NU VALIDAŢI MANDATELE ILEGALE ale senatorilor şi deputaţilor USR !

Important!!!

Cine semnează petiţia, trebuie SĂ CONFIRME SEMNĂTURA dând click pe link-ul pe care-l va primi în e-mailul cu care s-a înregistrat aici.

Deci, pentru ca semnătura să fie validată şi să apară în lista cu semnături, fiecare persoană trebuie să completeze datele sale personale în spaţiile corespunzătoare (prenume, nume, oraş, ţară şi adresă de e-mail), să bifeze dacă vrea să fie “ţinută la curent cu această petiţie” şi să aleagă dacă vrea ca semnătura sa să fie sau să nu fie arătată public, apoi să apese pe butonul “Semnează această petiţie” şi să caute mesajul primit automat în e-mail, după momentul semnării petiţiei.

După ce va deschide mesajul din e-mail primit de la Petitieonline.com, fiecare semnatar al petiţiei va trebui să apese pe link-ul corespunzător CONFIRMĂRII SEMNĂTURII (nu pe cel menţionat ca fiind pentru ştergerea semnăturii).  

În cazul în care doriţi ca petiţia să adune cât mai multe semnături, sunteţi rugaţi să copiaţi acest link şi să-l trimiteţi cunoştinţelor dvs. pe adresele lor de e-mail sau să-l distribuiţi în aplicaţiile sau reţelele de socializare Facebook, Facebook Messenger, Twitter, Instagram, WhatsApp, Snapchat, Pinterest, Tumblr, Viber etc: www.petitieonline.com/nu_validati_mandatele_ilegale_ale_senatorilor_si_deputatilor_usr

Persoanele care doresc să primească textul integral al contestaţiilor şi persoanele care doresc să trimită în nume propriu petiţii către destinatarii petiţiei, pot să-mi trimită un mesaj la adresa de e-mail monapetrut@gmail.com şi le voi trimite un fişier de tip Word (“.doc”), în care vor găsi un model al petiţiei pe care-l pot completa cu datele personale, pentru a-l trimite la adresele de e-mail pe care le vor găsi menţionate la destinatari.  

SELECŢII din contestaţiile trimise către Camera Deputaţilor şi Senatul României, la data de 20.12.2016:

CĂTRE CAMERA DEPUTAŢILOR  - srp@cdep.ro

în calitate de cetăţeni români cu drept de vot, în conformitate cu prevederile cuprinse în Regulamentul Camerei Deputaţilor rap. la disp. din Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, formulăm câte o   CONTESTAŢIE   împotriva fiecărui mandat de deputat atribuit candidaţilor la funcţia de deputat, ca urmare a alegerii pe listele partidului Uniunea Salvaţi România (aşa-zisul “USR”), la data de 11 decembrie 2016, în Circumscripţia Electorală în care a candidat fiecare deputat ales în Camera Deputaţilor, astfel:

1. Nicuşor-Daniel Dan – Circumscripţia Electorală nr.42 din municipiul Bucureşti ;

2. Cristian Ghinea – Circumscripţia Electorală nr.42 din municipiul Bucureşti ;

3. Cristian-Gabriel Seidler – Circumscripţia Electorală nr.42 din municipiul Bucureşti ;

4. Oana-Mioara Bizgan-Gayral  – Circumscripţia Electorală nr.42 din municipiul Bucureşti ;

5. Matei-Adrian Dobrovie  – Circumscripţia Electorală nr.42 din municipiul Bucureşti ;

6. Claudiu-Iulius-Gavril Năsui  – Circumscripţia Electorală nr.42 din municipiul Bucureşti ;

7. Cristina-Mădălina Prună  – Circumscripţia Electorală nr.42 din municipiul Bucureşti ;

8. Rareş-Tudor Pop  – Circumscripţia Electorală nr.42 din municipiul Bucureşti 

9. Sergiu-Cosmin Vlad - Circumscripţia Electorală nr.2 din Judeţul Arad ;

10. Liviu-Ionuţ Moşteanu - Circumscripţia Electorală nr.3 din Judeţul Argeş 

11. Lucian-Daniel Stanciu Viziteu - Circumscripţia Electorală nr.4 din Judeţul Bacău ;

12. Silviu Dehelean - Circumscripţia Electorală nr.5 din Judeţul Bihor;

13. Cristina-Ionela Iurişniţi - Circumscripţia Electorală nr.6 din Judeţul Bistriţa-Năsăud;

14. Tudor Benga - Circumscripţia Electorală nr.8 din Judeţul Braşov ;

15. Emanuel-Dumitru Ungureanu - Circumscripţia Electorală nr.13 din Judeţul Cluj;

16. Adrian-Octavian Dohotaru - Circumscripţia Electorală nr.13 din Judeţul Cluj ;

17. Stelian-Cristian Ion - Circumscripţia Electorală nr.14 din Judeţul Constanţa ;

18. Dumitru Lupescu - Circumscripţia Electorală nr.16 din Judeţul Dâmboviţa; 

19. Adrian-Claudiu Prisnel - Circumscripţia Electorală nr.17 din Judeţul Dolj ;

20. Bogdan-Ionel Rodeanu  - Circumscripţia Electorală nr.18 din Judeţul Galaţi 

21. Cosette-Paula Chichirău - Circumscripţia Electorală nr.24 din Judeţul Iaşi 

22. Cornel Zainea - Circumscripţia Electorală nr.25 din Judeţul Ilfov ;

23. Vlad-Emanuel Duruş - Circumscripţia Electorală nr.26 din Judeţul Maramureş 

24. Lavinia Corina Abu-Amra - Circumscripţia Electorală nr.28 din Judeţul Mureş ;

25. Iulian Bulai - Circumscripţia Electorală nr.29 din Judeţul Neamţ ;

26. Dan-Răzvan Rădulescu - Circumscripţia Electorală nr.31 din Judeţul Prahova;

27. Ilie-Dan Barna - Circumscripţia Electorală nr.34 din Judeţul Sibiu ;

28. Cătălin Drulă - Circumscripţia Electorală nr.37 din Judeţul Timiş;

29. Mihai-Cătălon Botez - Circumscripţia Electorală nr.39 din Judeţul Vaslui ;

30. Manuel Costescu  - Circumscripţia Electorală nr.43 din Străinătate (Diaspora).

 

CĂTRE SENATUL ROMÂNIEI  - legislatura2016-2020@senat.ro, infopub@senat.ro

 în calitate de cetăţeni români cu drept de vot, în conformitate cu prevederile cuprinse în Regulamentul Senatului rap. la disp. din Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, formulăm câte o   CONTESTAŢIE   împotriva fiecărui mandat de senator atribuit candidaţilor la funcţia de senator, ca urmare a alegerii pe listele partidului Uniunea Salvaţi România (aşa-zisul “USR”), la data de 11 decembrie 2016, în Circumscripţia Electorală în care a candidat fiecare senator ales în Snatul României, astfel:

1. Vlad-Tudor Alexandrescu – Circumscripţia Electorală nr.42 din municipiul Bucureşti ;

2. Cristian Ghica – Circumscripţia Electorală nr.42 din municipiul Bucureşti ;

3. Florina-Raluca Presadă – Circumscripţia Electorală nr.42 din municipiul Bucureşti ;

4. Silvia-Monica Dinică – Circumscripţia Electorală nr.42 din municipiul Bucureşti ;

5. Adrian Wiener - Circumscripţia Electorală nr.2 din Judeţul Arad ;

6. Allen Coliban - Circumscripţia Electorală nr.8 din Judeţul Braşov;

7. Remus-Mihai Goţiu - Circumscripţia Electorală nr.13 din Judeţul Cluj ;

8. Nicoleta-Ramona Dinu - Circumscripţia Electorală nr.14 din Judeţul Constanţa ;

9. George-Edward Dircă - Circumscripţia Electorală nr.18 din Judeţul Galaţi ;

10. Dan Lungu - Circumscripţia Electorală nr.24 din Judeţul Iaşi ;

11. George-Nicolae Marussi - Circumscripţia Electorală nr.31 din Judeţul Prahova ;

12. Nicu Fălcoi - Circumscripţia Electorală nr.37 din Judeţul Timiş ;

13. Radu-Mihai Mihail - Circumscripţia Electorală nr.43 din Străinătate (Diaspora).

 În scopul soluţionării fiecărei contestaţii:            

- VĂ SOLICITĂM SĂ VERIFICAŢI DACĂ PERSOANELE CĂRORA LE-A FOST ATRIBUIT MANDATUL DE DEPUTAT/SENATOR, ca urmare a alegerii pe listele Uniunii Salvaţi România, pot să facă dovada, pe bază de documente (adeziune, înregistrare ca membru, chitanţe cu plata cotizaţiilor la acest partid etc.), că, la data depunerii candidaturilor, făceau parte din partidul Uniunea Salvaţi România.

– Urmare a verificării calităţii de membru al partidului Uniunea Salvaţi România pentru fiecare deputat/senator, VĂ SOLICITĂM SĂ CONSTATAŢI CĂ FIECARE CANDIDAT PROPUS DE CĂTRE PARTIDUL UNIUNEA SALVAŢI ROMÂNIA (“USR”) PENTRU A CANDIDA LA FUNCŢIA DE DEPUTAT/SENATOR, NU ESTE MEMBRU AL ACESTUI PARTID, CI ESTE MEMBRU AL PARTIDULUI UNIUNEA SALVAŢI BUCUREŞTIUL (USB).

- VĂ SOLICIT SĂ CONSTATAŢI CĂ FIECARE CANDIDAT PROPUS DE CĂTRE PARTIDUL UNIUNEA SALVAŢI ROMÂNIA (“USR”) A CANDIDAT ÎN MOD ILEGAL, având în vedere Adresa nr.242/C/2710.2016, publicată la acest link http://parlamentare2016.bec.ro/wp-content/uploads/2016/10/Lucrari-solutionate-27102016.pdf , în care Biroul Electoral Central a arătat că, având în vedere disp. art.52 alin.(5) din Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, “candidaţii nu pot fi înscrişi pe lista propusă de un partid politic dacă nu sunt membri ai partidului politic respectiv."

- SOLICITĂM COMISIEI DE VALIDARE SĂ PROPUNĂ CAMEREI DEPUTAŢILOR/SENATULUI ROMÂNIEI INVALIDAREA FIECĂRUI DEPUTAT/SENATOR CĂRUIA I-A FOST ATRIBUIT MANDATUL ca urmare a alegerii pe lista partidului Uniunea Salvaţi România, la alegerile din data de 11 decembrie 2016.

- SOLICITĂM CAMEREI DEPUTAŢILOR/SENATULUI ROMÂNIEI SĂ INVALIDEZE, PRIN VOT, ALEGEREA FIECĂRUI DEPUTAT/SENATOR CĂRUIA I-A FOST ATRIBUIT MANDATUL ca urmare a alegerii pe lista partidului Uniunea Salvaţi România, la alegerile din data de 11 decembrie 2016.

- SOLICITĂM CAMEREI DEPUTAŢILOR/SENATULUI ROMÂNIEI SĂ CONSTATE CĂ NU POT FI CONSTITUITE GRUPURI PARLAMENTARE CU MEMBRI AI PARTIDULUI UNIUNEA SALVAŢI BUCUREŞTIUL, ADICĂ NU POT EXISTA GRUPURI PARLAMENTARE CU MEMBRI UNUI PARTID CARE NU A PARTICIPAT LA ALEGERILE DIN 11 DECEMBRIE 2016.

Detalii cu privire la LIPSA CALITĂŢII DE MEMBRU al partidului Uniunea Salvaţi România, menţionată de către fiecare candidat propus pe listele Uniunii Salvaţi România pentru funcţiile de DEPUTAT şi SENATOR la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016

- Documentul semnat de către Uniunea Salvaţi Bucureştiul (“USB”) şi Uniunea Salvaţi România (“Salvaţi România”), în baza căruia au confirmat hotărârea Congresului comun de fuziune prin absorbţie, NU putea fi luat în considerare în procedura electorală privind alegerile din 11 decembrie 2016, fiindcă demersul comun al celor două formaţiuni politice NU are efecte juridice în lipsa admiterii lui în conformitate cu disp. art. 25 şi 26 din Legea partidelor nr.14/2003 republicată sau în lipsa constituirii unei forme asociative prevăzute de lege, CEEA CE A CONSTATAT INCLUSIV BIROUL ELECTORAL CENTRAL PRIN DECIZIA DEFINITIVĂ NR.78/21.10.2016.  

- Deciziile definitive ale Biroului Electoral Central SUNT OBLIGATORII pentru toate instituţiile şi autorităţile publice, inclusiv pentru instanţele judecătoreşti. Inclusiv CONSIDERENTELE cuprinse în Deciziile Biroului Electoral Central SUNT OBLIGATORII, deoarece fac parte din Decizie. - Conform disp. art.52 alin.(11) din Legea nr.208/2015, se impune să se verifice, pentru fiecare candidat,  îndeplinirea procedurii statutare de ÎNSCRIERE ÎN PARTID, respectiv dacă a fost completată adeziunea pentru a deveni membru al partidului, dacă a fost aprobată adeziunea de către persoanele şi organele reprezentative ale partidului şi dacă a fost înregistrată înscrierea ca membru în registrul special al partidului. 

- Condiţia impusă de lege este ca FIECARE CANDIDAT SĂ FACĂ DOVADA APARTENENŢEI LA PARTIDUL POLITIC PE LISTELE CĂRUIA CANDIDEAZĂ LA ALEGERILE PARLAMENTARE, fiind necesar să verifice dacă fiecare candidat este membrul formaţiunii electorale din care pretinde că face parte. 

- În Decizia DEFINITIVĂ nr.78D din 21.10.2016, (http://parlamentare2016.bec.ro/wp-content/uploads/2016/10/Decizia_78.pdf, Biroul Electoral Central (BEC) a constatat că “USR” NU EXISTĂ (pag.2 şi 3) şi NICUŞOR-DANIEL DAN NU ESTE PREŞEDINTELE UNIUNII SALVAŢI ROMÂNIA aşa cum a pretins ŞI NICI NU ESTE MEMBRU AL PARTIDULUI UNIUNEA SALVAŢI ROMÂNIA, ci  ESTE MEMBRU AL PARTIDULUI UNIUNEA SALVAŢI BUCUREŞTIUL (pag.4). - În situaţia constatată de către Biroul Electoral Central în Decizia DEFINITIVĂ nr.78D, cu privire la CALITATEA LUI NICUŞOR-DANIEL DAN de membru al Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), SE AFLĂ ŞI CANDIDAŢII PROPUŞI PE LISTELE  UNIUNII SALVAŢI ROMÂNIA, cei care au fost admişi prin deciziile Birourilor Electorale de Circumscripţie, ce sunt contestate. 

- În sentinţa civilă DEFINITIVĂ nr.20/AGP pronunţată la data de 31.10.2015 în dosarul nr.39868/3/2016, Tribunalul Bucureşti arată că preşedintele USB, Nicuşor-Daniel Dan, a declarat că, DUPĂ fuziunea prin absorbţie menţionată în protocolul de fuziune (n.r.: ce este supus aprobării instanţelor judecătoreşti competente),   membrii USB vor activa mai departe în USR , voinţă pe care toţi membrii USB şi-au exprimat-o în protocolul de fuziune între USR şi USB depus la dosarul nr.39868/3/2016, FUZIUNE CE NU ESTE ÎNREGISTRATĂ ÎN REGISTRUL PARTIDELOR POLITICE FIINDCĂ NU A FOST APROBATĂ DEFINITIV DE CĂTRE INSTANŢELE JUDECĂTOREŞTI COMPETENTE (constatare făcută de către BEC în Decizia nr.78D/21.10.2016).

- Aşadar, EXISTĂ DOVADA CĂ TOŢI CANDIDAŢII propuşi pe listele depuse de către partidul “Uniunea Salvaţi România”, în realitate, sunt MEMBRI AI ALTUI PARTID, respectiv ai partidului “Uniunea Salvaţi Bucureştiul” (USB), fiindcă procesul de fuziune NU a fost încheiat, fiecare entitate politică păstrându-şi PROPRIA PERSONALITATE JURIDICĂ la momentul depunerii listelor cu candidaţi propuşi de Uniunea Salvaţi România.

- LISTELE CU CANDIDAŢI depuse de către Uniunea Salvaţi România NU îndeplinesc condiţiile ce sunt prevăzute în art.52 alin.(5) din Legea nr.208/2015, luând în considerare Adresa BEC nr.242/C/2710.2016, publicată la acest link http://parlamentare2016.bec.ro/wp-content/uploads/2016/10/Lucrari-solutionate-27102016.pdf, în care Biroul Electoral Central arată că,  având în vedere disp. art.52 alin.(5) din Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, candidaţii nu pot fi înscrişi pe lista propusă de un partid politic dacă nu sunt membri ai partidului politic respectiv. DECLARAŢIA preşedintelui USB este menţionată în pagina a 2-a din sentinţa civilă DEFINITIVĂ nr.20/AGP pronunţată la data de 31.10.2015 în dosarul nr.39868/3/2016 al Tribunalului Bucureşti, situaţie ce impune constatarea NELEGALITĂŢII CANDIDATURLOR RESPECTIVE.

- Dosarul unui candidat trebuie să conţină anumite acte prevăzute de lege, existând obligaţia să fie verificată îndeplinirea condiţiilor de formă şi de fond ale dosarelor respective, aşa cum sunt stabilite explicit prin lege. - LEGEA TREBUIE SĂ PRODUCĂ EFECTE ÎN SENSUL APLICĂRII EI, deci prevederile legale electorale au fost adoptate ÎN SENSUL APLICĂRII LOR, NU în sensul neaplicării şi nerespectării lor.

- Conform disp. art.52 alin.(11) din Legea nr.208/2015, se impune să se dispună verificarea, pentru fiecare candidat, a îndeplinirii procedurii statutare de înscriere în partid, respectiv dacă a fost completată adeziunea pentru a deveni membru al partidului, dacă a fost aprobată adeziunea de către persoanele şi organele reprezentative ale partidului şi dacă a fost înregistrată înscrierea ca membru în registrul special al partidului. ACEASTĂ PROBAŢIUNE ESTE ABSOLUT NECESAR A FI ADMINISTRATĂ având în vedere precizările cuprinse în Decizia DEFINITIVĂ nr.78 din 21.10.2016, (http://parlamentare2016.bec.ro/wp-content/uploads/2016/10/Decizia_78.pdf, prin care Biroul Electoral Central (BEC) a constatat că USR NU EXISTĂ (pag.2 şi 3) şi NICUŞOR-DANIEL DAN NU ESTE PREŞEDINTELE UNIUNII SALVAŢI ROMÂNIA aşa cum a pretins (pag.4).

- CANDIDAŢII propuşi pe listele depuse de către partidul “Uniunea Salvaţi România”, în realitate, sunt MEMBRI AI ALTUI PARTID, respectiv ai partidului “Uniunea Salvaţi Bucureştiul”, ceea ce impune constatarea NELEGALITĂŢII CANDIDATURLOR RESPECTIVE.

- Unii dintre candidaţi au depus cereri de adeziune pentru înscrierea în partidul “Uniunea Salvaţi România” REZULTAT ÎN URMA FUZIUNII PRIN ABSORBŢIE, adeziunile fiind aprobate de către Nicuşor-Daniel DAN, care NU ESTE PREŞEDINTELE “UNIUNII SALVAŢI ROMÂNIA”, ci este NUMAI preşedinte al partidului “Uniunea Salvaţi Bucureştiul” şi, aşa cum a constatat DEFINITIV Biroul Electoral Central în Decizia nr.78/21.10.2015, Nicuşor-Daniel DAN nu poate semna în calitate de preşedinte al “Uniunii Salvaţi România”, iar dacă o face, înscrisul respectiv este lovit de nulitate.

- Alţi candidaţi, au fost şi au rămas membri ai partidului “Uniunea Salvaţi Bucureştiul”, deci NU AU FOST ŞI NU SUNT MEMBRI ai partidului “Uniunea Salvaţi România”. - Nicio persoană căreia i-a fost atribuit mandatul de deputat/senator din partea Uniunii Salvaţi România, NU POATE DOVEDI PLATA COTIZAŢIEI DE MEMBRU AL ACESTUI PARTID, NICI ÎNAINTE DE DEPUNEREA CANDIDATURII, NICI PÂNĂ ÎN PREZENT.

- În 21 octombrie 2016, prin Decizia DEFINITIVĂ nr.78D, Biroul Electoral Central (BEC) a dispus anularea procesului-verbal al Biroului Electoral pentru românii din Străinătate (BES), prin care a fost desemnat un reprezentant al Uniunii Salvaţi România, decizie motivată de faptul că, PRETINZÂNDU-SE PREŞEDINTE AL USR, Nicuşor-Daniel Dan a semnat cererea de desemnare a reprezentantului Uniunii Salvaţi România în BES, în timp ce este membru şi preşedinte al Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), deci NU poate fi membru în două partide politice diferite.

- În situaţia constatată de către Biroul Electoral Central în Decizia DEFINITIVĂ nr.78D, cu privire la CALITATEA LUI NICUŞOR-DANIEL DAN de membru al Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), SE AFLĂ ŞI CANDIDAŢII PROPUŞI PE LISTELE  UNIUNII SALVAŢI ROMÂNIA, cei care au fost admişi prin deciziile Biroului Electoral de Circumscripţie, ce sunt contestate.

- Tribunalul Bucureşti, în sentinţa DEFINITIVĂ nr.16/AGP/26.10.2016 din dosarul 38989/3/2016, prin care a confirmat temeinicia Deciziei BEC nr.77/21.10.2016, a reţinut astfel: ÎMPREJURAREA CĂ PROTOCOLUL DE FUZIUNE A FOST CONFIRMAT de Tribunalul București prin decizia nr 127/26.10.2016 VA PUTEA FI EVENTUAL VALORIFICATĂ ÎNTR-O PROCEDURĂ VIITOARE, cum arătam mai sus, în prezenta contestație PRODUCE EFECTE JURIDICE SITUAŢIA EXISTENTĂ LA DATA PRONUNŢĂRII DECIZIEI care face obiectul controlului.”

- Prin Decizia DEFINITIVĂ nr.78 din 21.10.2016 (publicată la acest link: http://parlamentare2016.bec.ro/wp-content/uploads/2016/10/Decizia_78.pdf), Biroul Electoral Central a constatat că procedura de fuziune prin absorbţie dintre Uniunea Salvaţi România şi Uniunea Salvaţi Bucureştiul nu este finalizată printr-o hotărâre judecătorească definitivă, astfel că FIECARE DINTRE CELE DOUĂ FORMAŢIUNI POLITICE ÎŞI PĂSTREAZĂ PROPRIA PERSONALITATE JURIDICĂ, AVÂND ATRIBUTELE DE IDENTIFICARE ŞI ORGANELE DE CONDUCERE ÎNREGISTRATE ÎN MOD CORESPUNZĂTOR LA TRIBUNALUL BUCUREŞTI.

- Declaraţia de interese a lui Nicuşor Dan este la acest link, unde este menţionată funcţia de preşedinte al Uniunii Salvaţi Bucureştiul: http://doc.pmb.ro/declaratii_cgmb/decl2016-2020/2016/decl_inceput_mandat/interese/d_interese_dan_nicusor_daniel.pdf

  - Nicuşor Dan este consilier general la Primăria Municipiului Bucureşti din partea Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), conform tabelului ce cuprinde consilierii din Consiliul General al Municipiului Bucureşti:   http://www.pmb.ro/institutii/cgmb/componenta/consilieri/consilieri.php . 

Dacă Nicuşor Dan s-ar fi înscris în alt partid, respectiv Uniunea Salvaţi România, ar fi avut obligaţia să demisioneze din funcţia de consilier general la CGMB.

 - Toţi candidaţii aveau obligaţia să respecte legislaţia existentă la momentul depunerii candidaturii. Îndeplinirea condiţiilor privind legalitatea candidaturii se raportează la momentul la care au fost depuse listele cu candidaţii partidului Uniunea Salvaţi România.

Referitor la OBLIGAŢIA DE INVALIDARE A MANDATELOR de deputat şi de senator obţinute ILEGAL

În aplicarea dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art.61-72, Camera Deputaţilor a adoptat Regulamentul Camerei Deputaţilor din 24 februarie 1994, actualizat şi republicat în Monitorul Oficial nr.481 din 26 iunie 2016, iar Senatul a adoptat Regulamentul Senatului din 24 octombrie 2005, actualizat şi republicat în Monitorul Oficial nr.387 din 20 mai 2016. Având în vedere că fiecare mandat atribuit, este supus aprobării comisiei compusă din 30 de deputaţi, care reflectă configuraţia politică a Camerei Deputaţilor, aşa cum aceasta rezultă din constituirea grupurilor parlamentare, în conformitate cu disp. art.3 alin.1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, se impune ca, pe baza verificărilor efectuate, Biroul Comisiei de validare şi grupele de lucru să prezinte comisiei propunerile privind INVALIDAREA mandatelor de deputat atribuite candidaţilor propuşi pe listele partidului Uniunea Salvaţi România (aşa-zisul “USR”).

Se impune ca, în temeiul prevederilor din Regulamentul Camerei Deputaţilor/ Regulamentul Senatului, Comisia de validare SĂ PROPUNĂ INVALIDAREA ALEGERII fiecărui deputat/senator ce a candidat pe listele partidului Uniunea Salvaţi România, ca urmare a constatării încălcării prevederilor legale privind condiţiile de eligibilitate impuse de prevederile Legii nr.208/2015. Regulamentul Camerei Deputaţilor, cât şi Regulamentul Senatului prevăd, ÎN MOD IMPERATIV, ca, în cazul în care NU au fost respectate condiţiile legale pentru a candida şi pentru a fi ales (de eligibilitate), Comisia de validare SĂ PROPUNĂ INVALIDAREA ALEGERII deputatului/senatorului cu privire la care au fost încălcate prevederile legale privind condiţiile de eligibilitate. În exercitarea atribuţiilor constituţionale, potrivit art.64 alin.1 din Constituţie referitor la "Organizarea internă" a Camerelor Parlamentare, Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă REGULAMENTUL PROPRIU de organizarea şi funcţionare a fiecărei Camere, prin care se stabilesc inclusiv procedura şi condiţiile de validare/invalidare a alegerii fiecărui deputat şi senator, impuse prin disp. art.70 alin.1 din Constituţie privind “Mandatul deputaţilor şi al senatorilor”. Prevederile constituţionale cuprinse în art.64 stabilesc adoptarea Regulamentelor Camerelor Parlamentare, precum şi alegerea birourilor permanente ale fiecărei Camere, a membrilor birourilor permanente, a preşedintelui Camerei Deputaţilor, a preşedintelui Senatului, dar şi organizarea în grupuri parlamentare a deputaţilor şi senatorilor, potrivit regulamentului fiecărei Camere, fiind menţionată şi constituirea comisiilor în fiecare Cameră Parlamentară şi a comisiilor comune.

În paragraful 28 din Decizia nr.341/6 mai 2015 a Curţii Constituţionale, se arată că, “prin Decizia nr.261 din 8 aprilie 2015, Curtea Constituţională a observat că Legea fundamentală consacră în titlul III - Autorităţi publice, capitolul I - Parlamentul, în secţiunea a 2-a referitoare la Statutul deputaţilor şi senatorilor, un regim constituţional identic al membrilor Parlamentului. Acesta este confirmat printr-o jurisprudenţă constantă a Curţii Constituţionale, care obligă la interpretarea normelor constituţionale în sensul reglementării unui regim juridic nediferenţiat pentru deputaţi şi senatori, circumscris de către legiuitorul constituant domeniului legii organice, în vreme ce REGULILE DE ORDIN PROCEDURAL SUNT STABILITE PRIN REGULAMENTELE FIECĂREI CAMERE, în temeiul principiului autonomiei regulamentare prevăzut de art.64 alin.(1) din Constituţie. Autonomia regulamentară dă dreptul Camerelor Parlamentului de a dispune cu privire la propria organizare şi procedurile de desfăşurare a lucrărilor parlamentare. Ea constituie expresia statului de drept, a principiilor democratice şi poate opera exclusiv în cadrul limitelor stabilite de Legea fundamentală. Autonomia regulamentară nu poate fi exercitată în mod discreţionar, abuziv, cu încălcarea atribuţiilor constituţionale ale Parlamentului sau a normelor imperative privind procedura parlamentară. Normele regulamentare reprezintă instrumentele juridice care permit desfăşurarea activităţilor parlamentare în scopul îndeplinirii atribuţiilor constituţionale ale forului legislativ şi trebuie interpretate şi aplicate cu bună-credinţă şi în spiritul loialităţii faţă de Legea fundamentală (a se vedea şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 209 din 7 martie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 188 din 22 martie 2012).”

În art.70 alin.(1) teza I din Legea fundamentală, referitor la “Mandatul deputaţilor şi al senatorilor”, legiuitorul constituant a prevăzut, în mod expres, că “deputaţii şi senatorii intră în exerciţiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, SUB CONDIŢIA VALIDĂRII ALEGERII şi a depunerii jurământului”. Curtea Constituţională a statuat, în repetate rânduri, că Senatul şi Camera Deputaţilor NU au opţiunea de a alege între aplicarea unei legi, a Regulamentelor sau a Constituţiei, din moment ce art.1 alin.(5) din Legea fundamentală consacră, în mod expres, supremaţia Constituţiei şi respectarea acesteia, iar art.64 şi art.70 alin.(1) din Constituţie şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale sunt neechivoce cu privire la aplicarea regulamentului fiecărei Camere Parlamentare şi în legătură cu intrarea în exerciţiul mandatului SUB CONDIŢIA VALIDĂRII ALEGERII fiecărui senator şi a fiecărui deputat, la propunerea comisiilor constituite în temeiul disp. art.64 alin.(1) din Constituţie. Pe de altă parte, este evident că sediul materiei pentru stabilirea condiţiilor necesare validării alegerii fiecărui senator şi a fiecărui deputat îl constituie Constituţia (art.70 alin.1), iar reglementările acesteia, în această materie, pot fi reluate numai în regulamentele parlamentare (conform art.64 alin.1 şi alin.4 din Constituţie), unde se poate face trimitere la alte acte normative a căror aplicare se impune. De aceea, într-o bună tehnică legislativă, regulamentele parlamentare cuprind  norme de trimitere la textul actelor normative (Legea nr.208/2015, în situaţia de faţă), care prin obiectul lor de reglementare se află într-o conexiune cu Regulamentul Senatului/Camerei Deputaţilor, care reglementează procedura şi/sau condiţiile de aplicare a prevederilor corespunzătoare.       

Este necesar a se avea în vedere că persoanele care doresc să facă parte din forul legislativ al României, au obligaţia de a respecta, în primul rând, condiţiile legale stabilite pentru a candida la funcţia de deputat şi la funcţia de senator în Parlamentul României.

O FORMAŢIUNE POLITICĂ CE ARE ÎN COMPONENŢA SA DOAR TREI MEMBRI, AŞA CUM ESTE UNIUNEA SALVAŢI ROMÂNIA, NU POATE AVEA LISTE CU SUTE DE CANDIDAŢI ŞI, DE ASEMENEA, NU POATE AVEA ÎN SENAT 13 MANDATE VALIDATE DE SENATORI ŞI NICI 30 DE MANDATE VALIDATE ÎN CAMERA DEPUTAŢILOR.

 

 

 


Monica Petruţ    Contactați autorul petiției