OBIECTIE Privind Proiectul de Ordin al ministrului mediului pentru modificarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2023

Privind Proiectul de Ordin al ministrului mediului, apelor si padurilor pentru modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2020-2024, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 324-2020.

Atragem atentia asupra prevederilor din acest proiect care incalca insusi fundamentul programului RABLA, de a reduce cantitatea de emisii poluante si CO2 prin innoirea parcului auto, prin excluderea de la casarea unei masini vechi pentru institutiile publice.

In fapt, Art. 7 alineatul 2 din programele Rabla Plus si Rabla Clasic, excepteaza Institutiile Publice de obligativitatea sa predea spre casare un autovehicul uzat.  Nu numai ca aceasta masura contravine insusi principiului fundamental al acestui program, de a reduce cantitatea de emisii poluante si CO2 prin innoirea parcului auto, dar este si discriminatorie fata de celelalte persoane fizice si juridice carora li se adreseaza programul.

In anexa nr. 2 la ghid, la articolul 1, 1.9 se prevede valoarea ecotichetului ca fiind 120.000 lei, exclusiv pentru institutiile publice, cu 135 procente mai mult fata de 51.000 lei pentru celelalte persoane participante la program. Aceasta masura este profund discriminatorie si incalca mai multe directive europene si legi nationale printre care si drepturile la egalitatea de sanse si tratament egal.

Mai mult decat atat, institutiile publice beneficiază deja de fonduri din bugetul statului, aceasta masura le va oferi practic posibilitatea sa apeleze la fondurile puse la dispozitie pentru cetateni, pe langa fondurile puse lor deja la dispozitie de catre stat.

Asadar, va solicitam eliminarea articolelor discriminatorii care favorizeaza institutiile publice in detrimentul cetatenilor, respectiv valoarea ecotichetului mai mare fata de valoarea pentru restul cetatenilor, precum si lipsa obligativitatii de a casa un auto vechi pentru institutiile publice.

Solicitam indeosebi eliminarea totala a institutiilor publice din programul RABLA deoarece modernizarea parcurilor auto ale acestora trebuie implementata prin dispozitii interne. Programul RABLA este destinat persoanelor fizice si juridice private pentru a stimula si grabi modernizarea parcului auto national privat. Parcurile auto ale institutiilor publice trebuie modernizate prin fonduri proprii si măsuri implementate prin dispozitii interne alocate din bugetele anuale. Aceasta aberatie prin care, practic, statul se "stimuleaza" pe el insusi sa isi reinnoiasca parcul auto, trebuie eliminata.

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Mircea Hotea să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAUPublicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...