INTRAREA ROMANIEI IN GRUPUL VISEGRAD!

Probabil ca a devenit lesne de observat faptul ca viata Romaniei profund integrate (mai mult cu obligatii, decat cu drepturi, dar asta e alta poveste) in structurile NATO si UE a devenit tot mai grea. In timp ce NATO (mai concret SUA + mici firimituri militare) ne poate arunca oricand in prima linie a unui conflict militar cu Rusia, Iran sau, mai nou, Coreea de Nord, Uniunea europeana duce o politica tot mai greu de suportat pentru situatia, si asa fragila, a Romaniei. Aceasta structura suprastatala ce a debutat initial, in 1957 la Roma, ca o uniune pur economica (ceea ce trebuia sa si ramana) se implica tot mai mult in viata statelor membre, iar cu aspectul economiei nu se mai multumeste de multi ani: in prezent, Uniunea se baga si in viata sociala, culturala, religioasa si chiar sexuala a tarilor membre...nu mai e mult si probabil ca vom primi indicatii de la Bruxelles si in legatura cu in ce fel si de cate ori pe saptamana sa ne f.. nevestele sau iubitele. pe scurt, Romania a ajuns in punctul in care poate spune: "Ori la bal, ori la spital"!

Prin urmare, ce e de facut pentru biata noastra tara? Sa iasa din UE si din NATO? Sa fim seriosi, asta ar fi un gest periculos, daca nu chiar sinucigas! Daca, prin absurd, Romania ar iesi din NATO si din UE maine, ar ramane un stat complet izolat, neajutorat si sabotat din toate directiile. Ajutor extern de la Rusia nu vom primi deoarece, dupa zeci de ani de pro-americanism si pro-europenism, liderii de la Kremlin vor fi multa vreme sceptici privind o apropiere de Romania. Plus de asta, Rusia va fi in continuare prea ocupata cu apararea intereselor ei in fata amenintarilor si betelor in roate puse de SUA+NATO ca sa mai aiba timp si resurse de relatii economice cu Romania. O alta mare putere, China, este o tara mult prea diferita economic, politic si cultural de Romania pentru a avea relatii economice foarte apropiate. Plus de asta, China e departe... Asadar, cel putin pe termen scurt, ar fi un gest prea riscant ca Romania sa iasa singura din UE si NATO.

Dar uite ca ar fi o solutie: "unde-i unul, nu-i putere, unde-s...cinci, puterea creste"! Deocamdata, grupul de la Visegrad cuprinde 4 state: Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia. Strategic, politic, economic si chiar cultural, Romania are cam toate motivele sa se alature acestui grup mic, dar voinic de tari central-europene cu care are o istorie comuna si multe experiente impreuna! Ganditi-va ca aceste 4 tari au APROAPE TOT CE ESTE MAI BUN DIN TOATA EUROPA: 
- O politica interna conservatoare, dar nu retrograda;
- O economie nu superdezvoltata, dar oricum superioara Romaniei, pentru a le lua ca model de dezvoltare;
- O politica externa nationalista, dar nu extremista;
- O deschidere mai mare fata de Rusia si China si relatii pragmatice cu marele vecin de la Rasarit, dar fara a fi servil Moscovei! (aici, doar Polonia face unele exceptii).

Ganditi-va ca fiind in formatie de doar 4 (patru), aceste state mici au devenit o voce extraordinar de puternica in structurile Uniunii Europene (parlement, Consiliu, etc), daca se va adauga Romania, nu e logic ca acest grup va fi si mai ferm si mai dur in fata Occidentului? Asa ca, haideti sa incercam sa gandim corect, rezonabil si responsabil pentru viitorul tarii noastre si sa cerem intrarea in grupul de la VISEGRAD, in ciuda tuturor riscurilor si piedicilor care ni se pun!