ImpreunapentruVanatori

Petitie colectiva "Stop accidentelor pe DJ284B".

Persoanele care sunt PRO "limitarii de viteza a camioanelor cu gabarit depasit" , "crearea unui trotuar" si a unui "mediu de viata conform noilor standardelor europene".

Deoarece in ultimii ani circulatia camioanelor cu gabarit depasit pe DJ284B s-a marit, casele din zona au de suferit pagube materiale datorita vitezei necorespunzatoare de deplasare a acestora . Aceste vehicule ,pe langa faptul ca se deplaseaza cu o viteza necorespunzatoare pentru localitate ,mai si emana semnale sonore "claxon" pentru ca pietonii sa se fereasca de ei.

Conform Legislatiei in vigoare :

Art. 123

Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h, in localitati, sau 50 km/h in afara localitatilor, in urmatoarele situatii:

d) la trecerea pe langa grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent daca acestea se afla in mers sau stationeaza pe partea carosabila a drumurilor cu o singura banda de circulatie pe sens;
h) in zona de actiune a indicatorului de avertizare "Copii" in intervalul orar 0700 - 2200 precum si a indicatorului "Accident";
i) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare si marcaje, cand drumul public are cel mult o banda pe sens, iar pietonii aflati pe trotuar, in imediata apropiere a partii carosabile, intentioneaza sa se angajeze in traversare;
Art. 124

Administratorul drumului public este obligat ca in locurile prevazute la art. 123 sa instaleze indicatoare de avertizare si sa ia masuri pentru realizarea de amenajari rutiere care sa determine conducatorii de vehicule sa reduca viteza de deplasare.

10. Circulatia vehiculelor destinate transportului de marfuri sau transportului public de persoane

Art. 150

(1) Incarcatura unui vehicul trebuie sa fie asezata si, la nevoie, fixata astfel incat:

a) sa nu puna in pericol persoane ori sa nu cauzeze daune proprietatii publice sau private;
c) sa nu fie tarata, sa nu se scurga si sa nu cada pe drum;
e) sa nu provoace zgomot care sa jeneze conducatorul, participantii la trafic ori sa sperie animalele si sa nu produca praf sau mirosuri pestilentiale.
(3) Incarcatura care consta in materiale sau produse ce se pot imprastia in timpul mersului trebuie acoperita cu o prelata. Cand incarcatura consta in obiecte mari ori grele, aceasta trebuie fixata pentru a nu se deplasa, pe timpul transportului si a nu depasi gabaritul vehiculului.

12. Zona rezidentiala si pietonala

Art. 158

(1) In zona rezidentiala, semnalizata ca atare, pietonii pot folosi toata latimea partii carosabile, iar jocul copiilor este permis.

(2) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa circule cu o viteza de cel mult 20 km/h, sa nu stationeze sau sa parcheze vehiculul in afara spatiilor anume destinate si semnalizate ca atare, sa nu stanjeneasca sau sa impiedice circulatia pietonilor chiar daca, in acest scop, trebuie sa opreasca.

Art. 159

In zona pietonala, semnalizata ca atare, conducatorul de vehicul poate intra numai daca locuieste in zona sau presteaza servicii publice "din poarta in poarta" si nu are alta posibilitate de acces. Acesta este obligat sa circule cu viteza maxima de 5 km/h, sa nu stanjeneasca sau sa impiedice circulatia pietonilor si, daca este necesar, sa opreasca pentru a permite circulatia acestora.

Asadar,intrucat DJ284B nu dispune de trotuare pentru ca circulatia pietonilor sa se faca in conditii de siguranta si avand in vedere ca strabate o localitate, limitarea de viteza si crearea unui trotuar sunt masuri urgente care ar face ca pietonii din zona precum si bunurile materiale ale acestora sa fie in siguranta.

Conform Constitutiei Romaniei:

Art. 30 – Libertatea de exprimare

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

Art. 35 – Dreptul la mediu sănătos

(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.

(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
(3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

Art. 39 – Libertatea întrunirilor

Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

Art. 40 – Dreptul de asociere

(1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.

Art. 47 – Nivelul de trai

(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

Art. 51 – Dreptul de petiţionare

(1) Cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor.

(2) Organizaţiile legal constituite au dreptul să adreseze petiţii exclusiv în numele colectivelor pe care le reprezintă.
(3) Exercitarea dreptului de petiţionare este scutită de taxă.
(4) Autorităţile publice au obligaţia să răspundă la petiţii în termenele şi în condiţiile stabilite potrivit legii.

Asadar, nu doar reguli si obligativitati ,avem si drepturi !

Haideti sa le cerem !