Petitie impotriva RATP Iasi

In Romania anului 2014 , intr-un oras care se vrea a fi Capitala Culturala Europeana in anul 2021 nu exista un sistem de transport in comun bine pus la punct . Orasul despre care vorbesc este Iasi , fosta capitala a Moldovei , orasul simbol al marelui Mihai Eminescu , orasul care detine cea mai veche universitate din tara , Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Regia de transport in comun a orasului , RATP , detine vehicule ( autobuze , microbuze si tramvaie ) second-hand care , pentru un strain , pot afecta imaginea orasului-candidat in cursa pentru Capitala Culturala Europeana 2021.

Un oras mare ca Iasul ar trebui sa detina o infrastructura a transportului in comun care sa permita deplasarea in cele mai bune conditii a calatorilor care doresc sa foloseasca aceste mijloace de transport in comun.

Pentru o mai buna implementare a ceea ce vreau sa spun in randurile urmatoare , voi pleca de la o intamplare reala.

Sunt student in Iasi din anul 2009  si circul aproape zilnic cu mijloacele de transport in comun ale RATP Iasi de care , sincer , nu sunt prea incantat.

Astazi dimineata , 23.01.2014 , am iesit in statia de la Gara Internationala pentru a astepta autobuzul 28 care sa ma duca la Universitate.

De la ora 7.00 pana la ora 7.15 in statia mentionata nu a sosit niciun autobuz al RATP ; singurele mijloace de transport in comun care au trecut in intervalul mentionat au fost 3 autobuze apartinand UNISTIL . Abia la ora 7.16 apare unul dinte noile autobuze ale parcului auto al RATP pe traseul liniei 28. Autobuzul era , evident , plin pana la refuz , m-am urcat in el deoarece trebuia sa ajung la examen la ora 8.00.

Stimati domni ai RATP , iata cateva sugestii :

1. De ce nu este posibil ca dimineata , intre orele 6.00 si 9.00 , precum si seara , atunci cand sunt ore de varf si traficul se desfasoara in ritm lent , sa se introduca mai multe masini pe o anumita linie . Chiar suntem nevoiti sa stam in statii si sa inghetam de frig cate 15 minute ( caz fericit ) sau chiar 30 minute ( caz trist ) pentru ca un mijloc de transport in comun sa apara?

2. De ce nu se poate lua exemplul altor mari orase ( din Romania dau exemplu Brasov , de unde sunt eu )? In Brasov exista in fiecare statie , precum si pe site-ul regiei , orarul de circulatie fiecarei linii de transport in comun , cu ora si minutul in care trebuie sa ajunga respectivul mijloc de transport in statie. In caz ca nu intelegeti ce vreau sa transmit , va rog , vizitati acest link : http://www.ratbv.ro/ sectiunea "trasee si orare" .

3. La urmatoarea reinnoire a parcului auto nu uitati sa achizionati mijloace auto care sa justifice pretul mare al titlurilor de calatorie , precum

4. Ar trebui sa faceti mai des instructajul conducatorilor de mijloace de transport ale regiei pentru a diminua " iesirile" acestora la adresa cetatenilor care circula cu acestea.

5. O ultima sugestie : implementarea , in fiecare statie , a unui afisaj electronic ( cum este cel de la WINK ) care sa arate in timp real care este durata de timp ramasa pana la venirea urmatorului mijloc de transport in comun.

 

Stimati cetateni ai Municipiului Iasi ,

Daca va gasiti intr-o situatie similara cu cea descrisa de mine mai sus , daca doriti ca orasul nostru sa ajunga unde si-a propus ( Capitala Culturala Europeana 2021 ) si daca sunteti de acord cu sugestiile propuse de mine , va rog sa semnati aceasta petitie si sa o distribuiti tuturor celor care doresc ca Iasul sa detina o infrastructura a transportului in comun ( autobuze , tramvaie , microbuze , cai de rulare ) la nivelul anului si societatii in care traim.

Impreuna putem fi puternici , impreuna le putem demonstra ca ne pasa de noi si de semenii nostri !

Semnati si dati mai departe ! Cu cat mai multe semnaturi , cu atat mai bine !

Va doresc o zi buna si numai bine tuturor !