Abrogare TVA LA INCASARE

Anonim

/ #41 Pt cei impotriva

2012-11-26 13:49

Cei impotriva aborgarii cred ca nu inteleg foarte clar implicatiile acestui sistem:
Un exemplu clar:
- pana la introducerea sistemului daca aveai vanzari de 1000 lei si achizitii de 500lei, colectai 240 lei, deduceai 120 lei si plateai efectiv la buget 120 lei (diferenta dintre colectat si deductibil, chiar daca nu incasai de la clienti)
- dupa introducerea sistemului aceeasi situatie ipotetica daca nu incasezi in termenul de 90 de zile (ceea ce este foarte posibil in multe domenii de activitate) atunci dupa expirarea termenului de 90 de zile vei colecta 240lei dar nu vei deduce nimic, intrucat nu ai cu ce plati. In final o sa ajungi sa platesti la stat 240 lei in loc de 120 lei cum era pana acum, pentru ca din TVA colectata nu vei avea ce sa scazi.

Mai mult pentru firmele mari care nu intra in sistem dar au achizitii de la firme mici care aplica TVA la incasare, in acelasi caz ipotetic ei vor colecta 240 la facturare si vor deduce cei 120 cand or avea bani sa plateasca. Deci vor fi fortati sa nu mai faca achizitii de la cei mici intrucat nu vor putea deduce TVA de pe facturile celor mici decat dupa ce le platesc, astfel ca vor prefera sa cumpere de la altii mari care nu aplica acest sistem intrucat vor putea sa scada din TVA colectata valoarea dedusa pentru achizitii in acelasi moment.

Consider ca sistemul trebuie sa fie optional intrucat implicatiile variaza in functie de business. Poate pe unii ii avantajeaza acest sistem (desi in forma lui actuala ma indoiesc), insa cu siguranta sunt multi care vor fi dezavantajati!!