Interzicerea crenvurștilor în școli și grădinițe

Către:

• Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, conducător -  Ruxanda Glavan
  • Ministerul Educației al Republicii Moldova, conducător - Fusu Corina
  • Direcția Sănătate Publică a Republicii Moldova, conducător - Cerniciuc Carolina
  • Centrul municipal de Sănătate Publica a Republicii Moldova, conducător - Luminita Suveica
  • Direcţia Educație, Ştiinţă, Tineret şi Sport a mun. Chişinău, conducător-Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb

Subiectul:       Solicitarea excluderii alimentelor nesănătoase, în special a crenvurştilor şi mezelurilor din meniul copiilor servit în şcoli şi grădiniţe.

Stimate Domn/Doamnă,

Prin aceasta petiție, ne exprimăm dezacordul şi indignarea privind lipsa de reacție din partea instituțiilor responsabile, în raport cu problema includerii crenvurştilor în meniul copiilor din grădiniţe şi şcoli.

Dorim sa menționăm că conform Ordinul Ministerului Sănătăţii Nr. 904 din 17.09.2012 privind aprobarea listei produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi elevilor, mezelurile au fost incluse în lista produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi elevilor (Anexă la Ordinul MS al RM nr. 904 din 17.09.2012, punctul 2), fiind astfel implicit echivalate cu un șir de produse alimentare „cu valoare energetică ridicată, condiţionată de grăsimi (cu conţinut de grăsimi de 20 g şi mai mult la 100 g produs), dar sărace în nutrimente”. Totodată, mezelurile sunt interzise și prin prevederile p.15 a) din Recomandările Metodice privind organizarea alimentației echilibrate în instituțiile pentru copii (elaborate de Centul Național de Sănătate Publică).

Astfel, prin introducerea crenvurştilor în alimentaţia copiilor se încalcă Ordinul și Recomandările menţionate şi, ce este mai grav, se subminează sănătatea copiilor noştri, deoarece:

1.      Crenvurştii conţin o cantitate mare de diverse ingrediente de origine sintetică, prezenţa cărora în alimentaţia copiilor poate provoca alergii şi probleme de sănătate pe termen lung celor care le consumă. În componenţa crenvurştilor se pot găsi: emulsie, agenţi de gelifiere, stabilizatori de culoare şi aciditate, agenţi de intensificare a gustului (monoglutamat de sodiu), nitriţi şi nitraţi, conservanţi, coloranţi şi arome artificiale. Plus, un conţinut mărit de sare etc.

2.      În acelaşi timp, crenvurştii sunt un produs alimentar puternic procesat, confecţionat din carne de calitate joasă: tocatură din resturi de carne dezosată mecanic, tendoane, piele, şoric, slănină, cu un procentaj înalt de grăsime. Totodată, este un produs sărac nutrienţi: conţinutul de carne în crenvurşti variază între 10-30%, restul fiind un amestec de proteină vegetală din soia, amidon, făină şi substanţele menţionate mai sus. Conform etichetei, conţinutul de proteine din crenvurşti este de 11-12%, în timp ce carnea de pui şi cea de vită au câte 19% şi, respectiv, 30%. Considerăm că nu este normal ca un produs din carne servit copiilor să aibă un conţinut de proteină mai mic decât carnea în sine.

3.      Studii publicate recent scot în evidenţă faptul că consumul tuturor tipurilor de carne procesată, inclusiv crenvurşti şi mezeluri, cresc semnificativ riscul de cancer şi boli ale tractului digestiv, în special în cazul copiilor. Informația a fost făcută publică pe 26.10.2015 de Organizația Mondiala a Sănătății. Potrivit OMS, consumul a 50 de grame de carne procesată poate creşte riscul de cancer cu aproape 20 la sută.

Reiesind din cele expuse mai sus, SOLICITĂM  semnarea urgentă a HOTĂRÎRII privind interzicerea consumului de carne procesată (crenvurști și alte mezeluri) în instituțiile de învățămînt general (școli și grădnițe).

Un grup de părinți    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Un grup de părinți să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.