OPRIȚI DEZVOLTAREA HAOTICĂ A STRĂZII PETRU RAREȘ!

OPRIȚI DEZVOLTAREA HAOTICĂ A STRĂZII PETRU RAREȘ DIN SECTORUL 1!

Această petiție este un semnal de alarmă cu privire la situația dezastruoasă creată începând cu anul 2017 prin aprobarea de PUZ-uri și PUD-uri de către Primăria Sectorului 1 și Primăria Municipiului București și administrațiile din subordine, pe strada Petru Rareș și în această zonă a sectorului 1.

NE OPUNEM dezvoltării forțate și haotice a străzii Petru Rareș, stradă unde până în anul 2017 nu existau imobile mari, aici fiind construite EXCLUSIV immobile cu P+2E și P+3E. Nu considerăm că aceasta este o dezvoltare a acestei străzi / zone, ci o blocare și o suprapopulare într-un punct important din Capitală, care este deja supraaglomerat.

Dezvoltatorii ce desfășoară șantiere pe strada Petru Rareș, în prezent, și-au însușit porțiuni din trotuare, adică din domeniul public, au distrus resturile rămase pentru pietoni și suntem nevoiți să facem slalom printre mașini.

Toată zona este deja un mare șantier și dacă vor mai începe cele trei șantiere ce sunt acum în curs de a obține PUZ și PUD, nu vom mai vorbi de o zonă locuibilă, ci de un spațiu toxic!
Punctual:

1. TRAFIC

Deja suntem asfixiați de mașini. Circulația pe strada Petru Rareș a devenit din ce în ce mai aglomerată, începând cu momentul în care s-a dat drumul circulației pe Podul Basarab, iar pe strada Petru Rareș s-a stabilit sens unic cu intrare din Bdul. Al. Ioan Cuza – ieșire în Calea Griviței, devenind artera preferată de șoferi datorită proximității.
Din anul 2017, de când au început să se desfășoare trei șantiere concomitent, la numerele 5-9, 12 și 13, traficul a explodat și a devenit insuportabil. Doar din faza de construcție, dar atenție! Aici, socotind doar aceste trei blocuri cu 6, 7 și 8 etaje ce sunt în șantier acum, vor veni peste 300 de familii, cu tot atâtea autoturisme.
În prezent, singura soluție luată pentru fluidizarea traficului, după semnalarea acestei probleme de cetățeni, a fost că Primăria Sectorului 1 și ADP sector 1 au dispus introducerea de sensuri unice pe străzile secundare, iar această măsură nu a rezolvat nimic. În plus, pe această stradă există o limitare pentru autovehicule ce depășesc 3,5 tone, datorită specificului imobilelor existente și a dimensiunii străzii, dar de când avem aceste șantiere circulă zilnic mașini de tonaj foarte mare! De ce se aprobă, dacă au fost aprobate, aceste excepții? Pentru a-i ajuta doar pe ”dezvoltatori”?

2. PARCĂRI

Strada Petru Rareș este una cu sens unic, cu o singură parte unde este permisă parcarea, dar nu este permisă și închirierea vreunui spațiu de parcare, pentru că nu există așa ceva. Nici până acum, locatarii de pe această stradă nu aveau unde să parcheze, pentru că aici vin și mașini ale șoferilor din toată zona, șoferi care nu au unde parca. Întreaga zonă este un dezastru din acest punct de vedere. Primăria Sectorului 1 nu a prezentat locuitorilor niciun plan pentru a rezolva această situație, dar mai aduce sute de familii cu sute de mașini. Iar argumentul că aceste blocuri ce se construiesc au asigurate parcări este o minciună, pentru că în realitate acești oameni de afaceri vând separat locurile de parcare, cum deja am și aflat din anunțurile imobiliare plasate. Care este planul primăriilor responsabile de aducerea atâtor familii și a atâtor mașini pe o singură stradă?

3. MEDIU – SĂNĂTATE

Prin suprapopularea unei zone supraaglomerate deja, prin ocuparea fiecărui centimetru pătrat cu clădiri, nu faceți altveca decât să dezvoltați un mediu toxic, nu un sector. Vă atragem atenția că în CONSTITUȚIA ROMÂNIEI ART. 35 - Dreptul la mediu sanatos
(1) Statul recunoaste dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic.
(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
(3) Persoanele fizice și juridice au îndatorirea de a proteja și a ameliora mediul înconjurător.

Cum ni se asigură aceste drepturi dacă pe o stradă secundară se permite de către administrații desfășurarea concomitentă a trei șantiere mari și se plusează cu încă două în viitorul apropiat? Numai în această fază, de construcție a blocurilor, ni se aduc prejudicii ce sunt incluse în definiția termenului POLUARE:

Poluare - introducerea directă sau indirectă, ca rezultat al activității umane, de substanțe, de vibrații, căldură sau de zgomot în aer, apă ori sol, susceptibile să aducă prejudicii sănătății umane sau calității mediului, să determine deteriorări ale bunurilor materiale, ori să afecteze sau să impiedice utilizarea în scop recreativ a mediului și/sau alte utilizări ale acestuia, prevăzute de legislația în vigoare.

Urmează probleme ce vor deriva din sporirea populației și clădirilor și vă aducem la cunoștiință constatările și recomandările din Raportul pentru București 2018 realizat de Ordinul Arhitecților București:

”Clima Bucureștiului face necesară îmbogățirea spațiului public cu arbori maturi, a căror coroane să țină umbră (vara) și să reducă curenții de aer creați (iarna). Grupajele de arbori pot deveni instrumente eficiente în controlul temperaturii și umidității convenabile pentru locuitori. Regulamentul general impune 30% spațiu verde pe fiecare parcelă. Deși aceasta este o măsură benefică, ea trebuie nuanțată deoarece se consideră spațiu verde și amenajările peste terasele spațiilor subterane. Acestea împiedică, de fapt, infiltrarea apelor în teren și creșterea vegetației arboricole care ajută la umbrire.

Zone întregi de teren sunt betonate pentru crearea de suprafețe pentru parcări, atât la nivelul locuințelor mici, cât și la ansambluri rezidențiale și comerciale. În aceste suprafețe, excesul de apă colectat din precipitații, topiri sau furtuni, nu are unde ieși, ducând la inundația subsolurilor și afectarea fundațiilor. Vara, aceste suprafețe se încălzesc semnificativ, zonele asfaltate și betonate degajând căldură, încălzind aerul și accentuând poluarea deja excesivă a orașului. Temperaturile caniculare, vânturile de câmpie, așezarea pe zona mlăștinoasă de-a lungul Dâmboviței și situarea într-o zonă seismică au făcut ca Bucureștiul să se dezvolte ca un oraș de câmpie, cu construcții de înălțimi mici amplasate aerisit între grădini urbane și maidane. Modernizarea și creșterea orașului ține de înțelegerea specificului terenului și climei locale, care să fie integrate într-o planificare urbană durabilă. Planificarea urbană și climatul urban se pot influența reciproc în mod semnificativ, dezvoltând soluții sustenabile.”

Dorim să ne comunicați care sunt planurile dumneavoastră pentru a îmbunătăți mediul, căci pe cele care îl distrug le vedem cu ochiul liber! Nu ne-au fost prezentate soluții pentru a respira un aer mai curat, deși Bucureștiul este una din cele mai poluate Capitale europene.

Cum au fost contrânși dezvoltatorii să prezerve mediul și să-i aducă îmbunătățiri, dacă în privința spațiilor verzi pe care sunt obligați să le creeze, nici nu se sinchisesc să le dezeneze pe proiecte.
De ce ne condamnați la a trăi într-un mediu poluat, toxic, de ce nu ne respectați drepturile garantate de Constituție?

4. ASPECTE FINANCIARE

Un alt aspect semnalat de Ordinul Arhitecților în Raportul pentru București 2018, vine să susțină ce am semnalat deja administrației:

”forțarea unor compromisuri de vecinătate nefirești (de tip blocuri între case), ducând la devalorizarea vechilor proprietăți și creșterea cotei terenurilor în detrimentul clădirilor
• deprecierea unor zone construite necontrolat prin decimarea comunității și apariția unor utilizatori detașați de locul pe care îl ocupă în raport cu întreaga vecinătate și cu diminuarea sau pierderea identității urbane”

Este evident că prin transformarea acestei străzi cu imobile mici, majoritatea vechi, prin inserarea de blocuri mari cu sute de apartamente (doar pe o stradă!) nu faceți altceva decât să condamnați locatarii existenți la pierderi financiare semnificative! Nu ne vom mai putea vinde proprietățile pentru că este deja inflație de oferte! Aici au început deja să se vândă apartamentele noi, în timp ce noi nu ne mai putem vinde apartamentele din clădirile în care locuim. Practic, am devenit din anul 2017 prizonieri ai acestei zone, tocmai din cauză că PMB și Primăria Sectorului 1 nu ne-au comunicat intențiile de a transforma strada Petru Rareș într-o stradă cu blocuri, dintr-o stradă cu imobile mici.
Strategia acestor administrații de a face această transformare majoră fără transparență a dus la daune financiare semnificative ce le suferim deja și la o îngrădire a mobilității pe termen lung!

Locatarii imobilelor cu două, trei etaje s-au trezit că primăria de sector și PMB prin acordarea de PUZ-uri / PUD-uri permite construirea a trei imobile de 7 și 8 etaje și că mai vrea blocuri înalte, respectiv încă două: unul la numărul 15 și încă unul pe locul fostei reprezentanțe Opel, la intersecția străzilor Bianu – Petru Rareș.
Înțelegem intențiile de a dezvolta sectorul. Dar ce înțelege primăria din această dezvoltare? Supraaglomerarea unei zone deja supraaglomerate? Doar pe această stradă vor veni în jur de 400 de familii în plus, dacă se vor aproba și proiectele aflate în faza de proiect, fără ca locuitorii inițiali ai zonei să fie asigurați că există soluții pentru trafic, parcări, infrastructură, mediu, pagube financiare.
O asemenea transformare de amploare a unei străzi, mai ales că se distruge total din punct de vedere urbanistic specificul acesteia, trebuia să fie comunicată și gândită la pachet cu consecințele atât prezente, cât și viitoare.
Ca locuitori ai acestei străzi / zone, locatari ai imobilelor existente până la punerea în aplicare a acestui plan urbanistic nou, nu înțelegem de ce trebuie să suportăm problemele care vin din această dezvoltare făcută haotic, în timp ce niște investitori fac bani. Ei se îmbogățesc, iar noi suportăm consecințele.

Considerăm că s-a greșit până acum în cadrul birourilor de urbanism, care au luat în considerare doar proiectele de pe hârtie, aflate în curs de avizare sau cărora tot de aici li s-au dat avize, nu și țesutul urban existent care ar fi trebuit să aibă întâietate, considerăm că Primăria Sectorului 1 a ignorat total comunitatea din această zonă, că transformă abuziv o stradă cu șosea de 7 metri și regim de înălțime mic într-una cu regim de înălțime mare, că produce daune ce nu vor mai putea fi remediate în viitor, că se va crea un nod de trafic ce va produce un blocaj permanent la Podul Basarab și va afecta iremediabil și zona aceasta și Capitala.

Vă rugăm să aveți în vedere și cetățenii ce trăiesc deja aici, pe această stradă Petru Rareș, în această zonă, actuali plătitori de taxe, nu doar pe dezvoltatorii imobiliari și pe viitorii plătitori de taxe!
Din punct de vedere al oportunității, nu există niciun argument valid.

Vrem dezvoltare, dar din punct de vedere al fluidizării traficului, al asigurării locurilor de parcare, al sporirii spațiilor verzi și locurilor de joacă pentru copii, al infrastructurii, al mediului, al îmbunătățirii condițiilor de viață garantate prin CONSTITUȚIE.

Suntem deja sufocați din cauza celor trei șantiere, nu mai permiteți acum începerea altora! Suntem deja asfixiați din cauza traficului și vom fi înghițiți cu totul de aceste blocuri înalte și de sporirea iminentă populației într-o zonă deja supraaglomerată!

Vă cerem să nu mai aprobați PUZ și PUD pentru alte blocuri cu regim mare de înălțime, vă cerem să supravegheați construcțiile celor care au primit deja PUZ și PUD și avize și să sacționați derapajele existente, vă cerem să luați măsuri pentru a ne îmbunătăți condițiile de viață și nu a le distruge cum se întâmplă acum, vă cerem să ne explicați cum ne veți despăgubi pentru prejudiciile create sau dacă aveți în vedere acest lucru.
Vă cerem imperios să vă revizuiți noțiunea de ”dezvoltare” a străzii Petru Rareș și a întregii zone, pentru că ceea ce se întâmplă deja sub oblăduirea administrațiilor dvs. este HAOS și LIPSĂ DE VIZIUNE atât la nivel URBANISTIC, cât și la nivel de PREOCUPARE PENTRU CETĂȚEAN și vă cerem să vă exercitați mandatele ÎN FOLOSUL CETĂȚENILOR, COMUNITĂȚILOR EXISTENTE și ORAȘULUI!

Resurse:

 

https://b1.ro/stiri/eveniment/blocuri-construite-ilegal-221032.html