Legea:"Dan-Mihail Nicolau"

Domnule Presedinte al Romaniei,

Deoarece Dl.Dr.Dan Mihail NICOLAU a fost primul care a cerut in anul 2015 printr-un Demers adresat Comisiei Parlamentare formata din Dna Elena Uioreanu si Dna Maria Cristea,apoi a cerut fostului Ministru al Sanatatii "Promulgarea iesirii la pensie pentru medici"prin scrisoarea deschisa adresata acestuia,in data de 14.02.2016:

Domnule Ministru Achimas,

Va anunt public ca am primit mesajele Dumneavoastra sau a persoanelor din anturajul Dumneavoastra care m-au sfatuit sa “nu ma pun cu Dumneavoastra” sugerindu-mi-se solutii de compromise.
Doresc public sa va comunic urmatoarele:
1. Nu am personal nimic cu Dumneavoastra, critica mea indreptindu-se strict la prestatia aroganta a Dumneavoastra in calitate de ministru, prestatie contrara cu declaratia publica a Dumneavoastra intr-o emisiune televizata, aceea ca doriti sa va comportati ca si un “om normal”.
2. Nu am facut referiri la competentele Dumneavoastra profesionale, didactice si stiintifice.
3. Va asigur ca nu-mi este teama de Dumneavoastra si nu ma simt speriat de functia Dumneavoastra de ministru.
4. Va asigur ca nu accept niciun compromis si de asemenea va asigur ca nu voi ceda la posibilele santaje indreptate impotriva mea fiindca nu sant santajabil.
5. Va solicit ca in regim de urgenta in calitatea Dummneavoastra de Ministru sa procedati la anularea punctului 2 al articolului 385 din legea 95/2006, punct discriminator si neconstitutional prin care angajatii Ministerului Invatamantului pot sa – si continue activitatea in sistemul de sanatate pana la varsta de 70 de ani in calitate de medici primari, iar angajatii Ministerului Sanatatii in calitate de medici primari nu pot beneficia de acest drept acordat discriminatoriu si neconstitutional.
Art. 385. - (1) Medicii se pensionează la vârsta prevăzută de lege.
(2) In unităţile sanitare publice, medicii membri titulari şi corespondenţi ai Academiei Române, profesori universitari şi cercetători ştiinţifici gradul I, doctori în ştiinţe medicale, care desfăşoară activităţi medicale, pot continua, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
(3) Medicii care au depăşit limita de vârstă prevăzută la alin. (1) pot profesa în continuare în unităţi sanitare private. Desfăşurarea activităţii se face în baza certificatului de membru şi a avizului anual al Colegiului Medicilor din România eliberat pe baza certificatului de sănătate şi a asigurării de răspundere civilă, pentru greşeli în activitatea profesională, încheiată pentru anul respectiv.
(4) In cazul unităţilor sanitare publice care înregistrează deficit de personal medical, precum şi al unităţilor sanitare publice aflate în zone defavorizate, medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de pensionare prevăzută de lege. Criteriile de menţinere în activitate în aceste situaţii se stabilesc prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului.
(5) Medicii deţinuţi sau internaţi din motive politice, aflaţi în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi menţinuţi, la cerere, în activitatea profesională, pe baza certificatului anual de sănătate. Aceste prevederi se aplică şi medicilor care, din motive politice, au fost obligaţi să îşi întrerupă studiile o anumită perioadă, obţinându-şi licenţa cu întârziere, ori celor care au fost împiedicaţi să îşi reia activitatea profesională.
(6) Medicii care au împlinit vârsta de pensionare prevăzută de lege nu pot deţine funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, al ministerelor şi instituţiilor centrale cu reţea sanitară proprie, al autorităţilor de sănătate publică, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, al caselor judeţene de asigurări de sănătate şi a municipiului Bucureşti, precum şi în cadrul spitalelor publice şi al oricărei alte unităţi sanitare publice.

Dr.Dan Mihail Nicolau

si sustinut apoi si de catre Interpelarea adresata Senatului de catre Dl.Senator PNL Mario Ovidiu OPREA,in data de 25.02.2016:

Parlamentul României
Senat

Interpelare
Adresată: PATRICIU-ANDREI ACHIMAŞ-CADARIU,
Ministru, Ministerul Sănătăţii
De către: Senator MARIO OVIDIU OPREA
Circumscripţia electorală Nr.17, Dolj, Colegiul Uninominal 4
Şedinţa Senatului din data de: 22.02.2016
Obiectul interpelării: Prelungirea perioadei de ieşire la pensie pentru medici
Domnule ministru,
Unii medici care au în spate o carieră exemplară au nevoie de suport pentru a-şi putea continua activitatea şi pentru a preda ştafeta altor oameni de bază, chiar dacă sunt în pragul pensionării şi, conform legii, trebuie scoşi din sistemul medical public. Afirmaţia mea nu este întâmplătoare, dat fiind faptul că doctori extraordinari pentru această ţară precum dl. Dan Mihail Nicolau, medic primar de chirurgie toracică din Cluj, se confruntă cu o indiferenţă nejustificată din momentul în care a solicitat prelungirea perioadei de ieşire la pensie, din motive îndepărtate sferei financiare. În baza petiţiei nr 165/14.01.2016, adresate Consiliului de Administraţie a Spitalului de Pneumologie” Leon Daniello”, dr. Nicolau face înţeles că doreşte să asigure în continuare linia de gardă de chirurgie toracică, plecarea sa ducând la desfiinţarea acesteia şi la pierderea calităţii de spital a SJU Cluj, chirurgia toracică fiind obligatorie ca linie de gardă pentru spitalele regionale de urgenţă. Mai mult, dr. Nicolau este promotorul ablaţiei metastazelor multiple pulmonare prin tehnici laser, fiind singurul din România care stăpâneşte tehnologia şi aparatura necesară. Prin eliminarea sa din sistem, dispare o şansă acordată bolnavilor din România, cel mai apropiat centru de profil fiind în Germania, unde o intervenţie costă între 15.000 şi 18.000 de euro. Menţionez că în acest moment, dr Nicolau posedă, prin donaţie cu adresă personală, cel mai modern aparat laser pentru chirurgia toracelui, aparat care este în folosul pacienţilor ce se internează în secţia de chirurgie toracică Cluj. Ţinând cont că la data de 4 martie a.c. dr. Nicolau va împlini 65 de ani şi are nevoie de aproximativ doi ani pentru a asigura curba necesară de învăţare pentru o echipă care să-l înlocuiască eficient, ulterior, care este soluţia pe care o propuneţi în sprijinul acestui medic de excepţie, ale cărui eforturi profesionale au adus prestigiu internaţional unităţii din Cluj¬, ţinând cont că acest demers ar fi totodată şi în beneficiul pacienţilor care se adresează cu încredere sistemului medical românesc? Solicit răspuns în scris.
Mario Ovidiu Oprea, Senator PNL

PROPUNEM ca aceasta Lege sa fie numita:"Legea Dan-Mihail NICOLAU".