Modificarea legislatiei pentru a face mai usoara oferirea de servicii consulare romanilor de peste granite

In atentia Ministerului Roman al Afacerilor Externe,  

Noi, cetatenii romani din diaspora, inaintam aceasta petitie ale carei puncte dorim sa le vedem adresate cat mai curand.

Nu este prima plangere, si nici prima petitie pe care o veti fi primit. Spre deosebire de acestea, prezenta petitie ofera o solutie de fond multinudinilor de probleme nucleare care v-au fi fost aduse la cunostinta pana acum. Cerem, asadar, nu demisia angajatilor Ambasadelor, sau un timp mai mic de asteptare, ci modificarea legii romane pentru a adresa urmatoarele probleme majore cu care noi, cetatenii romani din afara tarii, ne confruntam:

1. Toate serviciile Ambasadei Romane, fara exceptie, sa fie indeplinite prin intermediul Ambasadei la sediul acesteia, fara a se cere deplasarea cetatenilor pe teritoriul Romaniei, personal sau prin procura .

Spre exemplu: toate taxele, timbrele vor fi platite direct la ghiseul Ambasadei; primul buletin, la fel ca si reinnoirea buletinului, cartea de identitate, pasaportul etc. sa fie realizate la sau prin Ambasada romaneasca, fara nevoia de a calatori in Romania, personal sau prin procura, s.a.m.d.

2. Toate serviciile Ambasadei Romane, fara exceptie, sa fie adaptate legislatiei tarii de rezidenta, si revizuite atunci cand legistatia tarii de rezidenta este modificata.

Spre exemplu: daca tara de rezidenta nu elibereaza dovada rezidentei in termen de 14 zile de la intrarea in tara, aceasta sa nu fie ceruta ca dovada la eliberarea pasaportului romanesc cu domiciliul in strainatate. Sa fie cerute, in schimb, documente pe care tara le elibereaza si le considera dovezi ale statutului de rezidenta (contract de munca, contractul locuintei, legitimatia de student, numar de asigurare etc); adeverinta medicala sa fie adaptata sistemului medical al tarii de rezidenta, in tarile care nu elibereaza adeverinte medicale aceasta sa nu fie un document obligatoriu, ori sa existe pe teritoriul tarii de resedinta medici contractati de Ambasada Romaniei pentru eliberarea adeverintei s.a.m.d.  

3. Procesul obtinerii documentelor necesare serviciului consular sa fie documentate pe site-ul Ambasadei, in limba romana, cu prioritate cele care tin de intrarea si iesirea din tara straina, si cele necesare in cazuri de urgenta (deces, furt etc).

Spre exemplu: obtinerea Meldezettel la intrarea in Austria sa fie documentata, in limba romana, pe site-ul ambasadelor din Austria; obtinerea cardului de residenta temporara sau permanenta, sa fie documentate, in limba romana, si cu link-ul catre documentatia in original, pe site-ul ambasadelor din UK etc.

4. Stabilirea unui proces simplu si transparent, online si telefonic, pentru escalarea plangerilor si propunerilor catre Ambasada.

Sistemul trebuie sa poata fi accesat in mod liber de toti cetatenii romani, de catre rudele si apropriatii acestora, si cererea lui sa se constituie, asemenea celorlalte servicii consulare, din: numele reclamantului, tara de rezidenta a Ambasadei, scopul si data vizitei sau solicitarii serviciului consular, un cod unic care poate fi folosit pentru a identifica statutul reclamatiei sau propunerii, pana la solutionare.  

Cerem ca noi, cetatenii romani care beneficiem de serviciile consulare, sa avem posibilitatea de a ne implica si de a ne spune parerea cu privinta la calitatea serviciilor oferite.  

Cerem, prin prezenta petitie, sa va faceti datoria de a apara interesele romanilor de peste granita, si sa adresati punctul 13. al programului de guvernare 2017-2020, Îmbunătăţirea calităţii serviciilor consulare pentru cetăţenii români din străinătate, prin adoptarea modificarilor cerute mai sus. Va multumim anticipat.

Semnează această petiție


SAU

Adresa dvs. de email nu va fi publicată pe site-ul nostru. Cu toate acestea, autorul petiției va putea vedea toate informațiile furnizate în acest formular.

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.
Facebook