Îmbunătățirea calității apei potabile utilizate de copii în instituțiile de învățământ secundar

apa_gradinita_petitie.png

Cunoaștem cu toții că asigurarea copiilor cu apă potabilă de calitate este o precondiție critică pentru asigurarea și susținerea unei dezvoltări sănătoase a copiilor. Deseori, copiii sunt deshidratați din cauza aportului scăzut de lichide în timpul zilei. Acest lucru are consecințe asupra atenției și performanței în cadrul activităților. Accesul la apă potabilă în școală crește consumul de apă al copiilor. Beneficiile hidratării sunt unele majore. Ele influențează pozitiv abilitățile cognitive și dispoziția copilului. Un aport adecvat de apă potabilă sigură și educația adecvată pentru sănătate, reduce riscurile de sănătate în rândul copiilor.

La momentul actual părinții sunt cei care asigură financiar accesul propriilor copii la apă potabilă. Părinții sunt cei care colectează resurse financiare și stabilesc contracte cu prestatorii de servicii, care aprovizionează clasele cu apă. Or, această responsabilitate cade pe umerii directorilor de școală, doar că fără a avea bani alocați de la buget în acest sens. Constatăm că, nu există o echitate în ceea ce privește asigurarea cu apă a elevilor, chiar dacă este un drept fundamental.

Considerăm, că Primăria Municipiului Chișinău trebuie să asigure cu apă de calitate elevii și să nu îi impună să bea apă de la robinet, menționând că este bună de băut, în timp ce își procură pentru proprii angajați apă pentru consum.

Neglijența autorităților publice locale în ceea ce privește asigurarea cu apă de calitate este una inadmisibilă și nu poate fi tolerată. Solicităm să fie aprobat proiectul de decizie privind asigurarea cu apă de calitate a elevilor din instituțiile de învățământ secundar care prevede următoarele:

1.                  Direcția generală educație, tineret și sport va înainta demers către organele abilitate în vederea stabilirii normelor privind consumul de apă potabilă a elevilor din ciclul primar.

2.                  Direcția generală educație, tineret și sport va elabora un plan privind îmbunătățirea calității apei în instituțiile de învățământ secundar din mun. Chișinău.

3.                  Prevederile respective se vor implementa începând cu semestrul I al anului de studii 2021-2022.

Zinaida Popa, consilieră municipală, e-mail: zina.popa.90@gmail.com    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Zinaida Popa, consilieră municipală, e-mail: zina.popa.90@gmail.com să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.