Petiție pentru protejarea copiilor de reclama agresivă la fumat - oricare ar fi forma sub care este prezentat

Noi, părinții, cerem să putem merge cu copiii noștri în supermarket, pentru alimente, rechizite ori jucării, fără să navigăm printre produse de tutun strălucitoare și colorate atunci când stăm la coadă să plătim.  

image341.png

Noi, părinții, cerem să putem merge la film cu copiii fără să vedem afișe uriașe, cu produse de tutun în ambalaje metalizate și “cool” care să ne întâmpine încă din parcare.

image131.png

Noi, părinții, cerem să putem merge în mall cu copiii fără să trecem pe sub arcade care promovează cu jocuri de lumini produse de tutun.  

mallplaza.jpg

Noi, părinții, cerem să putem merge cu copiii la locuri de joacă fără să întâlnim în cale insule luminoase care promovează vânzarea unui drog - nicotina.  image111.pngimage281.png

Noi, părinții, știm că autoritățile au responsabilitatea respectării dreptului constituțional la sănătate al copiilor și că, în acest sens, ele trebuie să asigure un regim special de protecție și de asistență în realizarea acestui drept.   Noi, părinții, știm că interesele superioare ale copiilor, principiu fundamental al legislației din România, prevalează în fața oricăror considerente economice ale companiilor care produc și vând produse din tutun ori țigarete electronice.    

Noi, părinții, cerem ca produsele cu tutun încălzit să fie tratate de legea românească exact aşa cum sunt: produse pentru livrarea în organismul utilizatorilor de nicotină, o substanță dovedită ca fiind puternic adictivă și foarte dăunătoare sănătății. Aceste dispozitive cu design modern nu sunt decât un altfel de țigări și ar trebui tratate identic în fața legii.  

Noi, părinții, înțelegem foarte bine tactica acelor companii care produc și vând aceste dispozitive. Ne cunoaștem copiii și știm exact ce le atrage atenția și interesul. Și înțelegem foarte bine cum cei din departamentele de marketing de la vârful acestor companii știu și ei cu exactitate cum să incite curiozitatea și dorința copiilor noștri. Cum să conceapă designul acestor produse, paleta de culori, din ce unghi să le reprezinte în imagini și cum să le prezinte public pentru a atrage EXACT atenția copiilor și tinerilor. De ce? Pentru că ei mai știu un lucru sigur: substanțele din produsul lor îmbolnăvesc și ucid mai devreme pe cei care îl utilizează. Știința a demonstrat acest lucru, statisticile dramatice au confirmat acest lucru, fără nici o urmă de îndoială: Produsele acestor companii scurtează viața. Iar pentru a-și asigura câți mai mulți ani de consum și vânzări trebuie să atragă în permanență consumatorii cât mai devreme. Și sunt experți în a profita de o mică fereastră în legislație pentru a exploata din plin spațiile publice cu vizibilitate pentru copii și tineri. Mai mult, se folosesc și de idolii celor mici, vedete abia trecute de majorat, pentru a face publicitate online noului tip de fumat: vloggeri, artiști, comedianți, figuri mondene se postează în ținute luxoase și locuri exotice alături de dispozitivele de fumat. Fac asta prefăcându-se că nu cunosc vârsta medie a fanilor care îi admiră, îi urmăresc, cumpără bilete la spectacolele lor și le imită comportamentul și look-ul: 13-15 ani, vârstă la care mulți dintre copiii noștri deja încep să fumeze în mod regulat.  

De aceea publicitatea pentru țigări - clasice, arse, încălzite, moderne, inovatoare, sau oricum sunt sau vor fi denumite -  trebuie permisă doar în locuri dedicate unde copiii nu au acces.   Așa cum fumatul țigărilor clasice este permis doar în anumite spații, tot așa și consumul de tutun încălzit sau de orice produs care se fumează trebuie permis numai în acele spații.  

Cerem comercializarea tuturor produselor de tutun într-un mod responsabil, astfel încât copiii să nu ajungă să creadă că sunt produse la fel ca guma de mestecat și bomboanele mentolate alături de care sunt expuse la casele de marcat.  

Cerem ca publicitatea pentru aceste produse să fie vizibilă numai pentru adulți, singurii care au discernământul necesar să ia decizia dacă le vor cumpăra sau nu. Copiii nu pot decât să cadă în plasa imaginilor atractive și să își dorească să fie la fel de “cool”, precum vedeta care le promovează, fără ca ei să înțeleagă cu adevărat consecințele consumului de tutun.  

Cerem Parlamentului României să voteze pentru actualizarea legislației astfel încât sănătatea copiilor din România să fie protejată, pe baza dovezilor ştiinţifice aduse de experții din sănătate şi  nu de publicitatea înșelătoare făcută de companiile de tutun ale căror interese comerciale, promovate cu cinism timp de decenii, au călcat în picioare sănătatea și viața a milioane de oameni.   Stimați Parlamentari, priviți-vă copiii și nepoții, și realizați că priviți o potențială nouă generație de consumatori sortiți sacrificiului pe altarul profitului. Mulţi dintre acești copii vor încerca prima țigară, cu fum sau fără fum, electronică sau cu tutun, la vârsta de 7 ani; mulți dintre ei își vor petrece pauzele dintre ore ''afară, la o țigară'' și mulți dintre ei se vor îmbolnăvi mai târziu din cauza consumului de tutun. Vă doriți un astfel de viitor pentru copiii sau nepoții dvs.? Noi, cu siguranță, NU. De aceea, vă cerem să nu plecați urechea la mesajul mincinos și duplicitar al celor care au de executat un plan comercial centrat pe profit, nu pe respectul pentru viața umană. Ascultați medicii și experții în sănătate, verificați exemplul pozitiv dat de multe țări europene și votați cu mintea și cu inima la copiii României, respectând cu prioritate drepturile fundamentale ale copiilor.


Ana Maita, Presedintele Asociatiei Mame pentru Mame    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Ana Maita, Presedintele Asociatiei Mame pentru Mame să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...