaţie în rândul tuturor elevilor.

Răspunsul la a doua întrebare a fost că uniforma va costa în jur de 300 de lei. Acest răspuns a indignat mai mult pe elevii claselor a XI-a, care au şi întrebat dacă s-ar putea rezolva ca elevii claselor a XII-a din următorul an şcolar să poarte vechile uniforme.

Răspunsul directorului la această propunere a fost negativ. Auzind acest lucru elevii au început să condamne atitudinea directorului, iar pauzele au fost preluate de mici şedinte între elevi, prin care blamau şi mai mult decizia directorului. Oare au dreptate elevii prin manifestarea lor? În primul rând, elevii sunt mulţumiţi de uniformele actuale, deoarece au posibilitatea de a alege din trei uniforme: tricou, pulover sau cămaşă-sacou-cravata şcolii.

Sunt elevi care se simt incomod în cămaşă , astfel ei aleg să vină cu tricoul şcolii; alţi elevi se simt bine în cămaşă şi sacou. Până la urmă această liberă alegere poate influenţa şi rezultatele elevilor la şcoală (într-o cămaşă şi un sacou transpirat un elev poate să-şi ia atenţia de la oră, încercând să-şi ascundă acest aspect din faţa colegului de bancă, sau un elev poate fi demoralizat prin ideea că uniforma de pe el nu stă bine).

În al doilea rând, mă întreb dacă această uniformă contribuie la rezultatele elevilor în viitor!? Cred că răspunsul este „nu”. Faptul că un elev de clasa a XII-a plăteşte ~300 de lei pe o uniformă pe care o va purta un an, nu îl va ajuta deloc în rezultate mai bune la BAC. Ba chiar mai mult, cu 300 de lei , acel elev ar putea lua 10 ore de meditaţie , care cu siguranţă ar aduce rezultate la notele de la BAC şi de la şcoală.

Nu în ultimul rând, mă întreb de ce domnul director este implicat cu o asemenea voinţă în realizarea acestor uniforme!? S-a gândit oare că sunt părinţi (mai puţin bogaţi) cu 3 copii la şcoală? Oare acei părinţi ce o să facă? Cred că ideea frumosului trebuie analizată din mai multe puncte de vedere: dacă sunt posibilităţi de realizare a frumosului , dacă părinţii sunt de acord cu acest lucru, dacă va aduce vre-un beneficiu elevilor şi şcolii.

Se pune întrebarea dacă domnul director nu-şi procură un venit suplimentar prin colaborarea cu firma care realizează uniformele, căci salariul de bugetar nemulţumeşte mulţi profesori, însă merită să se implice într-o astfel de „murdărie” ? (Vorba aceea: „Cine nu preţuieşte bănuţul, nu e demn de un ban mai mare”.) Prin urmare, oare au dreptate elevii prin manifestarea lor?

Sa va spun o chestie cu uniformele acestea. Avem deja experienta uniformelor de proasta calitate si ne e de ajuns. Cravatele  sunt foarte scurte si nu le poti face un nod frumos , tricourile sunt din niste materiale de foarte proasta calitate  la fel si puloverele. Ne-au fost impuse niste uniforme nu tocmai ieftine ,dar si de proasta calitate. AJUNGE! NU MAI DORIM ALTE CARPE!!

Sa fim toti dupa acelasi tipar. Daca tie ti se pare normal ce se intampla in ziua de azi la noi in scoala si nu numai imi pare rau, elevule, ca ai fost spalat pe creier atat de devreme.