Laura Codruța Kovesi Președinte

img13.jpgLaura Codruța Kovesi, născută Lascu, (n. 15 mai 1973, Sfântu Gheorghe, România) este un procuror român care a ocupat funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din 2013 până la demiterea acesteia de președintele Klaus Iohannis pe 9 iulie 2018. Înainte de această funcție, Kövesi a fost Procuror General al României pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. La data numirii, în 2006, Kövesi a fost prima femeie și cel mai tânăr Procuror General din istoria României. Ea este, de asemenea, singurul funcționar public care a deținut funcția de Procuror General pe toată durata mandatului său.

Sub conducerea lui Kövesi, DNA-ul a făcut progrese notabile împotriva corupției la nivel înalt în România, având succes în urmăririle penale ale primarilor, parlamentarilor, miniștrilor și a unui prim-ministru. În Bilanțul DNA pe anul 2015, Kövesi a anunțat că „în dosarele trimise în judecată banii dați mită au fost de 431 milioane euro”.

Kövesi a fost descrisă de cotidianul britanic The Guardian în 2015 ca un "procuror-șef liniștit și modest care aduce trofeu după trofeu", și conduce "o lupta împotriva corupției fără rival în țările Europei de Est". Mandatul său de șef al DNA-ului a sporit considerabil încrederea publică în instituție, atât în România, cât și în întreaga UE, cu un sondaj din septembrie 2015 care arată că 60% dintre români au încredere în DNA (față de 61% pentru Biserica Ortodoxă Română și doar 11% pentru Parlament).Sondajul realizat de INSCOP Research în decembrie 2015, arată că 61,2% dintre români au declarat că au încredere în DNA. La sondajul INSCOP din aprilie 2016 încrederea românilor în DNA a fost de 59,8%.

În februarie 2016, Kövesi a fost renominalizată pentru funcția de procuror-șef de către Ministerul Justiției, pe baza rezultatelor pozitive obținute de DNA sub conducerea acesteia. La 6 aprilie 2016 președintele Klaus Iohannis a anunțat că a semnat decretul de numire a Laurei Codruța Kövesi pentru un nou mandat de 3 ani în fruntea DNA.

Scriitorul Mircea Cărtărescu reacţionează la decizia preşedintelui Iohannis de a respecta decizia CCR care îl obliga să o revoce pe şefa DNA. Deşi Laura Codruţa Kovesi a afirmat că vrea să rămână procuror, Cărtărescu îi doreşte acesteia o carieră politică.

"Mulțumesc, Laura Codruța Kovesi! Ai fost și ai să rămâi simbolul unei Românii mai bune. Dacă vei candida vreodată la președinție, voi fi primul care te va vota".

Preşedintele Klaus Iohannis a revocat-o luni pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA. Decizia a fost anunţată de purtătoarea de cuvânt a preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.

"În ultimii 5 ani DNA a trimis în judecată 68 demnitari: 14 miniștri și foști miniștri, 39 deputați, 14 sentori și 1 membru al Parlamentului European. Dintre aceștia au fost condamnați definitiv 37, după cum urmează: 9 miniștri și foști miniștri, 21 deputați, 6 senatori și 1 membru al Parlamentului European. În aceeași perioadă de timp valoarea măsurilor asiguratorii institutite de DNA a fost de peste 2 miliarde Euro.

ACEST OM MERITĂ SA NE FIE PREȘEDINTE!!!

Poporul României!    Contactați autorul petiției