”Machidonii” nu sunt un popor din comuna primitivă

În data de 17 mai 2017, în cadrul Emisiunii ”Lumea lui Banciu” difuzată la postul de televiziune B1 TV, de la ora 23.00,  jurnalistul Radu Banciu a făcut afirmații denigratoare la adresa unor personalități ale sportului internațional , respectiv Simona Halep și Gheorghe Hagi și, extrem de grav, la adresa comunității lingvistice din care aceștia fac parte  afirmând că,  la ”machidoni”:  ”la ei, după cum știți, ÎN REGNUL LOR, femeia nu este departe de a fi tratată ca un animal (...) Nu au încotro, pentru că, așa este, sunt primitivi, și atunci ei trebuie să se căsătorească între ei, le rup ăștia picioarele, mafioții lor, albanezii lor, dacă cumva te duci și obții un mariaj în altă parte, vezi Doamne, nu are voie unul să o trateze cu blândețe; dacă ia de bărbat UN ROMÂN sau bulgar sau vietnamez, ăla poate că o tratează firesc, normal, ca pe un ou, nu o tratează ca pe o vacă... Și atunci sigur că lucrurile se complică, vin ăia peste tine, știm cum sunt tradițiile la POPOARELE  astea din comuna primitivă.”

Dincolo de confuziile identitare de tot felul, dincolo de discuția asupra originii aromânilor, (armânilor/”machidonilor”/  makedon-armânilor, vlahilor etc.) pe care îi confundă  la un moment dat cu albanezi (lezând astfel și această etnie) jurnalistul Radu Banciu face afirmații inacceptabile privind statutul femeilor ”machidoance” adică a celor ce consideră că fac  parte din această comunitate etno-lingvistică și a căror imagine publică a fost afectată în acest moment, la scară internațională.

Solicităm așadar sancționarea  postului B1 TV  deoarece știm că România este o țară membră a Uniunii Europene, iar discriminarea este interzisă în programele audiovizuale , pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

STELIANA BAJDECHI    Contactați autorul petiției