Modernizarea Liniilor De Tramvai Botosani - Achizitie Publica

Tramvaiele din municipiul Botoșani vor fi recondiționate. "Facem tramvaie noi pe scheletul celor vechi"

Proiectul de reabilitare a transportului public cu tramvaie în muncipiul Botoșani este una dintre cele mai mari investiții pe care și-au propus-o șefii administrației publice locale, pentru care speră să obțină o finanțare europeană.

Una dintre principalele probleme care trebuie rezolvată este calea de rulare a tramvaiului, care se află într-o avansată stare de degradare.

Cât privește mijloacele de transport, primarul Cătălin Flutur susține că una dintre cele mai bune variante ar fi recondiționarea actualelor tramvaie, care ar presupune și costuri mai mici. 

"Cred că vom opta pentru partea de recondiționare a tramvaielor, adică să facem tramvaie noi pe scheletul celor vechi, pentru că prețul ar fi undeva la 600.000 de euro de tramvai, și nu 2 milioane de euro cât ar costa un tramvai nou. Cred că aceasta va fi opțiunea noastră. La aceeași variantă a apelat și municipiul Timișoara și Bucureștiul. Poate nu ne vor mai trebui bani în plus. Vor fi recondiționate în totalitate", a precizat primarul Cătălin Flutur.

Vs. 

Troleibuzul fabricat în România costă 475.000 de euro şi este dotat cu aer condiţionat, camere de luat vederi şi Wi-Fi.

Noul troleibuz are dotări de ultimă generație pentru a spori gradul de confort al clujenilor și pentru a-i determina pe cât mai mulți dintre ei să folosească mijloacele de transport în comun, în locul mașinilor personale. Vă prezentăm câteva caracteristici importante ale acestui model de troleibuz:

  • capacitate de transport =164 călători,  din care 42 pe scaune;
  • podea complet coborâtă;
  • rampa de acces pentru persoanele cu dizabilități și funcția de kneeling;
  • loc rezervat pentru utilizatori de scaune rulante pentru persoane cu dizabilități;
  • spațiu destinat pentru cărucior pentru copii mici;
  • sistem de încălzire cu aeroterme electrice pentru sezonul rece;
  • sistem de ventilațieși aer condiționat pentru sezonul cald;
  • sistem supraveghere video interior și exterior;
  • consum de energie mai mic cu aproximativ 40% față de troleibuzele vechi;
  • sistem electronic de control al frânării ABS/EBS/ASR;

 

Concluzie - Prin achizitionarea de Troilebuze Noi la un pret de 475.000 Euro/per buc., avem un pret de achizitie mai mic cu 125.000 Euro fata de propunerea de reconditionare a tramvaielor. Trebuie sa tinem cont ca in acest pret de achizitie avem un mijloc de transport in comun NOU si nu aceleasi tramvaie vechi putin vopiste. Sunt necesare investitii pentru un transport local de calitate si la standarde UE, majoritatea cailor de rulare sunt de peste 25 de ani. Costurile de intretinere pentru tramvaie sunt clar mai reduse dar cand vine vorba de serviciile si ceea ce se ofera oamenilor, e putin cam greu de suportat. Daca tot se acceseaza fonduri europene macar sa fie o schimbare majora, orasul nu este atat de mare incat sa fie nevoie de 30 40 de Tramvaie noi. Dar fiind bani europeni si un proiect de reabilitare trebuie realizat de o firma specializata ...pot sa dispara cativa bani. 


Zadobrischi Eduard    Contactați autorul petiției