Inițiativă legislativă - inițierea suspendării din funcție a președintelui României

Către Parlamentul României,           

    În contextul epidemiologic actual, al deteriorării treptate a situației economice a României și a situației politice nou create, conform Art. 74 (1-5) din Constituția României ce garantează inițiativa legislativă inițiată de cetățeni („Inițiativa legislativă aparține, după caz, Guvernului, deputaților, senatorilor sau unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot. Cetățenii care îşi manifestă dreptul la inițiativă legislativă trebuie să provină din cel puțin un sfert din județele tarii, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, trebuie să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative”) propun introducerea în Parlamentul României a cererii de suspendare a Președintelui României, stipulată prin articolul 95 (1-3), capitolul II din Constituția României pentru următoarele motive:

a) Președintele României este „În timpul mandatului, Președintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcție publică sau privată” (Articolul 80, alineatul 1 - Constituția României)” „ garantul are obligația de a nu aparține niciunui partid politic și a nu se implica în organizarea și funcționarea partidelor politice conform articolului 80, alineatul 2 din Constituția României. Prin participarea activă la Congresul PNL din data de 25 septembrie 2021 (în plină criză sanitară, existând o creștere a numărului de cazuri de COVID la 1000 de locuitori) acesta a condus de facto alegerile din cadrul partidului, fiind de altfel garantul câștigării de actualul președinte a poziției de lider din PNL. De altfel acesta s-a implicat activ în susținerea unui candidat al partidului în cauză prin discursul avut de acesta la congresul PNL din data sus-menționată arătând fără echivoc că acesta și-a încălcat cu rea-credință prerogativele oferite de constituția României (articolul 80, alineatul 1 și 2 din Constituția României).

b) Prin faptul că acesta nu a încercat să cheme partidele la negociere, în cel mai scurt timp posibil, pentru a putea desemna un premier într-un orizont de timp rezonabil, prin nominalizarea unuia dintre candidații propuși de către o majoritate sau dacă nu de către domnia sa a încălcat articolul 80, alineatul 2 privind medierea de către Președinte între puterile statului sau, după caz, între acestea și societate - „este garantul independenței naționale, al unității şi al integrității teritoriale a tarii. Președintele României veghează la respectarea Constituției şi la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. (Articolul 80, alineatul 2 - Constituția României)”.

c) Prin timpul acordat de acesta premierului în funcție s-a lăsat posibilitatea „cumpărării” de către prim-ministru a unor voturi din parlament prin deblocarea unor fonduri în valoare de 1.010.966.000 din fondul de rezervă și alocarea acestor fonduri către diferite UAT-uri acest lucru realizându-se fără existența unei calamități natural sau de orice natură care să implice o urgență în deblocarea acestor fonduri.      

         Având în vederea prevederile Constituție și anume - “Soluția constituțională rezidă în păstrarea echilibrului între autoritățile constituționale prin cooperare loială și îndeplinirea rolurilor trasate de Constituție instituției Parlamentului și celei a Președintelui”[1] și a articolului 95 din Constituția României („(1) În cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele României poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților şi de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor, după consultarea Curții Constituționale. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută. (2) Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoștință Președintelui”) propun introducerea în Parlamentul României a inițiativei cetățenești așa cum este ea stipulate de Art. 74 (1-5) din Constituția României privind suspendarea din funcția de președinte al României al domnului Klaus Werner Iohannis.  

07.10.2021                                                                                                      Cetățenii României,

  [1] https://www.juridice.ro/672426/despre-constitutie-si-despre-circul-actual.html

  [2] Lista de semnături se găseșțe atașat acestui document 


Un cetățean român    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Un cetățean român să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...