Sustineti eutanasierea maidanezilor neadoptati in 30 de zile!

Quoted post

Popescu Daniela

#124 Re: Comunicat FNPA

2013-09-04 09:03

#66: Raluca B. - Comunicat FNPA

In sfarsit o parere complet pertinenta. Si da, sunt iubitoare de animale dar iubesc mai mult oamenii, este evident.

 

Ce s-a facut in Oradea ar trebui sa serveasca ca exemplu in toata tara! Dar mai presus de toate trebuie responsabilizat cetateanul de rand, prin schimbarea unor comportamente deja intarite. Degeaba ucizi daca nu ii sterilizezi, unul tot mai scapa si se imperecheaza si revine situatia la problema initiala: numarul mare de caini. Si apoi oamenii trebuie sa fie constienti ce fac cand le dau drumul pe strada. Si mai ales sa fie pedepsiti pentru asta. In fond, cainii si pisicile (si ele trebuie incluse) sunt considerate de mii de ani animale domestice. Domesticite de catre oameni. Pai daca sunt ai oamenilor, oamenii trebuie sa puna cot la cot pentru solutionarea problemei.

Raspunsuri

Raspuns.

#125 Re: Re: Comunicat FNPA

2013-09-04 09:06:37

#124: Popescu Daniela - Re: Comunicat FNPA

Câinele este descendentul lupului, fiind domesticit de om încă de acum 12.000 de ani, perioadă în care a suferit mutaţii succesive către diferitele rase de câini cunoscute în momentul de faţă (fie mutaţii naturale, fie sub influenţa climatică sau cea a mediului înconjurător). Cert este însă că, dintre toate animalele domesticite de om, câinele este singurul care a acceptat dominaţia omului fără constrângeri, însă în cadrul codului său genetic au persistat dintotdeauna instinctele sălbatice ale lupului, ca animal de grup care acţionează în haită. Astfel, câinele, deşi este considerat un animal domestic şi un „prieten al omului”, poate în orice moment reveni la instinctele primare de animal sălbatic de pradă, îndeosebi în lipsa interacţiunii umane.

Atacarea oamenilor de către câini care acţionează în haită, deşi rară, poate rezulta în leziuni severe, producând chiar decesul victimei. Factorii care contribuie la comportamentul agresiv al câinilor şi la atacurile în haită sunt reprezentaţi de instinctul de vânătoare în grup şi de hrănire „socială”, prezente de regulă la populaţiile de canide, apărarea teritoriului, lipsa interacţiunii umane şi stimulul prăzii.

Atacul în haită al câinilor fără stăpân continuă sa fie chiar şi în zilele noastre o problemă cu multiple implicaţii sociale şi nu numai, iar având în vedere deznodământul uneori tragic al acestui fenomen nedorit, consideram că se impune aplicarea unor măsuri de prevenire şi diminuare a acestor situaţii pe cât de rare pe atât de dramatice, măsuri ce pot fi aplicate nu numai de autorităţile competente, ci şi de fiecare posesor de câine ca animal de companie, astfel încât numărul câinilor  abandonaţi, fără stăpân, să fie în continuă scădere. Din acest motiv, am considerat oportună o prezentare succintă a comportamentului câinilor fără stăpân în ceea ce priveşte reîntoarcerea la instinctele primare de pradă ale acestora în absenţa prezenţei umane a stăpânului, precum şi modalităţile de atac în haită ale acestora.”