Introducerea casutei "MA ABTIN" pe buletinele de vot

Suntem o ţară democratică dar consider că dreptul de vot este inechitabil între electoratul de rând şi guvernanţii noştri. 
Un vot cu adevărat democratic presupune ca votantul să aibă trei opţiuni din care să aleagă atunci când este solicitat să-şi exprime acest drept .

Indiferent dacă este vorba de un referendum sau o listă de persoane, votantul TREBUIE să aibă şi optiunea DE A SE ABŢINE de la a vota sau nu o anumită actiune, persoană sau partid.  Nu întotdeauna cei care votează sunt de acord cu variantele propuse pe un buletin de vot sau nu cunosc cu exactitate efectul acţiunii votului lor pro sau contra. Acestea sunt persoanele indecise sau care doresc să păstreze o anume echidistanţă faţă de un subiect.

În sondajele de opinie sau în  Parlamentul României la votarea actelor legislative  se ia  în calcul şi opţiunea "ABŢINERE", care se consideră a fi un vot valid şi legal de care se ţine seama . ( în sondajele de opinie, echivalentul opţiunii " mă abţin", este varianta " nu stiu/nu răspund") DE CE ELECTORATUL DE RÂND NU BENEFICIAZĂ DE ACELEAŞI OPŢIUNI ALE VOTULUI DEMOCRATIC ? Petiţia de faţă doreşte să normalizeze această situaţie prin introducerea pe fiecare buletin de vot a căsuţei "MĂ ABŢIN" şi va fi prezentată Autorităţii Electorale Permanente dacă se vor înregistra un număr semnificativ de semnături astfel încăt să impunem Guvernului să legifereze o Hotărâre de guvern prin care să modifice în sensul mai sus menţionat, Legea electorală.

Avem aceleaşi drepturi ca şi guvernanţii. De ce să nu ne folosim de ele?

Valoarea  votului "MĂ ABŢIN" este foarte importantă în cazul alegerilor electorale pentru că astfel, ar fi redate cu exactitate valorile  procentuale reale ale încrederii populaţiei în candidaţii sau partidele propuse.  De exemplu, un primar poate fi ales în al doilea tur de cu un număr de voturi  „pentru” mai mare cu un vot decât contracandidatul său dar ...ce faci atunci când procentul voturilor „pentru” are o valoare foarte mică? Nu cumva o astfel de apreciere arată gradul real de popularitate în rândul electoratului al respectivului învingător, apreciere realizată în mod corect prin uzitarea dreptului votantului de a se abține în a alege, atunci când niciunul dintre candidați nu merită încrederea sa?

Boicotarea alegerilor , nu este o soluţie pentru a atenţiona  partidele că a scăzut încrederea populaţiei în candidaţii propuşi dar votul "MĂ ABŢIN" ar reprezenta un vot de blam la adresa acestora, un vot de care se vor teme pe viitor şi care îi va forţa să fie mai atenţi în modul în care ne reprezintă în lume sau în modul în care se implică în activitatea de conducere şi administrare pentru care candidează și pentru care, ulterior sunt votaţi.

Mulţumesc anticipat acelora care susţineţi această iniţiativă !


Matiş Mariana    Contactați autorul petiției