Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#31351 Mina Berbeşti-Alunu, la un pas de închidere. Peste 1.000 de muncitori riscă să rămână pe drumuri.

2014-12-22 09:09

Mina Berbeşti-Alunu, la un pas de închidere. Peste 1.000 de muncitori riscă să rămână fără locuri de muncă.

http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Craiova

Peste 1.000 de muncitori de la Exploatarea Minieră Berbeşti-Alunu din judeţul Vâlcea riscă să rămână fără loc de muncă. Complexul Energetic Oltenia a trimis o adresă către Consiliul Judeţean Vâlcea prin care anunţa autorităţile judeţene că nu mai există fonduri pentru a susţine financiar această mină decât până la sfârşitul lunii ianuarie. Acum, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea face eforturi ca mina să fie preluată de cei de la CET Govora pentru că, dacă aceasta va fi închisă, întreaga economie a judeţului va fi afectată.

Vestea a căzut ca un trăsnet asupra angajaţilor de la mina Berbeşti-Alunu, dar şi pentru familiile acestora care trăiesc din salariile obţinute aici. Mai mult şi locuitorii oraşului Berbeşti spun că ar însemna un dezastru închiderea acestei mine de cărbune.

Şi primarului oraşului Berbeşti recunoaşte că economia acestei localităţi ar fi la pământ, dacă se va ajunge la disponibilizări masive.

„Şi noi, primăria, alături de mineri, luptăm ca aceste locuri de muncă să rămână. Vedem care vor fi şi problemele de organizare, dar nu se poate să dai de sus dispoziţii”, a spus Vintilă Chelcea, primar Berbeşti.

Singura soluţie pentru ca minerii să nu rămână fără loc de muncă este ca Exploatarea Berbeşti-Alunu este să treacă în administrarea CET Govora şi astfel să formeze Complexul Energetic Vâlcea.

„Va trebui să urgentăm realizarea Complexului Energetic Vâlcea de la Berbeşti, evitând o situaţie dramatică pentru cei peste 1.300 de mineri”, a spus Dumitru Persu, vicepreşedinte CJ Vâlcea.

La Exploatarea Minieră Berbeşti-Alunu muncesc în prezent 1.300 de angajaţi, 400 din oraşul Berbeşti şi restul din localităţile limitrofe.

Raspunsuri


Musafir

#31415 APEL DISPERAT AL MINERILOR DE LA BERBEŞTI: Vrem să muncim, nu vrem să murim!

2014-12-23 09:52:01

#31351: - Mina Berbeşti-Alunu, la un pas de închidere. Peste 1.000 de muncitori riscă să rămână pe drumuri. 

Dezvăluiri - http://www.voceavalcii.ro/2014122225694/

APEL DISPERAT AL MINERILOR DE LA BERBEŞTI: Vrem să muncim, nu vrem să murim

 DEC 22, 2014  SCRIS DE  MAGDA POPESCU

Situaţia de la Exploatarea Minieră Berbeşti Alunu nu este deloc liniştitoare pentru cei peste 1.200 de mineri din zonă. După moartea preşedintelui CJ, Ion Cîlea, cel care a încercat să găsească soluţii pentru ca oamenii să nu rămână pe drumuri, se pare că prea puţini sunt cei care se mai interesează de soarta minerilor. Tocmai de aceea, sindicatul Minier Independent Berbesti face apel public la reprezentantii CJ Valcea, care la randul lor sa solicite urgent guvernului, primului-ministru si ministerelor de resort, pentru a interveni si a gasi o solutie pentru deblocarea situatiei in care se afla salariatii celor doua cariere Berbesti si Alunu,din cauza datoriilor istorice ale CET Govora si Oltchim catre Complexul Energetic Oltenia, unitate din care fac parte cele doua cariere de lignit.

„Prin neplata arieratelor CET Govora catre CEO, salariatii celor doua cariere risca sa intre in somaj, fapt ce ar duce la aparitia unor grave probleme sociale ce vor afecta atat populatia celor doua localitati cat si populatia orasului Rm Valcea.

Cei 1200 de salariati, ce urmeaza sa ramana fara loc de munca, nu au nici o vina in conjunctura nou creata, intrucat acestia si-au indeplinit sarcinile de serviciu si sunt surprinsi ca desi au dat productie, cheltuielile nu sunt acoperite prin neplata carbunelui livrat.

Cerem reprezentantiilor CJ Valcea sa solicite o intalnire cu participarea reprezentantiilor ministerelor de resort, primului-ministru, CEO si reprezentantii celor doua cariere pentru discutii in ceea ce priveste stingerea datoriilor si rezolvarea cat mai urgenta a problemelor aparute la nivelul celor doua cariere producatoare de lignit. 

Intrucat nu exista solutie alternativa pentru absortia fortei de munca la nivel de zona, aceasta activitate (minerit) fiind unica la nivel local si pentru a gestiona pozitiv impactul social ce ar putea sa apara,va rugam si solicitam implicarea tuturor factorilor de decizie si a tuturor celor care pot inclina balanta in favoarea sustinerii activitatii in acest sector miner si in aceasta zona a judetului Valcea" se arată în scrisoarea deschisă semnată de Constantin Chelcea, preşedinte al Sindicatului Minier Independent Berbesti.