IESENII MERITA UN ORAS MAI SIGUR

IEȘENII MERITĂ UN ORAȘ MAI SIGUR

Numele meu este Iulian-Cătălin Dimache și locuiesc în Iași, pe str. Tăietoarei, în zona Tudor Vladimirescu – Bucșinescu, din anul 2014. Înainte, am locuit într-o zonă apropiată, pe str. Profesor Anton Șesan, în apropierea intersecției dintre str. Sf. Lazăr și str. Smârdan. Astfel, am fost martor, alături de mulți ieșeni, la transformarea radicală din ultima perioadă a zonei delimitate de str. Sf. Lazăr – str. Smârdan – bd. Tudor Vladimirescu - bd. Profesor Dimitrie Mangeron. Și pentru că am constatat că, odată cu dezvoltarea explozivă a zonei din punct de vedere imobiliar, s-a produs o degradare alarmantă a condițiilor de trafic, în special pentru locuitorii din acest areal, vă supun atenției următoarea PETIȚIE, pe care vă invit să o semnați cu scopul de a o adresa Primăriei Municipiului Iași, în calitate de ADMINISTRATOR, pentru rezolvare URGENTĂ!

Deși cele prezentate de mai jos au ca și origine problemele identificate în zona amintită, știu că și ceilalți ieșeni, care locuiesc în celelalte cartiere ale Iașului și care vor avea răbdarea să citească această petiție, vor identifica multe dintre aceste neconformități în apropierea locuinței lor, a școlii în care învață copii lor etc.

MOTIVE:

- Caracteristicile neconforme ale rețelei stradale secundare, din majoritatea cartierelor ieșene:

o lățime redusă a părții carosabile pe care se circulă în două sensuri – între 3,5 – 5,5 m

o lipsa trotuarelor sau lățimea insuficientă a acestora, chiar și acolo unde s-au executat lucrări de reparație capitală a străzilor adiacente – vezi str. Smârdan, str. Moldovei etc.

o lipsa pistelor pentru bicicliști sau amenajarea necorespunzătoare a acestora

- Semnalizare rutieră deficitară:

o semnalizare verticală – indicatoare rutiere lipsă în intersecții, indicatoare rutiere degradate, incoerente sau chiar inutile – de exemplu „Oprirea interzisă”, „Staționarea interzisă” etc.

o semnalizare orizontală – marcaje rutiere lipsă sau cu grad foarte mare de uzură

- Număr insuficient sau chiar lipsa locurilor de parcare în proximitatea obiectivelor economice, sociale etc. sau a locuințelor colective, fapt care conduce la parcarea autovehiculelor pe partea carosabilă a străzilor

- Obstacole periculoase în zona trotuarelor – stâlpi de energie electrică sau telecomunicații etc.

- Plantație stradală și vegetație aferentă rețelei de străzi secundare neîngrijită, care conduce la neasigurarea vizibilității, în special în zona intersecțiilor

Accidente rutiere, chiar cu victime, produse în zone rezidențiale ca urmare a neconformităților rețelei de străzi secundare

STAREA DE FAPT:

- În partea de est a zonei delimitate de Str. Sfântul Lazăr, Str. Smârdan. Str. Elena Doamna, B-dul Tudor Vladimirescu  și Bd. Profesor Dimitrie Mangeron circulația rutieră este reglementată prin sensuri unice pe următoarele străzi și sectoare de străzi:

o Str. Barbu Lăutaru pe sectoarele și în sensul Str. Smârdan – Str. Rândunica și Str. Iernii – Str. Smârdan

o Stradela Barbu Lăutaru, în sensul dinspre Str. Smârdan spre Str. Barbu Lăutaru

o Str. Vlad Țepeș, în sensul dinspre Bd. Tudor Vladimirescu spre Str. Tăietoarei

o Str. Heliade pe sectorul și în sensul Str. Barbu Lăutaru – Str. Moldovei

o Str. Melodiei în sensul dinspre Str. Profesor Anton Șesan spre Bd. Profesor Dimitrie Mangeron

o Aleea dintre Str. Melodiei și Str. Tăietoarei, în acest sens, în vecinătatea Master Club

- În interiorul zonei precizate funcționează următoarele obiective care generează un trafic rutier important:

o Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului

o Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului

o Universitatea „Apollonia”

o Colegiul „Richard Wurmbrand”

o Școala Informală de IT Iași

o Clinica de Recuperare Medicală „KINEGO”

o Clinica Stomatologică „Passionate Clinic”

o Depozitul „Ropharma” Iași

o Pizzerie, cluburi etc.

- De asemenea, în zonă există mai multe blocuri de locuințe și locuințe individuale, precum și un teren de joacă pentru copii, amenajat, care atrage un număr mare de copii, părinți, bunici.

DEMERSURI ANTERIOARE:

- Petiție adresată I.P.J. Iași în septembrie 2019 – la care s-a răspuns în 30 zile cu precizări referitoare la responsabilitatea administratorului căilor de comunicații – Primăria Municipiului Iași – de a întreprinde demersurile care se impun pentru implementarea măsurilor ce au ca scop asigurarea circulației rutiere în siguranță pentru toate categoriile de participanți – declinându-și, astfel, orice responsabilitatea în acest sens, deși Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede la art. 1 alin. 3) că „Autoritatea competentă în domeniul circulației pe drumurile publice privind inițierea și avizarea unor reglementări, precum și aplicarea și exercitarea controlului privind respectarea normelor din acest domeniu este Ministerul Administrației și Internelor, prin Inspectoratul General al Poliției Române.”

- Petiție adresată Primăriei Municipiului Iași, în 01.07.2020, ca urmare a precizărilor făcute de I.P.J. Iași – la care nu am primit răspuns nici până în ziua de astăzi…

PROPUNERI DE SOLUȚII (listă deschisă):

- completarea semnalizării rutiere verticale cu indicatoare de semnalizare a pierderii priorității de trecere în toate intersecțiile din zonă – fig. B2 - „Oprire” (conform SR 1848-1:2011);

- implementarea circulației rutiere cu sens unic, semnalizate corespunzător cu indicatoare fig. G4 – „Sens unic”, fig. C1 – „Accesul interzis”, fig. G5 – „Sens unic”, pe următoarele străzi și sectoare de străzi (conform schiței alăturate):

o Str. Barbu Lăutaru pe sectorul Str. Rândunica – Str. Iernii, în acest sens

o Trecătoarea Doamnei, în sensul dinspre Str. Rândunica spre Str. Barbu Lăutaru

o Str. Rândunica, în sensul dinspre Str. Barbu Lăutaru spre Str. Tăietoarei

o Str. Venerei, în sensul dinspre Str. Tăietoarei spre Str. Barbu Lăutaru

o Str. Iernii, în sensul dinspre Str. Barbu Lăutaru spre Str. Smârdan

o Str. Tăietoarei pe sectorul din vecinătatea Master Club, în sensul dinspre Bd. Profesor Dimitrie Mangeron spre Str. Vlad Țepeș

o Aleea dintre Str. Tăietoarei și Str. Melodiei, dinspre Str. Tăietoarei spre Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului.

- amplasarea de indicatoare de circulație care să semnalizeze prioritatea față de circulația din sens invers – fig. B6 (conform SR 1848-1:2011) și, respectiv, prioritatea pentru circulația din sens invers – fig. B5 (conform SR 1848-1:2011) pe Str. Tăietoarei, pe sectorul cuprins între intersecția cu str. Venerei și intersecția cu Str. Rândunica, dat fiind lățimea redusă a părții carosabile, care nu permite trecerea simultană în siguranță a două autovehicule;

- instituirea de limitări de viteză de 30 km/h și semnalizarea corespunzătoare a acestora cu indicatoare fig. C29 – „30” sau fig. C44 – „30 ZONA” (conform SR 1848-1:2011), după caz, având în vedere caracterul rețelei de străzi din arealul descris mai sus (străzi de categoria a IV-a - de folosință locală, care asigură accesul la locuințe și pentru servicii curente sau ocazionale, în zonele cu trafic foarte redus – conform prevederilor Ordonanței nr. 43/1997 privind regimul drumurilor), precum și al utilizatorilor săi (copii, persoane vârstnice, persoane cu dizabilități, bicicliști etc.

- .....

În speranța că veți fi acord cu aceste propuneri, în scopul de a fi supuse unei analize competente, astfel încât, în cele din urmă, să fie dispuse cele mai bune măsuri de îmbunătățire a traficului rutier atât în zona la care se face strict referire în petiția de față, cât și în întregul Municipiu Iași, vă mulțumesc anticipat!

Iulian – Cătălin Dimache

Zona_petitie-2.jpg

Iulian-Cătălin Dimache    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Iulian-Cătălin Dimache să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.