Nu modificați denumirea Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu“!

                                                                         Motto: „Societatea este un complex de factori ce nu trebuie desconsiderați niciunul.“ (Mircea Vulcănescu, „Cauzalitate și teleologie în științele sociale“).  

     Îngrijorați de noul demers al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ de a fi schimbată denumirea Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu“ din București, vă comunicăm dezacordul nostru, considerînd resentimentară și nejustificată această măsură.

    Cultural, Mircea Vulcănescu (n. 3 martie/mărțișor 1904, în București – d. 28 octombrie/brumărel 1952, în temnița din Aiud) este un creștin de formație enciclopedică, dovadă stînd scrierile sale antume și postume însumînd circa cincisprezece volume. Spre exemplu, doar răsfoind „Opere“, vol. I (1344 p.) și II (1627 p.) (București, Editura Fundației Naționale pentru Știință și Artă & Univers Enciclopedic, 2005) cercetătorul de bună credință poate găsi dovezi de necontestat ale onestității, ale pregătirii excepționale, ale patriotismului ardent care l-au caracterizat.

    Profesional, ca Subsecretar de Stat la Ministerul de Finanțe (27 ianuarie 1941 – 23 august 1944), Mircea Vulcănescu a fost un excelent și perseverent negociator cu Germania, reușind obținerea înzestrării Armatei a 4-a cu echipament și tehnică de luptă la cel mai înalt nivel la care se ajunsese în epocă și a opt vagoane de aur pentru Banca Națională a României – contravaloarea petrolului românesc și a altor bunuri utilizate în conflagrația mondială – ceea ce ar trebui să fie un exemplu pentru guvernanții și diplomații români din toate timpurile!

     Judecata nedreaptă, ideologică, din octombrie 1946, venită din partea unui așa-numit „tribunal al poporului“, ca nenumărate altele înființate de comisarii bolșevici trimiși în România de URSS, nu mai poate constitui un temei actual pentru măsuri ca acelea dorite de Institutul „Elie Wiesel“, deoarece sîntem de părere că nu există nicio legătură între studiul holocaustului – scopul declarat al acestui institut – și creștinul-martir care a lăsat conaționalilor săi celebrul testament verbal „Să nu ne răzbunați!“.

    Prof. Mihai Floarea