Interzicerea alternativelor de transport in regim ride-sharing in Romania (Ex.: Uber, Taxify)

Uber este o platforma tehnologica ce permite pasagerilor sa cheme o masina, cu un sofer neautorizat pentru transporturi de persoane, ceea ce intra in directa contradictie cu prevederile Legii 38/2003, ce reglementeaza transportul de persoane in regim de taxi.

Obiectivul Uber este de a acapara aceasta piata, prin preturi de dumping si astfel practicand o concurenta neloiala fata de piata taximetriei autorizate din Romania.

Va rugam sa analizati cu atentie aceasta piata in care peste 40.000 de soferi autorizati de taxi isi castiga existenta, impreuna cu alti peste 10.000 de salariati TESA, toti acestia contribuind la bugetul statului prin plata tuturor taxelor legale.

Va facem cunoscut faptul ca in 20 Decembrie 2017 Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a adoptat o decizie prin care se clarifica faptul ca Uber trebuie să respecte aceleaşi reglementări ca şi cele impuse firmelor de taxi.

De aceea, prin aceasta petitie, cerem de urgenta inchiderea in totalitate a tuturor serviciilor de ridesharing desfasurate pe teritoriul Romaniei.

Istoria Uber in Europa:

octombrie 2015 - Curtea Supremă Administrativă a Bulgariei a oprit afacerea pe teritoriul Bulgariei, după ce Parlamentul a stabilit că numai cei înregistrați, cu certificate oficiale, pot practica taximetria

noiembrie 2015 - trei oraşe din Germania, Frankfurt, Hamburg şi Düsseldorf, au interzis Uber

iulie 2016 - Uber interzis in Ungaria

martie 2017 - Danemarca a decis să interzică serviciul alternativ, ca urmare a unei noi legi a taxiurilor care le impune şoferilor utilizarea taximetrelor

aprilie 2017 - Uber a fost interzis in Italia

septembrie 2017 - licenta Uber in Londra nu a mai fost reinnoita