NU sanctionarii copiilor care incearca sa se sinucida. RECUPERARE

Romania – tara care sanctioneaza disciplinar COPIII care au incercat sa se sinucida, in loc sa ii salveze!

SEMNEAZA si tu petitia de eliminare a prevederilor care permit sanctionarea disciplinara a copiilor ajunsi la limita dorintei de a trai, in loc sa le ofere sprijin psihologic, pedagogic, medical si comunitar!  

Chiar in aceste zile de sfarsit de an scolar, in colegiile si in scolile din capitala si din tara se discuta si se pecetluiesc nu doar sanctiuni disciplinare, ci si DESTINE, in baza unei reglementari aberante, care incalca principiul umanitatii, conventiile internationale, Constitutia si legislatia Romaniei! 

In prezent, in Romania, un elev care ajunge sa incerce si/sau sa reuseasca sa iși puna capat vietii este sanctionat disciplinar, sinuciderea si tentativa de sinucidere fiind incadrate ca acte de violenta.

CEREM scoaterea tentativei de suicid dintre celelalte fapte incadrate ca acte de violenta si de sub incidenta sanctiunilor disciplinare, precum si adoptarea de urgenta de catre Guvern a unui set de proceduri corecte, democratice si non-discriminatorii de suport, recuperare si reintegrare a copilului cu tendinta de suicid.

CEREM eliminarea conceptului de „suicid” din orice reglementari sanctionatoare, avand in vedere  ca, prin materializarea actiunii de suicid, persoana in cauza nu mai exista, prin urmare nu mai poate primi nici suport, nici sanctiuni.

Consideram necesara modificarea in regim de urgenta a Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, aprobat prin Ordinul Ministrului Educatiei Nationale nr. 5.115/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 23 si 23 bis din 13.01.2015, Anexa nr.5 „Nomenclatorul actelor de violenta” – pct.4.6., in care suicidul sau tentativa de suicid ale copiilor sunt calificate drept fapte de violenta, pentru care Regulamentul prevede sanctiuni disciplinare (art.147) si scaderea notei la purtare (art.150-art.153).

Clarificam ca NU PLEDAM in favoarea sinuciderii ca optiune, ci – dimpotriva – prin demersul nostru LUPTAM pentru prevederi legale care sa conduca la prevenirea fenomenului si la salvarea, reintegrarea si bunastarea psihica si fizica, iar nu la pedepsirea disciplinara a copiilor care, aflati intr-un impas major, incearca sa se sinucida.

Subliniem ca este impropriu sa i se aplice sanctiuni oricarei persoane pentru tentativa de sinucidere, pentru ca, in acest caz, nu exista AGRESOR si VICTIMA, ci DOAR VICTIMA.

Este si motivul pentru care o astfel de fapta nu este incriminata penal, contraventional sau civil. Mai mult, Codul penal sanctioneaza determinarea sau inlesnirea sinuciderii, legiuitorul atragand astfel atentia asupra responsabilitatii celor din jur. 

MOTIVATIA TENTATIVEI DE SINUCIDERE A COPIILOR, in majoritatea covarșitoare a cazurilor, tine de: lipsa proprie de discernamant (inerenta varstei copilariei), neintelegerea fenomenelor sociale si ale vietii in genere, sentimentul de a fi neinteles sau nedreptatit sau desconsiderat, care – de cele mai multe ori – are la origini o atitudine abuziva a altor persoane fata de minor sau o perceptie eronata a acestuia despre propria situatie, determinata de lipsa experientei de viata sau de influente exterioare.

COPILUL care recurge la un astfel de gest o face ca un ultim strigat de ajutor fata de un colectiv sau o societate care, fie nu a remarcat ce se intampla cu el, fie nu si-a dat silinta sa il ajute inainte de a ajunge la acest prag (nu exista programe si masuri de preventie). Autoritatile, Școala, Comunitatea trebuie sa isi asume partea lor de raspundere, alaturi de toti cei responsabili de la caz la caz, si sa coopereze cu copilul si familia acestuia la rezolvarea pozitiva a situatiei, iar nu sa pedepseasca respectivul copil, sa striveasca un suflet deja coplesit de o povara disproportionata in raport cu varsta si puterile sale.

Gestul cutremurator al unui COPIL de a incerca sa isi suprime viata TREBUIE sa declanșeze o reactie sinergica, la o situatie de criza din care copilul trebuie scos, nu pedepsit. Totuși, in prezent, in Romania, un Regulament care se doreste a fi (si) pentru copii plaseaza sinuciderea si tentativa de sinucidere, in mod eronat si abuziv, pe același plan cu incendierea, portul de arma, consumul de alcool, traficul de droguri etc. 

Beneficiarii primari ai invatamantului preuniversitar sunt, potrivit Legii invatamantului: ante-preșcolarii, preșcolarii si elevii, adica minori din categoriile de varsta 5-14 ani si 15-18 ani, si doar ca exceptie persoane care au implinit varsta majoratului. Si totusi:

Prevederea sus-mentionata a Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (vezi text Regulament)  INCALCA:

I. Principiul umanitatii, care impune protejarea vietii, sanatatii si asigurarea respectarii persoanei umane, copilul fiind o FIINTA UMANA!

Prima si singura cale de urmat cand un COPIL ajunge sa incerce sa isi ia viata este aceea de a-l salva, a-i acorda de urgenta servicii medicale, consiliere psihologica si pedagogica prin metode nu coercitive, ci de integrare in colectiv si in comunitate. Consideram ca aceasta este singura conduita morala, logica si umana la care trebuie sa se alinieze toate partile implicate, adica scoala – elevii – parintii – Ministerul Educatiei, precum si comunitatea si organizatiile societatii civile.

II. Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, ratificata de Romania prin Legea nr.18/1990

Art.3     

1. In toate actiunile care privesc copiii, intreprinse de institutiile de asistenta sociala publice sau private, de instantele judecatoresti, autoritatile administrative sau de organele legislative, interesele copilului vor prevala.    

2. Statele parti se obliga sa asigure copilului protectia si ingrijirea necesare in vederea asigurarii bunastarii sale, tinand seama de drepturile si obligatiile parintilor sai, ale reprezentantilor sai legali sau ale altor persoane carora acesta le-a fost incredintat in mod legal, si in acest scop vor lua toate masurile legislative si administrative corespunzatoare. (…)

Art.6    

1. Statele parti recunosc dreptul la viata al fiecarui copil.    

2. Statele parti vor face tot ce le sta in putinta pentru a asigura supravietuirea si dezvoltarea copilului.

Art.40

1. Statele parti recunosc oricarui copil banuit, acuzat sau cu privire la care s-a dovedit ca a comis o incalcare a legii penale dreptul la un tratament conform cu simtul demnitatii si al valorii personale, care sa intareasca respectul sau pentru drepturile omului si libertatile fundamentale ale altora si care sa tina seama de varsta sa, precum si de necesitatea de a facilita reintegrarea sa in societate si asumarea de catre acesta a unui rol constructiv in societate. (…)

III. Constitutia Romaniei:

Art.26  Viata intima, familiala si privata    

(1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata.    

(2) Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri.

Art.49 Protectia copiilor si a tinerilor    

(1) Copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor. (…)

IV. Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

Art.1   

(…)     (2) Autoritatile publice, organismele private autorizate, precum si persoanele fizice si persoanele juridice responsabile de protectia copilului sunt obligate sa respecte, sa promoveze si sa garanteze drepturile copilului stabilite prin Constitutie si lege, in concordanta cu prevederile Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ...

Art.2 

(…)     (2) Interesul superior al copilului se circumscrie dreptului copilului la o dezvoltare fizica si morala normala, la echilibru socioafectiv si la viata de familie. (…)

V. Principiile Codului civil

ART. 61 Garantarea drepturilor inerente fiintei umane    

(1) Viata, sanatatea si integritatea fizica si psihica a oricarei persoane sunt garantate si ocrotite in mod egal de lege.    

(2) Interesul si binele fiintei umane trebuie sa primeze asupra interesului unic al societatii sau al stiintei.

Toate argumentele prezentate in sustinerea cerintelor exprimate la inceputul acestei petitii se sprijina pe principiile actelor normative romanesti si cele ale conventiilor internationale, prin urmare facem apel la voi toti sa va alaturati acestui demers si sa semnati aceasta petitie!