Legalizarea vanzarii domeniilor .ro

UPDATE: Multumesc celor care au semnat, dar adevarul e ca nu vom reusi sa schimbam situatia cu o petitie. Au spus-o si altii. Am discutat cu cei de la RoTLD si mi-au explicat ca e nevoie de o hotarare de guvern pentru a schimba situatia de fata. De aceea, am trimis e-mail tuturor parlamentarilor romani, iar cativa mi-au raspuns. Puteti citi aici mai multe detalii si sa fiti la curent cu ce se va intampla in continuare: https://www.facebook.com/Legalizarea-vanzarii-domeniilor-ro-1801473546792469/

Domeniile pot fi vandute si cumparate foarte usor, in cazul majoritatii extensiilor, totusi Romania face exceptie din nou si ramane in urma in a tine pasul cu nevoile cetatenilor.

Desi nu exista niciun motiv intemeiat, RoTLD interzice vanzarea domeniilor .ro prin regulamentul lor:

34. Registrul ROTLD poate anula sau suspenda un nume de domeniu:

- daca numele este administrat intr-un mod ce dauneaza functionarea DNS-ului;
- daca datele pe baza carora s-a inregistrat domeniul s-au schimbat - de exemplu, organizatia ce a inregistrat domeniul nu mai exista sau datele de contact au fost modificate in date false;
- daca ROTLD este sesizat ca numele de domeniu este folosit intr-un mod ce produce confuzie printre utilizatorii de Internet;
- daca ROTLD este informat despre o actiune ilegala, referitoare la acel nume de domeniu;
- daca exista o incercare de a revinde numele de domeniu respectiv;
- in cazul unui conflict intre parti, pana la rezolvarea disputei;
- daca utilizarea acelui nume de domeniu creeaza confuzie pentru alti utilizatori de Internet;
- daca ROTLD considera ca ar putea avea loc unul din cazurile expuse mai sus

Ei permit doar transferul cu titlu gratuit a domeniilor .ro, lucru care a concins o multime de oameni sa isi vanda domeniul .ro dar sa declare ca a fost trasferat gratuit. Exista site-uri unde poti vinde domeniul .ro si o multime de oameni folosesc aceste site-uri, totusi cei de la RoTLD refuza sa accepte realitatea.

Este ceva normal sa poti vinde un domeniu odata cumparat, toate TLD-urile si majoritatea ccTLD-urilor pot fi vandute (spun majoritatea pentru ca e posibil sa mai fie vreo tara unde exista o lege aberanta de genul acesteia, nu pentru ca as cunoaste vreun exemplu concret).

Legalizarea vanzarii domeniilor .ro ar trebui sa se faca pentru ca:

1. Exista numeroase domenii abandonate sau nefolosite, pe care altii ar putea sa le cumpere si sa le foloseasca pentru un scop
  2. Nu exista nici un argument relevant pentru care RoTLD sa interzica vanzarea domeniilor .ro
  3. Deja exista o piata pentru cumpararea si vanzarea de domenii .ro si oamenii fac acest lucru chiar daca RoTLD o interzice
  4. Domeniile .ro vor deveni in acest fel mai accesibile
  5. In acest fel cei care vor sa cumpere sau sa vanda un domeniu .ro o vor putea face in siguranta printr-o platforma serioasa, legal, fara riscul de a-si lua teapa

Legalizarea vanzarii domeniilor .ro este un pas spre normalitate si in acest fel vom scapa de inca o lege aberanta care nu are sens ci doar incurca oamenii.

Va incurajez sa semnati aceasta petitie, sa o distribuiti pe retelel sociale (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Google+, Pinterest, Tumblr etc.) si daca aveti un website sau blog personal sa scrieti despre aceasta petitie pentru ca un numar cat mai mare de oameni sa afle de ea si sa o semneze.

Aceasta petitie este sustinuta de:

domenii.eu

globehosting.ro

Orlando Nicoara - articol pe orlando.ro

Am cerut sustinerea unui numar mare de companii si bloggeri din mediul online romanesc. Sper ca un numar cat mai mare de oameni sa-si arate sustinerea!