Nu ne mai traumatizați copiii în spitale!

Child-scared-of-doctors.jpgÎn unitățile medicale de stat din Republica Moldova, părinţii nu sunt lăsați să asiste la efectuarea unor proceduri simple asupra copiilor lor. 

Suntem "rugați" să părăsim sala, uneori suntem scoşi aproape cu forța când încercăm să stăm lângă copil, alteori ni se smulge de-a dreptul copilul plângând din brațe după care este imobilizat de câteva asistente  pentru a i se realiza proceduri medicale simple de rutină (cum ar fi montarea unei branule, recoltarea de sange s.a.). Conform psihologului clujean Adela Raluca Moldovan, aceste practici sunt traumatizante atât pentru copii, cât şi pentru părinți. Studiile ştiintifice indică dezavantaje clare ale aplicării cu forța a tratamentelor medicale asupra copiilor şi lipsa dovezilor pentru o mai buna desfaşurare a tratamentului medical.

Standardele de practică internaționale recomandă prezența părinților pentru a facilita aplicarea tratamentului medical şi a evita traumatizarea copilului şi transformarea sa pe viitor într-un pacient necooperant. Practica locală, din păcate, este blocată în vechi cutume. De multe ori, suntem amenințați chiar ca nu i se va aplica tratamentul cuvenit copilului dacă nu ne supunem.

Ne dorim ca ai noştri copii să vină cu drag la medic, nu vrem să-i amenințăm cu vechea "daca nu asculți, îți pune tanti o injecție", vrem să le altoim respectul față de profesia aceasta nobilă, îns nu vrem ca ei să fie considerați doar corpuri fără emoții, iar părinții - obstacol în calea vindecării.

Solicitam deci interzicerea practicii scoaterii forțate a părinților cooperanți şi stabili emoțional din camera de tratament unde copilul este îngrijit.

Nu ne mai traumatizați copiii în spitalele din Republica Moldova!