Nevoia Diabetului

O petitie de nevoie!

Salut, sunt un simplu diabetic, student, care crede ca are dreptul la un tratament corect la fel ca si restul diabeticilor adulti din Romania.

Avem nevoie de cat mai multe semnaturi si de suportul tuturor in speranta de a schimba ceva.

 

 Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile si cea mai frecventa boala endocrina.

Diabetul afecteaza intregul metabolism si, in lipsa tratamentului adecvat, duce in timp la aparitia unor complicatii serioase din cauza afectarii vaselor de sange de la nivelul inimii, creierului sau rinichilor. Diabetul netratat poate duce la orbire, suferinte ale nervilor, ulcere la nivelul picioarelor, intr-un final deces.

Insulina are rolul de a mentine nivelul glucozei din sange in limitele normale. Cel mai adesea glicemia se testeaza pe nemancate, dimineata (ultima masa fiind in seara anterioara), iar glicemia nu trebuie sa depaseasca 100 mg/dL. Intre 100 si 125 mg/dL este prediabet, iar 2 valori masurand peste 125 diagnosticheaza diabetul. Glicemia se testeaza cu ajutorul aparatelor de monitorizare, care se gasesc intr o gama variata pe piata.

 

Contrar asteptarilor 1,7 milioane de români au diabet, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet, urmând să dezvolte această boală în următorii zece ani dacă nu iau măsuri pentru a-și proteja sănătatea.

Problema care ne infruntam zilnic este verificarea glicemiei. Zilnic pentru diabetul de tip 1 este necesara o verificare a glicemiei de cel putin 4 ori pentru a avea un control cat de cat asupra nivelului zaharului din sange. Tratamentul pentru diabetul de tip 1 consta in adminsitrarea a 4 injectii de insulina pe zi, 3 cu efect rapid si 1 cu efect prelungit. Deci ca sa poti sa-ti administrezi de 4 ori insulina ar trebui sa stii ce glicemie ai ca sa poti sa-ti calculezi corect doza de insulina astfel incat sa nu intri in coma fie ca iti e prea ridicata sau prea scazuta glicemia. 

Prescriptia medicala pentru diabetici se da o data la 3 luni, adica 90 de zile.Aceasta prescriptie contine insulina rapida si cea lenta necesara fiecarui diabetic calculata dupa caz, si testere, de unica folosinta, pentru aparatul de masurat al glicemiei. Pana la varsta de 18 ani Casa Nationala de Asigurari a decontat 300 de astfel de testere la 3 luni, dupa ce am implinit 18 ani numarul acestora a scazut la 100 o data la 3 luni. O cutie de testere de 50 de bucati costa intre 60 si 75 RON. Inca 200 de testere pe luna ar insemna o suma frumusica de care poate un student sau o batranica cu o pensie de 200 de lei nu si-ar putea permite sa dispuna. 

Asta e problema cu care unii diabetici din Romania se infrunta zilnic, fiind nevoiti sa-si procure din propriile resurse testerele pentru a-si controla cat de cat glicemiile. Consider ca cei mai putini norocosi, care nu-si permit au si ei dreptul la o viata cat de cat normala. Exista si pompe de insulina, care in tarile "civilizate" sunt oferite inca de la depistarea diabetului, dar nu are rost sa ne intindem mai mult decat putem visa, avem nevoie doar de testere. Cred ca din bugetul alocat, se poate face o modificare, sau se poate adauga o suma infima care ar putea salva mai multe vieti. 

Va multumim!

http://www.ziardecluj.ro/test-cu-testele-glicemice-pentru-bolnavii-de-diabet-din-cluj


Poponet Nicu Lucian    Contactați autorul petiției