Pentru o abordare responsabilă a cercetărilor arheologice. Periculosul precedent MICIA

Către,
dl. Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii
dl. Liviu Brătescu, Secretar de Stat
dl. Emilian Gămureac, director al Direcției Patrimoniu Cultural

PETIȚIE

În data de 25 mai 2020 s-au reluat cercetările arheologice preventive pentru proiectul de rebilitare al căii ferate Simeria – Curtici –Frontieră, tronson km 489+200 – 491+700, loc. Vețel, com. Vețel, jud. Hunedoara, în Situl arheologic Micia (cod LMI.. HD-I-s-A-03214). Cercetările sunt efectuate de un colectiv coordonat științific de arheolog-expert Cristinel Fântâneanu ce cuprinde arheologi din cadrul Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei sau angajați direcți ai SC Beri Grup.


În legătură cu această cercetare arheologică, vă supunem atenției următoarele aspecte:
- Ministerul Culturii prin Direcția Patrimoniu Cultural a autorizat Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în calitate de instituție organizatoare, să efectueze aceste cercetări arheologice preventive (existând nu mai puțin de 5 autorizații!), deși cercetările arheologice sistematice din același sit au ca responsabil științific pe d-na Mihaela Simion, instituție organizatoare fiind Muzeul Național de Istorie a României în parteneriat cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, ambele instituții fiind ignorate în ceea ce privește competența specialiștilor și cunoașterea realității din teren. Sub pretextul unui contract comercial suveran și prin exercitarea de presiuni la adresa membrilor Comisiei Naționale de Arheologie, s-au obținut aceste autorizații de cercetare preventivă fără a fi prezentate detalii despre suprafața afectată de proiect. S-a invocat motivația halucinantă că Micia – șantier sistematic este un sit iar Micia –șantier preventivă este alt sit!!!! Nu se cunoaște nici termenul lucrării și cu atât mai puțin resursele alocate. Aceste autorizații au fost obținute prin inducerea în eroare atât a Ministerului Culturii cât și a Comisiei Naționale de Arheologie, prezentându-se colective largi, fiind permanent schimbate sau adăugate persoane în colectiv, dar numai pe hârtie și nu în teren, cu scopul de a face economii entității private ce susține că este liderul asocierii din contractul comercial. Aceste aspecte au fost detaliate în mai multe memorii și sesizări pe care responsabilul științific al sitului Micia, Mihaela Simion, le-a înaintat Ministerului Culturii, dar care nu au primit răspuns oficial.


- La cererea justificată a membrilor colectivului de cercetare sistematică al șantierului Micia, de a li se pune la dispoziție proiectul de cercetare arheologică preventivă, Ministerul Culturii și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia au invocat “clauze de confidențialitate” impuse de entitatea privată lider de asociere în contractual comercial, justificare inacceptabilă fiind vorba de un contract derulat din bani publici și de un document necesar obținerii autorizațiilor de cercetare arheologică preventivă. Solicitările noastre au fost făcute tocmai pentru a putea armoniza documentația existentă pentru perimetrul afectat cu condiționările cercetării preventive, în beneficiul sitului Micia. Necunoscând prevederile acestui document putem presupune că cercetarea arheologică se face fără a respecta minime norme pentru realizarea săpăturilor, înregistrarea contexelor arheologice și mai ales pentru colectarea, conservarea și restaurarea materialului arheologic descoperit, mai ales că nu avem știință ca Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, care este deținătorul de drept al patrimoniului mobil să fi fost fost înștiințat cu privire la stadiul cercetărilor și al patrimoniului mobil provenit din aceste cercetări.

- În perioada 25 mai – 15 iunie, au fost trimise de la fața locului o serie de informații și imagini sugestive din care se disting următoarele aspecte:

  • Decopertarea s-a realizat pe o mare parte a posibilei suprafețe afectate de proiect (neavând la dispoziție proiectul de cercetare nu cunoaștem care este cu exactitate această suprafață), pe o lungime de aproximativ 2 km, deși cercetarea arheologică se desfășoară în acest moment doar în 2-3 puncte, restul suprafeței rămânând descoperită până la cercetare, fără protecție primară și în pericol de distrugere din cauza factorilor meteorologici și umani.

  • Echipa de cercetare este subdimensionată, fiind formată din 3-5 arheologi și aproximativ 10 muncitori necalificați, astftel încât nu se poate acoperi întreaga suprafață decopertată în vederea curățării, înregistrării primare și protejării structurilor arheologice identificate până la momentul cercetării. Majoritatea decopertei s-a făcut cu 2 arhelogi în teren, în absența responsabilului științific al cercetării preventive.

  • În zona clădirilor W14-W15, identificate atât în prospecțiunile Georadar cât și magnetometrice, zonă poziționată între latura de Est a Castrului Micia și cantonul CFR, în dreptul stâlpului de înaltă tensiune s-au executat săpături cu excavatorul și au fost distruse ziduri și alte contexte arheologice.

  • În pământul scos din săpătură de pe marginea suprafețelor în care se cercetează precum și în interiorul acestora există o mare cantitate de material arheologic (fragmente ceramice, materiale de construcție, oase de animale) aruncată.

  • În mai multe puncte în care s-au executat săpături se observă cum nivelurile superioare au fost distruse la decopertare.


Pentru a proba aspectele menționate mai sus, vă atașăm fotografii realizate în această perioadă.


Față de cele enunțate mai sus, fiind în fața unui dezastru arheologic fără precedent și fiind conștienți de faptul că derularea în acestă manieră a cercetărilor arheologice preventive de la Micia ar însemna crearea unui periculos și letal precendent pentru tratarea oricăror cercetări arheologice preventive viitoare din România (cu resurse subdimensionate, nerealiste și încălcând orice principii deontologice de salvare/protejare a patrimoniului arheologic), prin încheierea unor contracte de tipul “cel mai mic preț și cel mai scurt timp” și folosirea acestora pentru a justifica orice alte distrugeri ale unor situri arheologice, vă solicităm:


1. Anularea celor 5 (sau 6! ) autorizații de cercetare arheologică preventivă acordate Muzeului Național al Unirii Alba Iulia; suspendarea, pe cale de consecință, a cercetării arheologice preventive in condițiile improprii în care se desfășoară acum;
2. Desemnarea unei comisii de experți arheologi pentru a putea evalua daunele de până acum și a întocmi un proiect de cercetare cu termene, mijloace logistice și costuri realiste pentru salvarea sitului și continuarea cercetărilor preventive în condiții legale, potrivit standardelor de bună practică europene;
3. Identificarea celor ce s-au făcut responsabili de această situație și sancționarea lor pentru a nu se mai repeta situații de acest fel;
4. Desemnarea de către Ministerul Culturii prin Direcția Patrimoniu Cultural și Comisia Națională de Arheologie a unui colectiv de cercetare specializat, sub umbrela unui program special de cercetare și a unui responsabil științific cu competențe în epocile istorice afectate și în problematica aplicată a sitului de la Micia, pentru continuarea cercetărilor arheologice preventive;
5. Găsirea unei soluții, împreună cu responsabilii din Ministerul Transporturilor – CFR SA pentru finanțarea corectă a cercetărilor preventive și finalizarea acestora fără alte distrugeri asupra patrimoniului arheologic.

 

102858166_3665816960101446_3605511189613926057_o1.jpg104221988_3665816673434808_5144361113796935900_o.jpg103428472_3665817000101442_3734954263894380308_o.jpg81997674_3665816820101460_8238672312277070889_o.jpg104305363_3665816896768119_848257562107688486_o.jpg102753899_3665816746768134_6430746194536321399_o.jpg


Mihaela Simion    Contactați autorul petiției